Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη
  • Σκληρές συγκρούσεις της Αντίστασης με τις δωσιλογικές συμμορίες στη Γάζα
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση, με έναν ευφυή διπλωματικό ελιγμό, «γύρισε» το διπλωματικό παιχνίδι
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη
  • Η Κοβέσι πέρασε πριονοκορδέλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Mητσοτάκης-Μενδώνη: Νομιμοποιούν την αρχαιοκαπηλία!
Πολιτισμός

Mητσοτάκης-Μενδώνη: Νομιμοποιούν την αρχαιοκαπηλία!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Σεπ 2022, 21:01
Ο 84χρονος Λέοναρντ Στερν στη βίλα του στο Μανχάταν, επιδεικνύει τη σύζυγό του (πρώην μοντέλα) και κυκλαδικά ειδώλια που τα 'χει αραδιάσει σαν αλατιέρες στο τραπέζι. Δεν ξέρουμε τι από τα δυο (η σύζυγος ή οι κυκλαδικές αρχαιότητες) του κόστισε περισσότερο, όμως ψάχνοντας λίγο βρήκαμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε για τον σκληρό ρεπουμπλικανό Στερν ότι είναι «ένας ελεύθερος τύπος, πολύ ικανός, που αρνείται να ριζώσει σε έναν επιχειρηματικό κλάδο».

Τη Δευτέρα (αύριο) θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιου του υπουργείου Πολιτισμού με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος γιατί δεν πρόκειται για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων αλλά για νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας. Γι’ αυτό και όλα έγιναν εν κρυπτώ και παραβύστω. Χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι αρμόδιες υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η Μενδώνη διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία με το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το ιδιωτικό Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και κάποιο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ των ΗΠΑ, την υπέγραψε στις 21 Ιούλη, στις 30 Αυγούστου την «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο και την ερχόμενη εβδομάδα θέλει να την επικυρώσει με νόμο, με fast track διαδικασία.

Επαναλαμβάνουμε: οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν ιδέα, δεν κλήθηκαν να εισηγηθούν, καμιά συζήτηση δεν έγινε στην επιστημονική κοινότητα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από την ανακοίνωση του υπουργικού συμβούλιου στις 30 Αυγούστου και εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση καταγγελίας, χωρίς ακόμη να έχει δει τη συμφωνία που υπέγραψε η Μενδώνη.

SEA_1

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπορείτε να το βρείτε εδώ. Να πούμε με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται.

Ενας αμερικανός καπιταλιστής, που το Forbes τον συγκαταλέγει στην πρώτη εκατοντάδα των πιο πλούσιων Αμερικανών, ο Λέοναρντ Στερν, έχει στην κατοχή του (τουλάχιστον) 161 αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού. Τέτοιες αρχαιότητες υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νικ. Π. Γουλανδρή), στήνει στην πολιτεία του Ντελαγουέρ των ΗΠΑ ένα «μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο» με το όνομα «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» (HACI), το οποίο εκπροσωπήθηκε στο αλισβερίσι με τη Μενδώνη από τον Πέτρο Ιωάννη Γουλανδρή. Οπως ρητά αναφέρεται, το HACI έχει συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ντελαγουέρ, ενώ ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του διορίζονται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (άρα, το ελληνικό κράτος δεν έχει καμιά επιρροή).

Ο Στερν αποφάσισε να βγάλει τις κυκλαδικές αρχαιότητες από τη σαλονάρα του και να τις δωρίσει στο HACI, που –όπως σημειώνεται- υπόκειται σε αφορολόγητο καθεστώς. Ομως, τα «δωρηθέντα» δεν θα εκτίθενται στην Ελλάδα, σε κάποιο κρατικό μουσείο (π.χ. στο κρατικό Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού που δημιουργείται στο κάστρο της Νάξου), αλλά στο -ιδιωτικού δικαίου- Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ).

Το ΜΕΤ θα στέλνει 15 κομμάτια που θα εκτίθενται στην Ελλάδα (όχι σε κρατικό μουσείο αλλά στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), υπό τον όρο ότι από την Ελλάδα (από όλα τα μουσεία) θα στέλνονται ισάριθμα και ίσης αξίας κυκλαδικά αντικείμενα για να εκτίθενται στο ΜΕΤ!

Τα πρώτα 25 χρόνια θα έρθουν στην Ελλάδα –σε δόσεις- τα μισά (60) από τα εκθέματα της αρχαιοκαπηλίας, υπό τον όρο ότι ισάριθμα και ίσης αξίας ευρήματα θα σταλούν από τα ελληνικά μουσεία στο ΜΕΤ. Η συμφωνία μπορεί να παραταθεί για άλλα 25 χρόνια, σύνολο 50 δηλαδή! Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θελήσει να την ανανεώσει και ζητήσει να επιστραφούν στην Ελλάδα οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες, τότε θα πρέπει να στείλει ισάριθμες και ίσης αξίας κυκλαδικές αρχαιότητες για να τις εκθέτει το ΜΕΤ μέχρι το 2073.

Αν οι αρχαιότητες έρθουν ποτέ στην Ελλάδα, θα εκτίθενται στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή και όχι στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού ή άλλο κρατικό αρχαιολογικό μουσείο. Είναι απίθανο, όμως, να επιστρέψουν, γιατί ο Στερν έκανε τη δωρεά στο HACI, που διέπεται από τη νομοθεσία του Ντελαγουέρ. Τυχαία νομίζετε ότι το έστησε το ίδρυμα Γουλανδρή εκεί;

Τι έχουμε εδώ; Πλήρη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας. Οι δισεκατομμυριούχοι αγοραστές κλεμμένων αρχαιοτήτων βαφτίζονται «δωρητές» και το όνομά τους θα γραφεί με χρυσά γράμματα (οποιαδήποτε ομοιότητα με τη Συλλογή Μητσοτάκη δεν είναι συμπτωματική – θυμίζουμε ότι και σ’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο έχει ανάμιξη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης των Γουλανδρήσων). 

Τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Αντί να παρίσταται ως εγγυητής σε μια συμφωνία ιδιωτών καπιταλιστών με αντικείμενο πολύτιμες αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, όφειλε να εφαρμόσει το νόμο αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη της «συλλογής Στερν».

Οταν εφαρμόζεται ο νόμος, τότε υπάρχει περίπτωση να επαναπατριστούν αρχαιότητες, όπως έγινε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μετά από συνεργασία των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών με τις αρχές άλλων χωρών (το ίδιο έχουν κάνει και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία και η Αίγυπτος).  Ο νόμος επιβάλλει την αντιδικία με τους κατόχους αρχαιοτήτων που είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας και όχι την υπογραφή συμφωνιών σαν την κατάπτυστη συμφωνία της Μενδώνη, με εντολή Μητσοτάκη προφανώς.

Με την αντιδικία επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα ένα άγαλμα κόρης, μια επιτύμβια στήλη με εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή, ένα χρυσό στεφάνι ανθισμένης μυρτιάς από τη Μακεδονία και ένα αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο από τη Θάσο με παράσταση θεότητας και λατρευτών, από το μουσείο J.P. Getty. Ετσι επαναπατρίστηκαν ένα τμήμα αττικής επιτύμβιας στήλης που συνενώνεται με αρχαίο στο Μουσείο Βραυρώνος και ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας από τη Μακεδονία, που ανήκαν στη «συλλογή Shelby-White». Ετσι επαναπατρίστηκε μία αττική επιτύμβια μαρμάρινη λήκυθος με σκηνή δεξίωσης, από τη συλλογή του ελβετού αρχαιοπώλη J.D. Cahn (τα στοιχεία τα πήραμε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων).

Το σπουδαιότερο: με αντιδικία και συνεργασία με τις αμερικάνικες αρχές επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 47 αρχαιότητες από τη «συλλογή Στάινχαρντ». Τον Γενάρη του 2018, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης έκανε «ντου» στο σπίτι-γραφείο του δισεκατομμυριούχου ραντιέρη Μάικλ Στάινχαρτ στο Μανχάταν και βρήκε ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό. Από αυτόν τον θησαυρό 47 ήταν αρχαιότητες κλεμμένες από την Ελλάδα, που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα, τον Δεκέμβρη του 2021, με το υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώνει ότι «επαναπατρίζονται 47 κλεμμένες αρχαιότητες από τη συλλογή Στάινχαρτ Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη» και τη Μενδώνη να δηλώνει: «Ευχαριστώ τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον Εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στην Συλλογή Steinhardt». Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφερόταν ακόμη: «Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και επιστρέφουν λοιπόν στην Ελλάδα, προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο».

Γιατί δεν γίνεται και με τη «συλλογή Στερν» ό,τι έγινε και με τη «συλλογή Στάινχαρντ»; ‘Η μήπως η συμφωνία που υπέγραψε η Μενδώνη με τα «μαγαζιά» του Ιδρύματος Γουλανδρή και το ΜΕΤ, έγινε για να προστατευτεί ο Στερν, επειδή κάποιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης πλησίαζε και σ’ αυτόν; Απάντηση, φυσικά, δε θα πάρουμε, αλλά δεν είμαστε και ηλίθιοι για να μην καταλαβαίνουμε.

Αρκεί να σημειώσουμε πως οι διοικούντες το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, προτού εκθέσουν τις 161 αρχαιότητες του «δωρητή» Στερν, θα έπρεπε να ερευνήσουν την προέλευσή τους, ρωτώντας τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Και βέβαια, οι έλληνες αρχαιολόγοι θα πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Ετσι, βρέθηκε η λύση του… ερωτικού τριγώνου. Ο Στερν απευθύνθηκε στο ΜΕΤ, το ΜΕΤ απευθύνθηκε στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, βρήκαν τη λύση… αγαπησιάρικα και η Μενδώνη (με εντολή Μητσοτάκη) τους κράτησε το φανάρι.

Πουθενά στη συμφωνία που υπέγραψε η Μενδώνη δεν αναφέρεται η προέλευση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων! Πού τα βρήκε ο Στερν; Από ποιους τα αγόρασε; Τίποτε απολύτως. Ποιος θα ελέγξει την προέλευσή τους; Κανένας! Κι αν οι έλληνες αρχαιολόγοι αποδείξουν ότι πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφής, όπως απέδειξαν για τις 47 αρχαιότητες της «συλλογής Στάινχαρντ»; Τον καιρό τους θα χάσουν. Η συμφωνία νομιμοποιεί τα πάντα και είμαστε σίγουροι ότι ο Στερν θα γίνει δεκτός στην Ελλάδα ως… μέγας ευεργέτης του πολιτισμού, όταν έρθουν τα πρώτα 15 κομμάτια για να εκτεθούν στο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή (αφού προηγουμένως φύγουν ισάριθμα και ίσης αξίας ευρήματα από τα ελληνικά μουσεία για τη Νέα Υόρκη).

Ετσι δεν έγινε με τη Συλλογή Μητσοτάκη; Οι Μητσοτάκηδες επιβεβαίωσαν ότι τα αρχαία της συλλογής τους προέρχονταν από λαθρανασκαφή στα Αστερούσια και ο ποινικός φάκελος που είχε ανοίξει στο Εφετείο Χανίων αρχειοθετήθηκε. Ετσι πρέπει να γίνεται στο εξής! Στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, που συνοδεύει το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας, διαβάζουμε ότι μακροπρόθεσμοι στόχοι της νομοθετικής παρέμβασης είναι:

«Η πρόβλεψη διαδικασίας και τρόπου, που ενθαρρύνει και προτρέπει και άλλους συλλέκτες ελληνικών αρχαιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να προβαίνουν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες οδηγούν σε επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, η ύπαρξη των οποίων δεν είναι καν γνωστή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, άμεσα και οικειοθελώς, χωρίς τα μειονεκτήματα μιας δικαστικής αντιδικίας, όπως είναι ο χρόνος, το κόστος, η αμφίβολη έκβαση, οι δυσχέρειες της αποδεικτικής διαδικασίας, οι αμφισβητήσεις ως προς την αρμοδιότητα του δικαστηρίου [ελληνικού ή της αλλοδαπής], οι αντιδικίες ως προς το εφαρμοστέο δίκαιο [ελληνικός νόμος “Περί Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς“ ή αλλοδαπή νομοθεσία], η παραμονή των αρχαιοτήτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποθήκευση στο αλλοδαπό κράτος, μέχρι να εκδοθεί τελική δικαστική κρίση, μετά από εξάντληση και των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων κατά της πρωτόδικης απόφασης»! 

Το μήνυμα είναι σαφέστατο: αρχαιοκάπηλοι των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να γίνεται νόμιμοι και να μην έχετε μπλεξίματα…

ΥΓ. Το Ντελαγουέρ, όπου εκλεγόταν ο Τζο Μπάιντεν, είναι ένας φορολογικός παράδεισος στην καρδιά των ΗΠΑ. Ενα πλυντήριο χρήματος που προέρχεται από κάθε είδους… ευαγείς δραστηριότητες (εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, χρηματιστική κερδοσκοπία κτλ.). Απλώς το σημειώνουμε προς γνώση…

dela3

Εκτύπωση 🖨
ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροO Μπένι πήρε το όπλο του
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Και το «South Park» ενάντια στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου

Πολιτισμός 26 Σεπ 2025, 13:18

Με ισοκράτη τον ήχο των σιωναζιστικών drone…

Πολιτισμός 22 Σεπ 2025, 14:46

Σαλάχ Αλ-Μούσα: Μνήμες Παλαιστίνης

Πολιτισμός 21 Σεπ 2025, 21:47

Χιλιάδες άνθρωποι του κινηματογράφου δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν κάθε επαγγελματική ή άλλη σχέση με τους υποστηρικτές της γενοκτονίας

Και ένα πρόστυχο κείμενο ισαποστακισμού από ισραηλινούς ντοκιμαντερίστες

Πολιτισμός 17 Σεπ 2025, 21:44

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy

Πολιτισμός 16 Σεπ 2025, 14:32

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Απέξω αλληλεγγύη, μέσα υποκρισία και ποντιοπιλατισμός

Πολιτισμός 1 Σεπ 2025, 12:38
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

5 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές συγκρούσεις της Αντίστασης με τις δωσιλογικές συμμορίες στη Γάζα

Οι σιωναζιστές σπεύδουν να γλιτώσουν τους πράκτορές τους

4 Οκτ 2025, 14:41
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση, με έναν ευφυή διπλωματικό ελιγμό, «γύρισε» το διπλωματικό παιχνίδι

4 Οκτ 2025, 12:41
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη

4 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Η Κοβέσι πέρασε πριονοκορδέλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη

3 Οκτ 2025, 21:24
Κόντρες

Φτου σου, Δούκα

3 Οκτ 2025, 15:04
Διεθνή

Πακιστανός ΥΠΕΞ: Το σχέδιο Τραμπ δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε!

3 Οκτ 2025, 13:23
Διεθνή

Να ακούμε τι λένε η ίδια η Χαμάς και οι οργανώσεις της Αντίστασης, όχι η σιωνιστική-δυτική προπαγάνδα

3 Οκτ 2025, 12:05
Πολιτική

Επανεμφανίστηκε η νεοναζιστική ομάδα εφόδου στην Κόρινθο

3 Οκτ 2025, 09:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης

Τα τελευταία video από τις καταδρομικές επιχειρήσεις των παλαιστίνιων μαχητών

2 Οκτ 2025, 22:54
Παιδεία

Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της «αριστείας», στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, στην εγκαθίδρυση του πανεπιστημίου/επιχείρησης, με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά

2 Οκτ 2025, 18:46
Πολιτική

Όλες-οι σήμερα στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και την Αντίστασή του

Πάρκο Ελευθερίας, Πέμπτη 2/10, 18.30

2 Οκτ 2025, 14:44
Διεθνή

Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης

2 Οκτ 2025, 14:33
Παιδεία

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης

2 Οκτ 2025, 11:38
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών ενάντια στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Επίθεση στoν Global Sumud Flotilla, σε διεθνή νερά

2 Οκτ 2025, 10:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Οκτώβρη

2 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως; Οχι πάντα

1 Οκτ 2025, 19:45
Διεθνή

Ακου σιωναζιστάκο…

1 Οκτ 2025, 12:25
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

Ημέρα κατά της πορνείας.

Ημέρα των εκπαιδευτικών.

Βουλγαρία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1908).

Αζόρες, Γουινέα-Μπισάου, Πορτογαλία: Ημέρα δημοκρατίας (1910).

Ινδονησία: Ημέρα στρατού.

Λεσότο: Ημέρα αθλητισμού.

1935: Εισβολή παρακρατικών στα γραφεία του Αγροτικού Κόμματος και της εφημερίδας «Πατρίς».

1970: Εκρηξη βόμβας πενήντα μέτρα μακριά από το γραφείο του Γ. Παπαδόπουλου, συνελήφθη ο αμερικανός βομβιστής.

1975: 26 νεκροί σε επίθεση αριστερών ανταρτών στο Επιτελείο Στρατού του Μπουένος Άιρες.

1986: Βόμβες σε τρεις εφορίες (Μαρούσι, Μπραχάμι, Νέα Ιωνία) και στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Νομαρχίας Πειραιά (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo