Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
  • Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Συλλαλητήρια φοιτητών ενάντια στην αστυνομική καταστολή αύριο στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα
Καταστολή

Συλλαλητήρια φοιτητών ενάντια στην αστυνομική καταστολή αύριο στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Σεπ 2022, 08:31

Παρά το κρεσέντο καταστολής και τις καθημερινές προκλήσεις με απόπειρες εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, οι φοιτητές δεν υποκύπτουν στην καταστολή, ούτε υπακούουν στις παραινέσεις Τσίπρα να μην αντισταθούν στην καθημερινή καταστολή, γιατί αν αντισταθούν… θα πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα υποδαυλίσουν την ένταση (!), αλλά να… περιμένουν την κάλπη.

Νέο συλλαλητήριο θα γίνει αύριο στις 19.30 στην Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και ξανά την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στα Προπύλαια.

Με τους φοιτητές συντάσσονται και οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, οι Σύλλογοι των οποίων καθημερινά με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την καταστολή και απαιτούν την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μετά τις σχετικές αποφάσεις του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχουμε και τις παρακάτω ανακοινώσεις-καταγγελίες:

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Η μεγάλη χθεσινή κινητοποίηση, της Τρίτης, 6/9, στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, έδειξε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι φοιτητές κι εργαζόμενοι δε σκοπεύουν να αφήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της για εγκατάσταση ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ, με τουρνικέ, ΟΠΠΙ και ΜΑΤ.

Ενόψει του «χειρότερου χειμώνα μετά το 1942», όπως τον χαρακτήρισε υπουργός της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται, επιστρατεύονται μέτρα ανάλογα της ίδιας ιστορικής εποχής. Καταστολή και προετοιμασία επιπλέον μέτρων κατάργησης κάθε δικαιώματος αντίστασης, από τους φοιτητές κι εργαζόμενους των ΑΕΙ μέχρι τους απεργούς της Μαλαματίνα.

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σχεδιασμό καταστρατήγησης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε τη νέα επέμβαση ΟΠΠΙ και ΜΑΤ στις πύλες ΕΚΠΑ και ΕΜΠ το απόγευμα της Τρίτης.

Στηρίζουμε τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών και όλες τις συλλογικές τους διαδικασίες, καθώς και τις κινητοποιήσεις τους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισής τους θα μας βρει απέναντι και δε θα συμμετάσχουμε σε κανένα πλάνο σχεδιασμό παρεμπόδισής τους που τυχόν εκπορευτεί από τις όποιες αρχές, κυβερνητικές ή πανεπιστημιακές.

Συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις φοιτητών κι εργαζομένων ενάντια στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, είτε μέσα είτε γύρω από τα ΑΕΙ.

Ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών

Τις τελευταίες τρεις περίπου εβδομάδες, παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία την απρόκλητη αστυνομική βία που -με αφορμή την εγκατάσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) σε Πανεπιστήμια- εξασκείται κυρίως κατά φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και αλληλέγγυων πολιτών, τόσο στις πύλες εισόδου της πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εντός του campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και σε φοιτητικές πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων και η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσβάλλουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και έκφρασης απόψεων. Με πολλές από τις απόψεις αυτές ενδέχεται να διαφωνούμε. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν συναινούμε στη φίμωσή τους.

Αντίθετα, η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών εντός των Ιδρυμάτων, οι πρακτικές αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας που, με αγανάκτηση, παρακολουθούμε να διαδραματίζονται εντός και πέριξ των Ιδρυμάτων μας, δεν αντιστοιχούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και δεν εφαρμόζονται σε κανένα ευνομούμενο κράτος.

Ως Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών έχουμε από καιρό επισημάνει -και δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε- ότι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς χώρους, θα προκαλέσει περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα από αυτά που, οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων, υποτίθεται ότι επιχειρούν να επιλύσουν. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την καλούμε να μην συνεχίσει στην ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας.

Τέλος, δεδομένου ότι η αστυνομοκρατία είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους, καλούμε τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να πάρουν ανάλογη θέση.

Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  1. Παιδαγωγική Σχολή
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

  1. Σχολή Επιστημών Αγωγής
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Τμήμα των Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  1. Σχολή Επιστημών Αγωγής
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY

  1. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  1. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  1. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
  4. Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  1. Σχολή Επιστημών Αγωγής
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

  1. Σχολή Επιστημών Αγωγής
  2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  3. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

  1. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  2. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας
  3. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει, μαζί με τα περισσότερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έντονη δυσαρέσκειά του για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που ήδη συνοδεύεται από τη χρήση υπέρμετρης και επικίνδυνης αστυνομικής βίας ειδικά στο ΑΠΘ.

Πράγματι, οι υποτιθέμενοι άοπλοι ειδικοί φρουροί που προβλέπει ο νόμος για τους ΟΠΠΙ συνοδεύονται από πάνοπλα ΜΑΤ στην προσπάθεια εισόδου τους στο ΕΜΠ και ΕΚΠΑ πριν από 10 ημέρες και έρχονται να προστεθούν στα μόνιμα εγκατεστημένα (εδώ και 5 μήνες) ΜΑΤ και «αύρας» στο ΑΠΘ, με πρόσχημα την ανέγερση βιβλιοθήκης στην οποία όμως δεν γίνονται εργασίες.

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα ήταν γελοία. Αστυνομικοί φυλάσσουν αστυνομικούς, καθιστώντας την εμμονική  στάση της κυβέρνησης ένα φιάσκο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει. Μέχρι και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το νόμο περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας χαρακτηρίζοντάς το αναποτελεσματικό και εικόνα μίας αποτυχημένης κοινωνίας. Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράγματα, όπως ένοπλοι αστυνομικοί, κάμερες παρακολούθησης και τουρνικέ όμοια με εκείνα των γηπέδων, συνθέτουν την εικόνα της αρχής του ακαδημαϊκού έτους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σάββατο 16/9 τα ΜΑΤ διέλυσαν με χρήση χημικών συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που παρακολουθούσαν 5000 φοιτητές και φοιτήτριες στο χώρο του ΑΠΘ. Το κυνηγητό συνεχίστηκε με την αύρα να καταβρέχει τους φοιτητές που είχαν σκορπίσει στους γύρω δρόμους πριν επιστρέψει στη βάση της, το ΑΠΘ (!), πριν την επόμενη επίθεση.

Ο ΕΣΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει. Απευχόμαστε τα χειρότερα για την ασφάλεια αμφότερων των μερών.

Τα πανεπιστήμιά μας είναι χώροι μετάδοσης και παραγωγής γνώσης και ελεύθερης ζύμωσης ιδεών μεταξύ των μελών. Δεν είναι χώροι καταστολής και επιβεβαίωσης του μυθεύματος περί πανεπιστημίων της ανομίας. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την καταστολή να κάμψει τις αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου αντιδημοκρατικού νόμου 4957/2022 για τα πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα εναντίον του. Παράλληλα, επιδιώκει ένα συρρικνωμένο, αδιαφανές και παραδομένο στους κανόνες της αγοράς πανεπιστήμιο και ο μόνος τρόπος να το πετύχει είναι δια της επιβολής.

Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ 

Η κυβέρνηση, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες να εγκαταστήσει, με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών και την «προστασία» ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλιτών, τις ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ), κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας σε Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και Αθήνα (Συλλαλητήριο Προπύλαια, 17-9-2022), με κύριο σκοπό, όχι την πάταξη μιας ελάχιστης παραβατικότητας σε σχέση με την εκτός ελέγχου στις λαϊκές γειτονιές, αλλά το σιδηρόφρακτο πανεπιστήμιο για την απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία του. Tο ΑΠΘ έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο έτη σε πεδίο δοκιμής της κυβερνητικής καταστολής. Η κυβέρνηση και η εντολοδόχος απαξιωμένη πλέον πρυτανεία, επιδιώκουν στο ΑΠΘ την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας με καθημερινά επεισόδια διασάλευσης της ακαδημαϊκής ζωής, με βίαιους ελέγχους φοιτητών, ανθρωποκυνηγητά, χημικά και ξυλοδαρμούς, ακόμη και με επικίνδυνους τραυματισμούς.

Οι πρυτανικές αρχές και οι υπεύθυνοι «ασφαλείας» του Ιδρύματος συντάσσονται με τη συνεχή παρουσία των ΜΑΤ εντός της πανεπιστημιούπολης, τα οποία, μεταξύ άλλων χώρων φρουρούν νυχθημερόν και το κτίριο διοίκησης χωρίς να ενημερώνουν από ποιον και για ποιο λόγο λαμβάνουν εντολές για την άσκηση της καταστολής εντός του Ιδρύματος. Τα ΜΑΤ είναι παρόντα και ασκούν βία σε ένα πανεπιστήμιο που κλειδώνει κτίρια και εισόδους με το πρόσχημα της «ασφάλειας», ένα πανεπιστήμιο που απομακρύνει τα ίδια του τα μέλη από τα καθήκοντά τους και έχει μετατραπεί από ακαδημαϊκό ίδρυμα σε τόπο «σωφρονισμού» και εκφοβισμού, χωρίς να επιτρέπει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Η προχθεσινή εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ, που στρατοπεδεύουν βάσει σχεδίου (πχ «σχέδιο βιβλιοθήκη») με κίβδηλα προσχήματα κυβέρνησης και πρυτανείας, σε ειρηνική συναυλία στον χώρο του ΑΠΘ με χιλιάδες παρευρισκόμενων, φοιτητών, μαθητών, οικογενειών με ανήλικα παιδιά, και ΑΜΕΑ, αποτελεί αποτρόπαια και επικίνδυνη κλιμάκωση. Οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν έως αυτή τη στιγμή τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το οργανωμένο πανεπιστημιακό κίνημα (φοιτητές και φοιτήτριες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι –ες, και διοικητικοί) με τους συλλόγους και τα σωματεία του, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, το δίκιο των αγώνων του, και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ημερών, έχοντας αποτρέψει μέχρι σήμερα την εγκαθίδρυση της κρατικής τρομοκρατίας, διαμηνύει στην κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες».

Ο ΕΣΔΕΠ καλεί:

– τους/τις συναδέλφους να είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, για να ακυρωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη διάλυση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας, το πανεπιστήμιο της αγοράς, και την εγκαθίδρυση κράτους τρομοκρατίας,

– τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τη Σύγκλητο και τους Συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων του ΑΠΘ να διεκδικήσουν την αποχώρηση των ΜΑΤ και των ΟΠΠΙ από την Πανεπιστημιούπολη, να υπερασπισθούν τη δημοκρατική λειτουργία του ΑΠΘ και να απαιτήσουν μια ουσιαστική εκπαιδευτική πολιτική για την αναβάθμιση και όχι την απομείωση και τη συρρίκνωση του Δημοσίου Δωρεάν Πανεπιστημίου.

Ο ΕΣΔΕΠ στο πλαίσιο των παραπάνω καταγγέλλει την κρατική τρομοκρατία και τη στάση της πρυτανείας του ΑΠΘ, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το ΑΠΘ, και αποφασίζει, από κοινού με τους συλλόγους των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΑΠΘ, τις δράσεις:

– Συλλαλητήριο στην πόλη, την Πέμπτη 22-9-2022, 7:30, Πλατεία Αγίας Σοφίας.

– 24ωρη απεργία τη μέρα έναρξης των μαθημάτων, τη Δευτέρα 3-10-2022.

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο Διοίκησης, τη Δευτέρα 3-10-2022 στις 12:00.

– Παράσταση ενημέρωσης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

– Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

– Συνέντευξη τύπου για τα πρόσφατα επεισόδια και την καθημερινότητα στο ΑΠΘ, σε καθεστώς αστυνομοκρατίας.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 21 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθρο Τσίπρας για Παιδεία: «Θα», να φάνε και οι κότες

Σχετικά Αρθρα

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

Καταστολή 4 Ιούλ 2025, 09:40

Ασφαλίτες άρπαξαν βίαια δασκάλα μωρομάνα από στάση λεωφορείου!

Aναίτια, αυθαίρετη και βίαιη προσαγωγή από ασφαλίτες και με συμβατικό αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά

Καταστολή 25 Ιούν 2025, 21:10

Κτήνη άλογα και αιμοβόρα, κοινώς ΜΑΤατζήδες

Καταστολή 10 Ιούν 2025, 20:10

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ επιχειρούν να προσδώσουν στα Πανεπιστήμια χαρακτηριστικά στρατοπέδων

Καταστολή 4 Ιούν 2025, 20:54

Δίκη για τη σκευωρία των Σεπολίων: Αναβολή, επειδή η πρόεδρος έχει… μεταπτυχιακό!

Καταστολή 30 Μάι 2025, 21:32

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι της βίαιης αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο το 2020

Τη Δευτέρα στην Ευελπίδων η δίκη (ΙΔ' Μονομελές,κτίριο12)

Καταστολή 23 Μάι 2025, 20:11
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo