«Φράξτε τους το δρόμο, αλλά χωρίς σκοτωμούς…»

0

Ανακοίνωση του Ευρωκοινοβούλιου την περασμένη Τρίτη αναφέρει: «Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζήτησαν από την κυβέρνηση της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της».
 
Η φράση «να ξεκαθαρίσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση» δεν είναι και τόσο συνηθισμένη στα κείμενα των λεγόμενων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ξεπερνά το μίνιμουμ της πολιτικής κομψότητας στις ενδοκοινοτικές συζητήσεις. Υπάρχει και συνέχεια στην ανακοίνωση, όμως: «Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις “ψευδείς ειδήσεις“, ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα “στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα“. Προειδοποίησαν ακόμα ότι μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο».
 
Μ’ άλλα λόγια, οι εξηγήσεις του Χρυσοχοΐδη και του Μηταράκη δεν έγιναν δεκτές! Οι ευρωβουλευτές τους θεώρησαν αναξιόπιστους και ζήτησαν αυτοτελή έρευνα. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσεις αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις. Η επίτροπος Ylva Johansson συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. “Δε γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων“, δήλωσε».
 
Η δήλωση της επιτρόπου Γιόχανσον είναι, φυσικά, γεμάτη υποκρισία. Λες και δεν ξέρει τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Λες και η δράση των ελληνικών δυνάμεων καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες δεν απορρέει από την αποστολή τους να διατηρήσουν στεγανά τα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο. Εξίσου υποκριτική είναι και η στάση των ευρωβουλευτών. Κλειστά σύνορα και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι έννοιες ασύμβατες. Οταν αναθέτεις σε ένοπλα σώματα να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα, τους αναθέτεις να «λιανίσουν» τους πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να τα περάσουν.
 
Στην πραγματικότητα, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι θεσμικοί υποκριτές του Ευρωκοινοβούλιου λέει: «Παρεμποδίστε τους, δείρτε τους, γυρίστε πίσω τις βάρκες τους, αλλά μην σκοτώνετε – Προσοχή στη χρήση πυροβόλων όπλων». Γιατί η υπόθεση έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από έρευνα της Forensic Architecture, ερευνητικής ομάδας με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία απεφάνθη ότι ο Μοχάμεντ αλ Αράμπ, πρόσφυγας από το Χαλέπι, «είναι εξαιρετικά πιθανό να πυροβολήθηκε από έλληνες στρατιώτες και μάλλον απίθανο να πυροβολήθηκε από Τούρκους». Υπάρχει, επίσης, η περίπτωση του πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Γκουλζάρ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στήθος στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά από έρευνα διάφορων ομάδων, μεταξύ των οποίων και η Forensic Architecture, το συμπέρασμα ήταν ότι και γι’ αυτό το θάνατο ευθύνονται οι ελληνικές αρχές.
 
Θυμόμαστε όλοι, βέβαια, τις οργισμένες διαψεύσεις του Χρυσοχοΐδη, του Μηταράκη, του Πέτσα, όταν πρωτοέγινε λόγος για θανάτους προσφύγων στα σύνορα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «απόκρουση της εισβολής». Τα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούσαν όσους υιοθετούσαν αυτές τις καταγγελίες σαν «υπονομευτές του έθνους». Τώρα, οι αποδείξεις είναι τόσο ντοκουμενταρισμένες, που ακόμα και μια επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου τρίβει τα περί «fake news» στα μούτρα του Χρυσοχοΐδη και του Μηταράκη.
 
Ευρωπαϊκά όργανα και ελληνική κυβέρνηση μοιράζονται τους ρόλους του βασιλιά και του δήμιου. Ο βασιλιάς θα ήθελε από το δήμιο να κάνει κάπου-κάπου καμιά κάλπικη αυτοκριτική, υποσχόμενος ότι δε θα ξανασυμβεί, για να μπορεί να είναι αποτελεσματική η υποκρισία. Σ’ αυτό την πάτησε το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Μηταράκη, που εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με την αλαζονεία που εμφανίζεται στα ελεγχόμενα ελληνικά ΜΜΕ. Ενώ αν εμφανιζόταν με «συντριβή» για «τις ζωές που χάθηκαν από λάθος», η υπόθεση θα μπορούσε να κουκουλωθεί πιο εύκολα.
 
YΓ. Λίγες ώρες προτού φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβούλιου, ο Μητσοτάκης επαναλάμβανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τα ίδια με τους υπουργούς του: «Βεβαίως έχουν ελεγχθεί όλα και είναι αδιανόητο τέτοιου είδους καταγγελίες να εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται από κάποιους, οι οποίοι επιμένουν σήμερα να κάνουν σπέκουλα πάνω σε τουρκική προπαγάνδα. Δεν ξέραμε ότι στον Εβρο στήθηκε ένας συστηματικός μηχανισμός παραπληροφόρησης; Ή δεν ξέρουν αυτοί οι οποίοι, πολλές φορές και εντός Ελλάδος, αναδεικνύουν αυτές τις καταγγελίες ή στην Ελλάδα ή στο Ευρωκοινοβούλιο, τι έγινε στον Εβρο;». Δύο αποδεδειγμένα νεκροί από ελληνικά πυρά είναι «σπέκουλα πάνω σε τουρκική προπαγάνδα»;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: