Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;
  • Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;
  • Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού
  • Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Η Αποψή Μας»Κατάπτυστη τροπολογία στη λογική των «δύο άκρων»
Η Αποψή Μας Πολιτική

Κατάπτυστη τροπολογία στη λογική των «δύο άκρων»

Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Φεβ 2023, 19:40

Το παζάρι με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, που καθυστέρησε λίγο την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας για την παρεμπόδιση της εκλογικής καθόδου των νεοναζιστικών μορφωμάτων (όχι επειδή είναι ναζιστικά), δεν άλλαξε σε τίποτα την ουσία της κυβερνητικής τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κτλ.». Δεν πρόκειται καν για απαγόρευση των νεοναζιστικών μορφωμάτων, που η ελευθερία δράσης τους αναγνωρίζεται de jure και de facto, αλλά για ένα νομοθέτημα που κινείται στη λογική των «δύο άκρων» και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ενάντια σε επαναστατικές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.

Γράψαμε χθες αναλυτικότατα, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι διωκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αναγνώρισαν στους νεοναζιστές της ΧΑ και των παραφυάδων τους πλήρη ελευθερία δράσης, ακόμη και μετά την ιστορική απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που έκρινε ότι εγκληματική οργάνωση είναι η ΧΑ ως κόμμα, από την κορφή ως τα νύχια, και πως κίνητρο για την εγκληματική δράση της υπήρξε η ναζιστική ιδεολογία. Και επισημάναμε ότι η νέα τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα (είχε προηγηθεί άλλη, τον Ιούνη του 2021, που την ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, κόμμα Βελόπουλου, και τότε ισχυρίζονταν πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει εντός του συνταγματικού πλαισίου) δεν έχει ως στόχο να θέσει εκτός νόμου το νεοναζισμό, αλλά να εμποδίσει τα νεοναζιστικά μορφώματα, κυρίως αυτό του Κασιδιάρη που το «σπρώχνουν» εδώ και δυο χρόνια, να κατέβουν στις εκλογές και να κόψουν ψήφους από τη ΝΔ.

Τα όσα μεσολάβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από τότε που εκφωνήθηκε η ιστορική απόφαση 2644/2020, επιβεβαιώνουν ότι η νέα τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα είναι, καταρχάς, υποκριτική. Δυο χρόνια τους επιτρέπεις να αλωνίζουν, στα μισά αυτής της περιόδου ψηφίζεις τροπολογία που τους επιτρέπει να κατέβουν στις εκλογές (αρκεί να μην εμφανίζονται ως μέλη της διοικούσας επιτροπής των μορφωμάτων τους) και όταν βλέπεις ότι ένας από δαύτους μετριέται στα γκάλοπ να μαζεύει εκλογικό «χαρτί», θυμάσαι να τους απαγορεύσεις από τις εκλογές και μόνο από τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  • Ελευθερία δράσης για τους νεοναζιστές, φτάνει να μην κατεβαίνουν στις εκλογές

Ούτε στις δηλώσεις του Μητσοτάκη και στο non paper του Βορίδη ούτε στην τροπολογία υπάρχουν λέξεις όπως «νεοναζισμός», «ναζισμός», «εθνικοσοσιαλισμός». Αντίθετα, υπάρχει γενίκευση στη λογική των δύο άκρων.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο (στην τηλεόραση, στην πραγματικότητα), ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα» και για «υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της». Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι εχθροί της δικτατορίας της αστικής τάξης είναι όλα τα ρεύματα του αντικαπιταλισμού;

«Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε ο Μητσοτάκης. Στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» απαγορεύεται ο κομμουνισμός. Δε χρειάζεται να συμπληρώσουμε κάτι άλλο.

«Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος» είπε σε άλλο σημείο ο Μητσοτάκης. Αναφέρεται στους νεοναζί ή αναφέρεται στην «κομμουνιστική ανταρσία» του 1944-1949; Σίγουρα δεν του διέφυγε να κάνει το διαχωρισμό.

«Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία» αναφέρει το non paper που μοίρασε ο Βορίδης. Εχει κανείς αμφιβολία για το τι εννοεί ο Βορίδης όταν αναφέρεται σε «μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας»; Ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν αναβαπτισμένο φασίστα, ο οποίος διορίστηκε από τον χουντικό Παπαδόπουλο γραμματέας της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ, διαδεχόμενος τον φιρερίσκο Μιχαλολιάκο που έφτιαξε τη ΧΑ; Ξεχνάμε ότι ο Βορίδης, μιλώντας τον Σεπτέμβρη του 2018 στο «Ραδιόφωνο 24/7», καλούσε τον Μητσοτάκη να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές;

O ίδιος αναβαπτισμένος φασίστας παλαιότερα, επί Σαμαρά, τα έλεγε πιο χοντρά στην εκλογική του πελατεία: «Η δικιά μας η γενιά τη χώρα δεν θα την παραδώσει στην Αριστερά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ότι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνουμε».

Νομίζουμε πως είναι σαφέστατο ότι Μητσοτάκης, Βορίδης και Γεραπετρίτης (ο Τσιάρας είναι απλώς… φιλική συμμετοχή) σκόπιμα έφτιαξαν μια νομοθετική διάταξη στη βάση της θεωρίας των «δύο άκρων» και όχι μια αντιναζιστική νομοθετική διάταξη.

Το κείμενο της νέας τροπολογίας το παραθέτουμε στο τέλος, όπως και το κείμενο της προηγούμενης τροπολογίας Βορίδη-Τσιάρα (άρθρα 92-96 Ν. 4804/2021, ΦΕΚ 90 Α, 5.6.2021).

Σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση Βορίδη-Τσιάρα, εισάγεται η έννοια της «πραγματικής ηγεσίας». Οπως αναφέρεται, «η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

Αλήθεια, γιατί δεν το έβαλαν αυτό στη ρύθμιση του Ιούνη 2021; Θυμίζουμε τη δική μας επισήμανση αυτού ακριβώς του ζητήματος, στο άρθρο μας με τίτλο Τροπολογία Βορίδη: Πλήρης ελευθερία δράσης για τα νεοναζιστικά μορφώματα, που δημοσιεύτηκε στις 31.5.2021:

«Είναι τέτοια η ξεφτίλα της νομοθετικής παρέμβασης των Μητσοτάκη-Βορίδη, που δεν φρόντισαν να βάλουν ούτε μια αναφορά σε «εν τοις πράγμασι» ηγετικό ρόλο των καταδικασθέντων ηγετικών στελεχών του νεοναζισμού. Ορος που υπάρχει σε άλλες πτυχές του αστικού δικαίου, για να καλύπτει περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει τυπικά ένα πόστο, το έχει όμως «εν τοις πράγμασι». Περιττεύει να σημειώσουμε ότι αυτό ισχύει κατεξοχήν για τα νεοναζιστικά μορφώματα που οικοδομούνται με βάση τη μυστηριακή «Αρχή του Αρχηγού». Φαντάζεστε τον Μιχαλολιάκο… απλό μέλος της ΧΑ, με νόμιμο εκπρόσωπο την κόρη του;»

Δεν τους διέφυγε τότε και θυμήθηκαν να το συμπληρώσουν τώρα. Μέλημά τους και τότε και τώρα ήταν να εξασφαλίσουν πλήρη ελευθερία δράσης στα εγκληματικά νεοναζιστικά μορφώματα. Τότε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019 και από την επακολουθήσασα τριχοτόμηση της ΧΑ (μορφώματα Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού) εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι νεοναζιστές να μαζέψουν ψήφους. Τώρα, βλέποντας ότι ο Κασιδιάρης, που τον έσπρωχναν όλο αυτό το διάστημα μιντιάρχες και γκαλοπατζήδες, στη λογική του να φτιάξουν «μια σοβαρή ΧΑ», μπορεί να κόψει ψήφους από τη ΝΔ (ακόμη κι αν το νεοναζιστικό μόρφωμά του δεν μπει στη Βουλή) θυμήθηκαν να προσθέσουν την έννοια του «πραγματικού αρχηγού».

Δεν έμειναν, όμως, μόνο σ’ αυτό. Στις αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου, στον οποίο αναθέτουν την κρίση για την ανακήρυξη των συνδυασμών, προσέθεσαν και το εξής: «γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β)».

Ο Αρειος Πάγος αναγορεύεται σε συνταγματικό δικαστήριο, που θα κρίνει αν ένα κόμμα «εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Αναφέρεται, βέβαια, ότι οι τυχόν καταδίκες και το αν το κόμμα «εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» «πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά», όμως τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Για παράδειγμα, αν ίσχυε την προχουντική περίοδο αυτό το άρθρο, η ΕΔΑ θα μπορούσε να αποκλειστεί από την κάθοδό της στις εκλογές. Αλλά και μεταπολιτευτικά, το ΚΚΕ με ηγετικά στελέχη όπως ο Φλωράκης, ο Καλούδης, ο Αμπατιέλος κ.ά., καταδικασμένα στο παρελθόν, επίσης θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις εκλογές.

Μεταπολιτευτικά, ο Αρειος Πάγος έκανε μόνο τυπικό έλεγχο των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών. Ουδέποτε τόλμησε να ελέγξει ακόμη και την υποβολή της κατάπτυστης δήλωσης νομιμοφροσύνης περί σεβασμού του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αρχής γενομένης από το ΕΚΚΕ, που κατέβηκε στις εκλογές του 1974 χωρίς να υποβάλει τη δήλωση, πολλές πολιτικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο στη συνέχεια.

Τώρα, με πρόσχημα τους νεοναζιστές, οι οποίοι δεν κατονομάζονται όμως, κατατίθεται μια ευρύτατη και απόλυτα ελαστική στην εφαρμογή της νομοθετική ρύθμιση. Ξέρουμε πολύ καλά ενάντια σε ποιους εφαρμόστηκαν τέτοιες ρυθμίσεις στο παρελθόν και δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι αποκλείεται να εφαρμοστούν και πάλι στο μέλλον.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατάπτυστη τροπολογία, η οποία εξυπηρετεί μόνο την ψηφοθηρική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνει τους νεοναζιστές να έχουν πλήρη ελευθερία δράσης, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει με αντιδημοκρατικό τρόπο την αστική δημοκρατία, στη λογική των «δύο άκρων», που αποτελεί τον μανδύα για την αντιμετώ πιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή των επαναστατικών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία (την παραθέτουμε στο τέλος). Kαι αυτή δεν είναι καθαρή, καθώς ξεκινά με το ότι «δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Στη συνέχεια αναφέρεται σε «τέλεση εγκλημάτων με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο», όμως αυτό κάθε άλλο παρά περιοριστικό είναι. Μπορεί ο Αρειος Πάγος να συμπεριλάβει στην απαγόρευση και επαναστατικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει αντιφασιστική δημαγωγία εκ του ασφαλούς, θολώνοντας τα νερά. Η τροπολογία του, άλλωστε, δεν έχει καμιά τύχη, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία. Ας μαε εξηγήσουν, όμως, οι συριζαίοι. Γιατί ψήφισαν την τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα τον Ιούνη του 2021; Γιατί δεν θυμήθηκαν τότε να ζητήσουν αυτά που ζητούν σήμερα; Γιατί υπερθεμάτισαν στην κοροϊδία, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητα εκείνης της νομοθετικής ρύθμισης;

Η απάντηση είναι απλή. Ο αντιφασισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικος. Γι’ αυτούς τους αδίστακτους πολιτικούς τυχοδιώκτες, που ενδιαφέρονται μόνο ν’ αρπάξουν την «κουτάλα» της αστικής εξουσίας, η πολιτική δράση των νεοναζιστών είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κόβουν ψήφους από τη ΝΔ. Οπως είναι γνωστό, το ίδιο έκανε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα χουντοφασιστικά μορφώματα, επειδή και εκείνα έκοβαν ψήφους από τη ΝΔ. 

Η νέα τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα

tropologia_kasidiari

Η προηγούμενη (Ιούνης 2021) τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα

ΤΡΟΠΟΛ_ΒΟΡΙΔΗ_ΧΑ

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

protasi-nomou_syriza
Εκτύπωση 🖨
ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρα εκβιασμός στον εκβιαζόμενο

Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 4 Φλεβάρη

Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Σχετικά Αρθρα

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

Πολιτική 2 Ιούλ 2026, 17:12

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 20:35

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 13:11

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 12:49
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
Διεθνή

ΗΠΑ: Η καταγγελία της γεονοκτονίας στην Παλαιστίνη βγάζει βουλευτές

Υποψήφια υπέρ της Παλαιστίνης εκτόπισε βετεράνο που υποστηριζόταν από την AIPAC στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Κολοράντο

3 Ιούλ 2026, 12:04
Αγροτικά

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

3 Ιούλ 2026, 11:42
Αγροτικά

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

3 Ιούλ 2026, 10:03
Διεθνή

Θα πληρώνουν τέλη υπηρεσιών στο Ορμούζ και θα πουν κι ένα τραγούδι

Bloomberg: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποδέχονται τα τέλη διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ως νέα πραγματικότητα

3 Ιούλ 2026, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν 3 σήμερα Ιούλη

3 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

2 Ιούλ 2026, 21:06
Διεθνή

1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη

Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή με όλα τα μέσα

2 Ιούλ 2026, 21:01
Διεθνή

Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας επισκέφτηκε τη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τη Χεζμπολά

2 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

2 Ιούλ 2026, 17:12
Κόντρες

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

2 Ιούλ 2026, 12:11
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιόροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Εφετείο 17Ν

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • ΕΛΑ

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Επικοινωνία

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Όροι χρήσης

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Ποιοι είμαστε

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Επικοινωνία

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

  • Όροι χρήσης

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

    Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo