Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη
  • Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών
  • Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»
  • Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί
  • Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;
  • Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Οι δεσμοφύλακες της ΕΕ καταφεύγουν στην πιο άγρια καταστολή
Καταστολή

Προσφυγικό

Οι δεσμοφύλακες της ΕΕ καταφεύγουν στην πιο άγρια καταστολή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Οκτ 2019, 00:00

Τουλάχιστον ένας (επιβεβαιωμένος) νεκρός. Τραυματίες με κατάγματα και εγκαύματα. Καμένα κοντέινερ. Συγκρούσεις. Εξέγερση. Δεν περιγράφουμε τις συνθήκες σε κάποια «τριτοκοσμική» χώρα. Περιγράφουμε τα όσα έγιναν στη Μόρια τις προηγούμενες μέρες.

Τα παπαγαλάκια των καναλιών έσπευσαν να καλύψουν άμεσα το θέμα. Αλλωστε, έχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Πότε; Οταν επικεντρώνεσαι στα γύρω-γύρω και όχι στην ουσία. Διαμαρτύρονται οι μετανάστες για τις συνθήκες διαβίωσης, λένε. Αλλά δε λένε ποιες είναι αυτές οι συνθήκες. Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί έχει μικρότερη χωρητικότητα απ’ όσους αυτή τη στιγμή φιλοξενεί, λένε. Αλλά δε λένε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι πραγματικά υπεύθυνοι. Από το θέατρο αυτό δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι πάσης φύσεως αξιωματούχοι και υπεύθυνοι του κυβερνητικού στρατοπέδου. Θα λάβουνε, λένε κι αυτοί με τη σειρά τους, άμεσα μέτρα. Θα πράξουν, λένε, ό,τι είναι αναγκαίο. «Τουίταρε» και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ενημερώθηκαν, λένε, με βαθιά θλίψη (πάντα!) ότι χάθηκε η ζωή μιας γυναίκας κι ενός παιδιού σε διάρκεια φωτιάς στη Λέσβο.

Τις συνθήκες στη Μόρια αλλά και στη Σάμο τις γνωρίζουμε. Ανθρωποι στοιβάζονται σαν ζώα προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια πολιτική επιλογή που τους θέλει να παραμένουν εγκλωβισμένοι –φυλακισμένοι ουσιαστικά– στα νησιά, με απώτερο σκοπό να τους «ξεπετάνε» και να τους στέλνουν πίσω ή τουλάχιστον να τους κρατάνε μακριά από την ενδοχώρα και κατ’ επέκταση από τα χερσαία σύνορα με την Ευρώπη. Δεν είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ξανασχολιάσουμε αυτές καθεαυτές τις συνθήκες διαβίωσης. Ούτε την πλήρη ανοχή οργανώσεων στην ύπαρξη των κολαστηρίων των νησιών. Γιατί καμία ΜΚΟ δε θέλει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει, ακολουθώντας ευρωπαϊκές επιταγές. Ολες κάνουν «εκκλήσεις» και «πιέζουν» προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα, τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια δε μιλάμε καν. Τι να πεις άλλωστε για τους ανθρώπους που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αναδεικνύοντας μόνο όσα κάθε φορά χρειάζονται για να εξασφαλίζεται η «τάξη», η «κοινωνική γαλήνη»;

Αν κάτι έχει νόημα να σχολιάσουμε και να συζητήσουμε είναι το γιατί επιλέγεται από την κυβέρνηση και από τα μέσα εξαπάτησης αυτή η στιγμή για να μιλήσουν για «μετατροπή» του προβλήματος από προσφυγικό σε «μεταναστευτικό». Γιατί τώρα, μετά από τα επεισόδια στη Μόρια; Τι εξυπηρετεί; Πώς συνδέεται αυτό το γεγονός με τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση στο επερχόμενο νομοσχέδιο για το άσυλο;

Ξεχύθηκαν, λοιπόν, τα στελέχη της κυβέρνησης στα κανάλια να μιλήσουν για την οριακή κατάσταση στη χώρα και για το πρόβλημα του «μεταναστευτικού». Δε μιλάμε μόνο για πρόσφυγες από τη Συρία, λένε, αλλά για άλλες εθνικότητες που έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας για άλλους λόγους και όχι γιατί θέλουν να σωθούν από τον πόλεμο. Και εισάγουν την έννοια του «προφίλ». Οσοι περνούν το Αιγαίο, λένε, θα διαχωρίζονται καταρχάς με βάση το προφίλ: προσφυγικό ή μεταναστευτικό; Εχουν μάλιστα έτοιμα και τα ποσοστά: 7% ανήκουν στο προσφυγικό προφίλ, 93% ανήκουν στο μεταναστευτικό προφίλ. Οι δεύτεροι θα στοιβάζονται σε κλειστά «προαναχωρησιακά κέντρα» (στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας, δηλαδή) μέχρι να απελαθούν. Ετσι, όσοι του ίδιου «προφίλ» ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, θα το σκεφτούν καλά, γιατί θα ξέρουν ότι η διαδρομή τους θα είναι φυλακή-απέλαση.

Αυτό το δόγμα έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Με μηδενικά αποτελέσματα ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο. Ταλαιπώρησαν μετανάστες στα κολαστήρια, καλλιέργησαν το ρατσισμό και την ξενοφοβία στον ελληνικό λαό, αλλά τις μεταναστευτικές ροές δεν κατάφεραν να τις ανακόψουν. Γιατί αυτός που αναζητά μια ανάσα ζωής και πιστεύει ότι θα τη βρει σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν πτοείται από τίποτα. Οι περισσότεροι έχουν περάσει χειρότερα μέχρι να φτάσουν στις ακτές της «γης της επαγγελίας». Υπάρχουν και οι γνωστοί πρακτικοί λόγοι: τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δεν υπάρχουν, οι προξενικές αρχές των οιονεί χωρών καταγωγής, που δε «συνεργάζονται», με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται παρά ελάχιστα «λεσέ πασέ» (ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί η απέλαση).

Αυτά είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Τα ξέρουν καλά και αυτοί που ανακοινώνουν τα νέα μέτρα. Ομως, από τη μια πρέπει να αναπτύξουν την ξενοφοβική-ρατσιστική συνείδηση στην Ελλάδα (παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους αποφασισμένους να δώσουν λύσεις, μέσω της άγριας καταστολής, σε αντίθεση με τους συριζαίους που ήταν «ιδεοληπτικοί» και «ψευτοανθρωπιστές») και από την άλλη πρέπει να στείλουν στους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να διεκπεραιώσουν το ρόλο τους ως συνοριοφυλάκων και δεσμοφυλάκων (θα ζητήσουν και κάποια κονδύλια παραπάνω για τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προς δόξαν των εργολάβων και των παραγόντων των «τοπικών κοινωνιών», που πρέπει να «γλυκαθούν»). Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για το μεταναστευτικό και ανακοίνωσε τα νέα κατασταλτικά μέτρα, ελάχιστες μέρες πριν καταφθάσουν σε Αγκυρα και Αθήνα οι «γενικοί επιθεωρητές» της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, παρέα με τον γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και με τον Αβραμόπουλο ως «μπάτλερ».

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο περιβόητο «προφίλ» με το οποίο θα κάνουν το διαχωρισμό. Δεν πρόκειται για τίποτ' άλλο από μια εκτίμηση της χώρας καταγωγής, με βάση τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Οπως είπε ο Βαρβιτσιώτης, μόνο οι Σύριοι έχουν το προσφυγικό προφίλ. Ολοι οι υπόλοιποι, το 93%, έχουν μεταναστευτικό προφίλ και επομένως δε θα μπαίνουν καν στη διαδικασία της εξέτασης για τη χορήγηση προστασίας (ασύλου)! Ο Βαρβιτσιώτης μπορεί να μην ξέρει την τύφλα του, αλλά οι υπόλοιποι ξέρουν ότι αυτό είναι παράνομο. Η χορήγηση διεθνούς προστασίας είναι ατομικό δικαίωμα και όχι δικαίωμα που απορρέει από το «προφίλ». Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και η στέρηση του δικαιώματος της αίτησης παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία. Μιλώντας τυπικά και νομικά, λόγους να ζητήσουν διεθνή προστασία δεν έχουν μόνο οι προερχόμενοι από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι που μπορεί να διώκονται τόσο από το κράτος από το οποίο προέρχονται όσο και από παρακρατικές ομάδες που δρουν στη χώρα καταγωγής τους.

Αυτό είναι, ωστόσο, μόνο ένα πρώτο, νομικό επιχείρημα που εδράζεται στο ίδιο το νομικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει οι αστικές κυβερνήσεις του πλανήτη και το οποίο έχει επικυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις. Μεγαλύτερη αξία έχει να αναρωτηθούμε γιατί άνθρωποι (πέραν αυτών που έρχονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο) επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τη ζωή που έχουν ήδη φτιάξει για να έρθουν εδώ. Αραγε δεν έχει παίξει ρόλο η πολιτική που ασκήθηκε και εξακολουθεί να ασκείται από την Αμερική και την Ευρώπη σ’ αυτές τις χώρες; Δεν έχουν ευθύνη τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη με τη χρόνια βαρβαρότητά τους σ’ αυτές τις χώρες που τώρα τις θεωρούν ως «μη προσφυγικές», ως «ασφαλείς»; Δεν έχει ευθύνη η Αμερική με τους χρόνιους πολέμους που έκανε; Τι κι αν τώρα δεν πέφτουν βόμβες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπως πέφτουν στη Συρία; Γεγονός είναι ότι οι χώρες αυτές δεν ορθοπόδησαν ποτέ κι έμειναν να τις λυμαίνονται οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους.

Η Ελλάδα έγινε, από το 2015 και μετά, η χώρα υποδοχής του μεγαλύτερου μέρους προσφύγων που θέλουν να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Οι αριθμοί οι ίδιοι άλλωστε δείχνουν τεράστια διαφορά συγκριτικά με άλλες χώρες υποδοχής όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Και τι αποφάσισε να εφαρμόσει; Μια πολιτική μεταχείρισης των ανθρώπων αυτών ως επικερδή επένδυση. Τους άφησε να σαπίζουν μέσα στις λάσπες των καταυλισμών. Τους άφησε έρμαια των διακινητών που, εκμεταλλευόμενοι το ότι κι εδώ η ζωή τους θα είναι ζοφερή, τους πουλούν φρούδες ελπίδες για την άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη-παράδεισο. Μόνο που αυτή δεν υπάρχει. Οσο διάστημα αναγνωριζόταν η «προσφυγική κρίση» (στα διάφορα συμβούλια των γραβατομένων της Ευρώπης), ένας πακτωλός χρημάτων πιστώθηκε στα ταμεία του κράτους και των ΜΚΟ. Πού ήταν οι πρόσφυγες σ’ αυτή τη «μορασιά»; Τελευταίοι.

Με θράσος μιλούν, μετά από τα όσα έχουν γίνει, για «μετανάστες» που έρχονται στην Ελλάδα και που στην πραγματικότητα δε χρειάζονται προστασία. Κι με ακόμα μεγαλύτερο θράσος μιλούν για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν. Συνοπτικά να πούμε ότι τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοσχέδιο μόνο τρόμο για τους πρόσφυγες μπορεί να προμηνύει. Ασφυκτικές προθεσμίες, διαδικασίες fast-track, αναγκαστικές επιστροφές στις χώρες καταγωγής, καταστολή, αύξηση των ελέγχων στα σύνορα με τη συνεργασία της Frontex και του ελληνικού στρατού – Λιμενικού κ.ά. Ετσι λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή οι… προοδευτικοί ευρωπαίοι!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσφυγικό

Αποκαλυπτήρια εθνικιστικής μωρίας
Επόμενο άρθρο

Προσφυγικό

«Δώστε στα Πασόκια να πιούνε κάνα μπάφο, να δούνε τον Ανδρέα να βγαίνει από τον τάφο»

Σχετικά Αρθρα

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 19:46

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 10:55

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Νοέ 2025, 22:33

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

Ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης.

Ροδεσία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1975).

Μαλδίβες: Ημέρα δημοκρατίας (1968).

ΗΠΑ: Ημέρα βετεράνων.

1887: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού οι «πρωταίτιοι των γεγονότων της πρωτομαγιάς στο Σικάγο» August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer και George Engel, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

1918: Συνθηκολόγηση Γερμανίας, τέλος α’ παγκοσμίου πολέμου.

1990: Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος.

2003: Η «Οργάνωση «Χρήστος Κασσίμης» αποπειράται να χτυπήσει υποκατάστημα της τράπεζας «Citibank» στην περιοχή του Ζωγράφου.

2004: Πεθαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσφυγικό

    17Ν
    • Προσφυγικό

      Εφετείο 17Ν
  • Προσφυγικό

    ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσφυγικό

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσφυγικό

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγικό

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγικό

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσφυγικό

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσφυγικό

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγικό

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγικό

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσφυγικό

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Επικοινωνία
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Όροι χρήσης
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Επικοινωνία
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo