Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Αυγούστου
  • Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας
  • Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»«Καμιά άλλη γη»: Κινηματογραφικός θρίαμβος ή αναπαραγωγή της αποικιακής ηγεμονίας;
Πολιτισμός

«Καμιά άλλη γη»: Κινηματογραφικός θρίαμβος ή αναπαραγωγή της αποικιακής ηγεμονίας;

Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Μαρ 2025, 09:03

Η ταινία Καμιά άλλη γη (No other land) κέρδισε (και) το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Οταν μια ταινία με παλαιστινιακό θέμα (και όχι για το Παλαιστινιακό) κερδίζει το πιο διάσημο κινηματογραφικό βραβείο σε μια περίοδο που το Παλαιστινιακό γνωρίζει τη μεγαλύτερη κορύφωση της ιστορίας του, μετά την επίθεση της Αντίστασης στις 7 Οκτώβρη και τον νικηφόρο πόλεμο που ακολούθησε (πόλεμο γενοκτονίας εκ μέρους των σιωναζιστών – πόλεμο ανεξαρτησίας εκ μέρους της Παλαιστίνιων), κάποιο λάκο έχει η φάβα. Δε δίνονται χωρίς πολιτική σκοπιμότητα τα βραβεία στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις και ειδικά στη Μέκκα του καπιταλισμού.

Ας μην το πάμε, όμως, με την επαγωγική μέθοδο. Ας ξεκινήσουμε από την ίδια την ταινία. Οταν παίχτηκε στην Ελλάδα, η εφημερίδα μας δημοσίευσε την εξής κριτική, η οποία ήταν… αιρετική σε σχέση με τις αποθεωτικές κριτικές που υποδέχτηκαν το ντοκιμαντέρ (και) στην Ελλάδα.

Μπάζελ Αντρα – Γιουβάλ Αμπραχάμ: Καμιά άλλη γη

Δυο νεαροί ακτιβιστές, ένας Παλαιστίνιος κι ένας Ισραηλινός, καταγράφουν με αποκαλυπτικό τρόπο τον σταδιακό αφανισμό των παλαιστινιακών χωριών της Μασάφερ Γιάτα από την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή προς όφελος των μελλοντικών εποικισμών.
Αυτά κι ως εδώ. Τίποτα παραπέρα. Η ταινία εκτείνεται χρονικά και πέραν της 7ης Οκτώβρη. Κι εδώ… μούγκα στη στρούγκα. Το παρελθόν απουσιάζει, η πολιτική απουσιάζει, η Αντίσταση ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ. Υπάρχει μόνο ο ακτιβισμός, η προσπάθεια αντίστασης, ένας αδιέξοδος προβληματισμός, μια συναισθηματική οπτική και εντέλει η αποδοχή της μοίρας, στην οποία -όπως αφήνεται να υπονοηθεί- έσπρωξε τους ανθρώπους η θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Πριν ακόμα από τον ορυμαγδό των γεγονότων και των ατελείωτων σιωνιστικών εγκλημάτων που ακολούθησαν την 7η Οκτώβρη, ισραηλινοί υπουργοί το είχαν δηλώσει: οι Παλαιστίνιοι έχουν τρεις επιλογές: ή να υποταχτούν, ή να πεθάνουν, ή να εξοριστούν. Πόσο πιο καθαρά να το πουν; Οπου και να κοιτάξει κανείς στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει. Ακόμα και από τα γεγονότα που καταγράφονται σε αυτή την ταινία, το ίδιο πράγμα συνάγεται: Ή ταν ή επί τας. Δεν υπάρχει κανένας άλλος  δρόμος. Αντίσταση «ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς».
Κι όμως σε αυτή την ταινία, που περνά ασχολίαστο το διάβα του Τόνι Μπλερ από τα κατεδαφισμένα σπίτια της Μασάφερ Γιάτα, δεν υπάρχει ούτε καν υπαινιγμός για τον αγώνα και τις θυσίες όλων των οργανώσεων της Αντίστασης στη Δυτική Οχθη. Σου έρχονται στο νου, τηρουμένων των αναλογιών, οι ηλίθιες ελληνικές αντικατοχικές ταινίες, όπου οι λέξεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν άγνωστες και απαγορευμένες.
Αντίθετα, αιωρούνται οι ιδέες περί ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, η φιλία, οι λεπτές ισορροπίες, η συνύπαρξη, ο φανατισμός και οι προκαταλήψεις που δεν έχουν θέση στον κόσμο μας και πολλά άλλα, που μετά από όσα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο χρόνο, ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός γι’ αυτά είναι: φληναφήματα.
Σε αυτή την ταινία που -όχι τυχαία- βραβεύτηκε ποικιλοτρόπως, απουσιάζει εκκωφαντικά το «διά ταύτα». Εξάλλου, όλοι κατά καιρούς έχουν καταδικάσει τους εποικισμούς. Ο ΟΗΕ με τελεσίδικα ψηφίσματα, η Αμερική, η Ευρώπη κλπ. Αυτό το ρημάδι το «διά ταύτα» λείπει. Και η ταινία αυτή φροντίζει επίσης να το παραλείψει επιμελώς. Λες και «ο πόνος τόσων χρόνων» δεν χρειάζεται να γίνει «απόφαση μιας ολόκληρης ζωής» (Ρίτσος).
Ε.Σ.
Μετά τη βράβευση της ταινίας με το Οσκαρ, διαβάζουμε μια σφοδρή κριτική στην ιστοσελίδα του Masar Badil (Παλαιστινιακό Επαναστατικό Κίνημα Εναλλακτικής Πορείας), οργάνωσης που αντανακλά τις θέσεις του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τη μεταφράσαμε και την αναδημοσιεύουμε:

«No Other Land»: Κινηματογραφικός θρίαμβος ή αναπαραγωγή της αποικιακής ηγεμονίας;

Το ντοκιμαντέρ «No Other Land» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, κάτι που από κάποιους θεωρήθηκε νίκη για την παλαιστινιακή υπόθεση στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ταινίας και το περιεχόμενό της, γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για νίκη της παλαιστινιακής αφήγησης, αλλά για μια νίκη της αφήγησης της «συνεργασίας» και της κανονικοποίησης, μέσα από τη φιγούρα του «ισραηλινού» σκηνοθέτη Γιουβάλ Αβραάμ, ο οποίος, μέσα από τη θέση του εντός του δυτικού και σιωνιστικού συστήματος, προσέφερε στην ταινία την αναγκαία «νομιμοποίηση» ώστε να φτάσει στη σκηνή των Όσκαρ.

Ο Αβραάμ, παρά το γεγονός ότι αυτοπροσδιορίζεται ως υποστηρικτής κάποιων μορφών παλαιστινιακών δικαιωμάτων, παραμένει μέρος του αποικιακού συστήματος που παρήγαγε τη Νάκμπα και την επακόλουθη εκτόπιση, κατοχή και αποικιακό εποικισμό. Ο σκηνοθέτης αυτός ζει σε κατασχεμένη γη, από την οποία εκτοπίστηκαν οι αυτόχθονες παλαιστίνιοι κάτοικοί της, και σήμερα έρχεται να αφηγηθεί την ιστορία του ως δήθεν ουδέτερος διαμεσολαβητής, δίνοντας φωνή στη δική του «οδύνη» μέσα στα εκφραστικά πλαίσια που επιτρέπουν τα δυτικά πολιτιστικά ιδρύματα. Αλλά τι είδους ιστορία είναι αυτή; Πρόκειται για μια αφήγηση που φέρει τη δική του υπογραφή, όχι την υπογραφή του ίδιου του παλαιστινιακού λαού.

Εδώ βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος: δεν είναι ο Παλαιστίνιος που αφηγείται τον πόνο και την αντίστασή του ως κύριος πρωταγωνιστής, αλλά ο Ισραηλινός που του παρέχει τη νομιμοποίηση της ύπαρξης μέσα στο δυτικό κινηματογραφικό χώρο. Αυτό αντανακλά ξεκάθαρα το πώς αντιμετωπίζεται το παλαιστινιακό ζήτημα από μια αποικιακή οπτική, ακόμη και στο πλαίσιο της διακηρυγμένης αλληλεγγύης. Ο Παλαιστίνιος παρουσιάζεται πάντα ως θύμα που χρειάζεται κάποιον να τον ορίσει και να μεταφράσει τον πόνο του σε γλώσσα κατανοητή από τη Δύση — και αυτή η γλώσσα δεν μπορεί παρά να είναι η γλώσσα του ίδιου του αποικιοκράτη.

Στην ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Γιουβάλ Αβραάμ καταδίκασε τις αντιστασιακές ενέργειες της 7ης Οκτώβρη του 2023, σαν να ήταν η αρχή της τραγωδίας στην Παλαιστίνη, αγνοώντας το γεγονός ότι η παλαιστινιακή καταστροφή συνεχίζεται εδώ και περισσότερα από 75 χρόνια. Ο Αβραάμ δεν ανέφερε τη Νάκμπα, την αποικιοκρατία των εποίκων, ούτε κατονόμασε τη γενοκτονία ή αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο εκτοπισμό. Αντίθετα, φάνηκε να εξισώνεςι την κατοχή με την αντίσταση στην κατοχή, υιοθετώντας έναν αόριστο φιλελεύθερο λόγο που απορρίπτει τις πιο εμφανείς μορφές εθνοκάθαρσης, αλλά δεν αγγίζει τις ρίζες της. Αυτός ο λόγος ικανοποιεί το δυτικό κατεστημένο, το οποίο υιοθετεί την αφήγηση του «φταίνε και οι δύο πλευρές», αλλά δεν αντιπροσωπεύει την αυθεντική παλαιστινιακή αφήγηση. Αντίθετα, τη διαστρεβλώνει και την αναπαράγει με τρόπο που δεν ενοχλεί το σύστημα που απένειμε στην ταινία το βραβείο της.

Ας είμαστε ειλικρινείς: το «No Other Land» κέρδισε επειδή ένας από τους σκηνοθέτες του είναι Ισραηλινός Εβραίος, όχι επειδή μεταφέρει την παλαιστινιακή αφήγηση. Αν η ταινία ήταν αμιγώς παλαιστινιακή, δεν θα είχε φτάσει τόσο εύκολα στα Όσκαρ. Αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο η Ακαδημία αντιμετωπίζει παλαιστινιακές ταινίες που δεν φέρουν ισραηλινή υπογραφή. Δεκάδες παλαιστινιακές ταινίες που τεκμηριώνουν σφαγές, κατεδαφίσεις και εκτοπισμούς δεν έλαβαν αυτή την αναγνώριση, επειδή δεν χρησιμοποίησαν την «κατάλληλη αφήγηση», δηλαδή την αφήγηση που διατυπώνει την παλαιστινιακή τραγωδία με τρόπο που να μην αμφισβητεί το δυτικό σύστημα, αλλά να ευθυγραμμίζεται μαζί του.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή από το ίδιο το βραβείο είναι η διαστρεβλωμένη ρητορική που συνόδευσε τον εορτασμό του. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι και Άραβες πανηγύρισαν αυτή τη νίκη σαν να ήταν νίκη της υπόθεσης, αγνοώντας το γεγονός ότι η παλαιστινιακή αφήγηση δεν παρουσιάστηκε εδώ με τους δικούς της όρους (όπως από τον συν-σκηνοθέτη Μπασίλ Άντρα), αλλά με τους όρους του ισραηλινού αφηγητή της.

Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε μια ταινία που δεν δίνει στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να αφηγηθούν και να ορίσουν το δικό τους ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα, προβάλλει το όραμα του ισραηλινού «συμπαραστάτη» που καθορίζει τι μπορεί να ειπωθεί και τι όχι;

Το να αποδεχτούμε αυτό το βραβείο ως νίκη για την παλαιστινιακή υπόθεση σημαίνει να αποδεχτούμε τη συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση της παλαιστινιακής φωνής και τη συνεχιζόμενη φυλάκιση της αφήγησής μας μέσα σε δομές αποδεκτές από τον αποικιοκράτη. Το «No Other Land» δεν είναι νίκη, αλλά αναπαραγωγή της κυριαρχίας, όπου ο Παλαιστίνιος παραμένει το αντικείμενο της αφήγησης και όχι ο κάτοχός της.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 5 Μάρτη

Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Επόμενο άρθρο Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Σχετικά Αρθρα

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

Πολιτισμός 21 Αυγ 2025, 21:53

Γασσάν Καναφάνι: Διηγήματα – Από τη γη των πικραμένων πορτοκαλιών

Μετάφραση - Πρόλογος - Σημειώσεις Νασίμ Αλάτρας

Πολιτισμός 17 Αυγ 2025, 10:09

Τα Ξυλουράκια, ο Ψαρογιώργης, η Παλαιστίνη και η Μοσάντ στην Κρήτη

Πολιτισμός 14 Αυγ 2025, 11:06

Περιγελώντας το θάνατο…

Πολιτισμός 13 Αυγ 2025, 10:21

Eφαγαν τις κλωτσιές τους και ίσιαξαν

Η βρετανική «Τόσκα» δεν πάει στο Ισραήλ!

Πολιτισμός 6 Αυγ 2025, 17:47

Amahla: Enough! – Για την Παλαιστίνη

Πολιτισμός 3 Αυγ 2025, 08:52
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

25 Αυγ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι σιωνιστές

24 Αυγ 2025, 13:03
Εργατικά

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

24 Αυγ 2025, 08:52
Καταστολή

Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου

24 Αυγ 2025, 06:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2025, 00:01
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

Ουρουγουάη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1825).

Γαλλία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

Παραγουάη: Ημέρα συντάγματος (1967).

1937: Σύσταση γραφείων εύρεσης εργασίας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

1956: Περισσότεροι από 100.000 έγχρωμοι διώκονται από τα σπίτια τους βάσει του νέου νόμου στη Νότια Αφρική.

1967: Καταδίκη 35 μελών του ΕΚΔΑ.

1972: Ανακαλύπτεται εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην εκκλησία του Λουμπαρδιάρη (Αθήνα).

1972: Τελευταία εφαρμογή θανατικής ποινής στην Ελλάδα (εκτέλεση Βασίλη Λυμπέρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Εφετείο 17Ν

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • ΕΛΑ

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Επικοινωνία

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Όροι χρήσης

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Ποιοι είμαστε

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Επικοινωνία

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

  • Όροι χρήσης

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

    Τα Οscar δε δίνονται χωρίς σκοπιμότητα

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo