Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…
  • Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου
  • Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη
  • ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γαλλία: Μόνο ο ανυποχώρητος και συγκρουσιακός ταξικός αγώνας μπορεί να ακυρώσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση
Διεθνή

Γαλλία: Μόνο ο ανυποχώρητος και συγκρουσιακός ταξικός αγώνας μπορεί να ακυρώσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μαρ 2023, 14:11

Καταρχάς, ας μιλήσουμε για τη δημοκρατία. Την αστική δημοκρατία. Αυτή που σύμφωνα με τους εραστές της είναι «το καλύτερο πολίτευμα στον κόσμο». Επειδή «στηρίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας». Μάλιστα.

Στην κοιτίδα μιας κοσμοϊστορικής επανάστασης που καθιέρωσε την αστική δημοκρατία (παρά τις παλινορθώσεις και τις διολισθήσεις που ακολούθησαν), τη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να νομοθετεί ακόμη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Να νομοθετεί επί κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί της.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός-μαριονέτα Ελιζαμπέτ Μπορν νομοθέτησαν την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος (αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 62 στα 64) έχοντας απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας και ιδίως της πληθυσμιακά πλειοψηφικής εργατικής τάξης, με Προεδρικό Διάταγμα, επειδή δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν απόφαση της Εθνοσυνέλευσης έστω και με μια ψήφο διαφορά.

Πολύ… περίεργα λειτουργεί η «αρχή της πλειοψηφίας» στη Γαλλική Δημοκρατία. Για την ακρίβεια, αυτή η δυνατότητα νομοθέτησης, που υπάρχει για να εφαρμόζεται σε οριακές καταστάσεις, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που εγκαίρως είχε επισημάνει ο Καρλ Μαρξ: Και η πιο δημοκρατική αστική δημοκρατία δεν είναι παρά δικτατορία του κεφαλαίου επί του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων τάξεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν εφαρμόζει το άρθρο 49:3 του Συντάγματος για να περάσει μια αντεργατική μεταρρύθμιση. Το είχε κάνει και στην αρχή της πολιτικής καριέρας του, το 2015, ως υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας του… σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Με έναν αντεργατικό νόμο, που πήρε το όνομά του («νόμος Μακρόν») θέσπισε στη Γαλλία μεταρρυθμίσεις που είχε ήδη θεσπίσει η Γερμανία με την «Ατζέντα 2000» και τις οποίες απαιτούσε το γαλλικό κεφάλαιο επικαλούμενο «απώλεια ανταγωνιστικότητας» έναντι της Γερμανίας.

Ο νόμος εκείνος ήταν τόσο αντεργατικός που δεν μπορούσε να περάσει από την Εθνοσυνέλευση. Οι «αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν αρκετοί και η κυβέρνηση ρίσκαρε καταψήφιση. Ετσι, Ολάντ και Μακρόν προσέφυγαν στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ένα νομοσχέδιο μπορεί να περάσει και να γίνει νόμος χωρίς ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση, αρκεί να μην κατατεθεί και υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα σε 24 ώρες! Με τον τρόπο αυτό εκβιάστηκαν οι «αντάρτες» κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνησή τους για να εμποδίσουν τη μετατροπή του νομοσχεδίου σε νόμο! 

Υπήρξε και άλλο προηγούμενο, το 2006, επί προεδρίας του γκολικού Ζακ Σιράκ, με πρωθυπουργό τον επίσης δεξιό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ηταν το νομοσχέδιο για το περιβόητο Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης (CPE), που χαρακτηρίστηκε συμβόλαιο για σκλάβους, καθώς έδινε τη δυνατότητα πρόσληψης νέων (κάτω των 26) χωρίς καμία προστασία από απόλυση για τα πρώτα δύο χρόνια! Σιράκ και Ντε Βιλπέν κατέφυγαν στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος και έκαναν το αντεργατικό νομοσχέδιο νόμο, εν μέσω θυελλωδών κινητοποιήσεων και αφού πρώτα έκαναν μερικά μερεμέτια. Ομως, ο Σιράκ αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμο και να αντικαταστήσει το CPE με κρατικές επιδοτήσεις στους καπιταλιστές που προσλαμβάνουν ανειδίκευτους νέους 16 ως 24 ετών από υποβαθμισμένες περιοχές (τζάμπα κρατικό χρήμα που επιβαρύνει με 180 εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό).

Γιατί αναγκάστηκε ο Σιράκ να καταργήσει τελικά το νόμο για το CPE, αφού προηγουμένως είχε υποστεί τον εξευτελισμό να το θεσπίσει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με ψήφο της Βουλής; Γιατί επί δυο μήνες μαίνονταν καθημερινά διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, στις οποίες πρωταγωνιστούσε η νεολαία των Πανεπιστημίων και των Λυκείων. Δεν ήταν οι απόκληροι και χωρίς εργασιακό μέλλον νέοι των προαστίων των γαλλικών μητροπόλεων, ήταν η νεολαία που ακόμη «έβλεπε» ένα εργασιακό μέλλον και διεκδικούσε τα εργασιακά της δικαιώματα προτού ακόμη μπει στην «παραγωγή».

Το 2023, δεν είναι ούτε 2015 ούτε 2006. Ομως, και το 2015 και το 2006 αποτελούν διδακτικά παραδείγματα, τα οποία δε διαφεύγουν της προσοχής της γαλλικής εργατικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι αναφορές που φτάνουν μέχρις εμάς μιλούν για τον νόμο των Σιράκ-Ντε Βιλπέν, που η τότε κυβερνητική εξουσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μολονότι τον είχε θεσπίσει κανονικά με Προεδρικό Διάταγμα που δεν αμφισβητήθηκε από την Εθνοσυνέλευση (με πρόταση μομφής). Δεν μιλούν για το νόμο των Ολάντ-Μακρόν, που πέρασε με Προεδρικό Διάταγμα, δεν αμφισβητήθηκε από την Εθνοσυνέλευση, αλλά και δεν αποσύρθηκε μετά από την αγωνιστική επιμονή του κινήματος, γιατί δεν υπήρξε αγωνιστική επιμονή.

Ολοι αναφέρονται στο νικηφόρο για την εργατική τάξη παράδειγμα και όχι στο μη νικηφόρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικάτα διοργανώνουν την Πέμπτη (μεθαύριο) την ένατη κατά σειρά «εθνική ημέρα δράσης, μολονότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έληξαν με νίκη των Μακρόν-Μπορν (θα δούμε παρακάτω πώς). Συνεχίζονται, επίσης, οι απεργίες των εργατών στα διυλιστήρια της TotalEnergies (κρίσιμος ενεργειακός κρίκος για τον γαλλικό καπιταλισμό), όπως και στους σιδηρόδρομους, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση των εργατών καθαριότητας, που όμως μαζεύουν τα σκουπίδια… στο ρελαντί (μόνο στο Παρίσι υπολογίζεται πως έχουν συσσωρευτεί 10.000 τόνοι σκουπιδιών).

Εχουμε, δηλαδή, συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενάντια σε επικυρωμένο νόμο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε παράγοντες του συστήματος. «Η στάση του [Μακρόν] μοιάζει να είναι: Μετά από μένα το χάος», έγραψε ο πολιτειολόγος Ζακ Ρουπνίκ. Ακόμα και ξεσκολισμένοι εργατοπατέρες των σοσιαλδημοκρατικών και δεξιών συνδικάτων προειδοποιούν πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Μετά τις ολονύχτιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις του τριήμερου Πέμπτης-Παρασκευής-Σαββάτου γίνεται λόγος για «κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης των διαδηλωτών». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο «σοβαρό κίνδυνο διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας», απαγόρευσε κάθε συγκέντρωση στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερφη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στην αχανή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, περιοχές που είναι κοντά στο προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία, την έδρα της Εθνοσυνέλευσης.

Ομως η συγκέντρωση στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο Νότιο Παρίσι, ήταν ογκωδέστατη και συγκρουσιακή. Το ίδιο έγινε και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Μόνο στο Παρίσι, η αστυνομία «προσήγαγε» σχεδόν 500 άτομα το τριήμερο των ογκωδών διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Μάλλον αυτό είναι το «χάος» για το οποίο κατηγορεί τον Μακρόν ο Ρουπνίκ, συγκρίνοντάς τον (όχι και τόσο τιμητικά για τον Μακρόν) με τον Λουδοβίκο ΙΔ’, τον «βασιλιά Ηλιο».

Τραπεζικοί οίκοι όπως η Moody’s και η Barclays σχολίασαν δημόσια πως η απόφαση του Μακρόν να προσφύγει στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος θα δυσκολέψει την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον και πως αν συνεχιστούν για εβδομάδες οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στη γαλλική οικονομία.

Μετά τη θέσπιση του αντιασφαλιστικού νόμου με Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης, μέσα στο χρονικό όριο των 24 ωρών. Πρώτη έσπευσε να καταθέσει πρόταση μομφής η Λεπέν, εν γνώσει της ότι τα υπόλοιπα κόμματα δε θα τη στηρίξουν. Ηταν ένα ωραιότατο κλείσιμο του ματιού προς τη γαλλική αστική τάξη: η Λεπέν διευκολύνει τον Μακρόν να περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και ταυτόχρονα ασκεί την απαραίτητη κοινωνική δημαγωγία για να αυξήσει την εκλογική της επιρροή («γιατί η Μελόνι και όχι εγώ;»).

Πρόταση μομφής κατέθεσε και η κεντρώα πολιτική ομάδα Liot, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Nupes, της λεγόμενης Συμμαχίας της Αριστεράς. Η Λεπέν αναγκαστικά έπρεπε να τη στηρίξει, για να μην ξεμπροστιαστεί. Για να περάσει η πρόταση μομφής, όμως, θα έπρεπε να τη στηρίξουν περίπου οι μισοί από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, της γαλλικής Δεξιάς, ώστε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 287 ψήφων. «Δεν θα υποκύψω ποτέ στους νέους θιασώτες της Τρομοκρατίας» (αναφορά στη γιακωβίνικη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης), διακήρυξε ο πρόεδροςς των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, που είχε δει το πολιτικό γραφείο του στη Νίκαια να καταστρέφεται από διαδηλωτές.

Η πρόταση μομφής της Λεπέν συγκέντρωσε 94 ψήφους (88 των δικών της βουλευτών και έξι από τους Ρεπουμπλικανούς). Η δεύτερη πρόταση μομφής συγκέντρωσε 278 ψήφους, εννιά λιγότερες απ’ όσες χρειάζονταν για να γίνει δεκτή. Την ψήφισαν μόλις 19 από τους συνολικά 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, που έσωσαν την παρτίδα για τον Μακρόν.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νόμου. Τους προσπέρασε στη γωνία η πρωθυπουργός Μπορν που ανακοίνωσε πως η ίδια η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει άμεσα το κείμενο του νόμου. Η αντιπολίτευση (τα κόμματα της Nupes) δήλωσε πως θα προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών για τη διοργάνωση «δημοψηφίσματος με κοινή πρωτοβουλία».

Ο Μακρόν δεν έχει «καθόλου ενοχές, ούτε μετανιώνει για κάτι» δήλωσε συνεργάτης του, που «διευκρίνισε» ότι ο πρόεδρος δεν ήθελε να προσφύγει στο άρθρο 49:3, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων πιστεύουν ότι η δημοκρατία στη Γαλλία δεν λειτουργεί σωστά, όμως ο Μακρόν δεν βρίσκεται στον προεδρικό θώκο για να «υπακούει» σε δημοσκοπήσεις, αλλά για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της γαλλικής μονοπωλιακής αστικής τάξης (και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης). Ο ίδιος θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο «μέγας μεταρρυθμιστής» που έκανε τον γαλλικό μονοπωλιακό καπιταλισμό περισσότερο ανταγωνιστικό και τη γαλλική ιμπεριαλιστική πολιτική πιο δυνατή διεθνώς. Οι θεσμοί του συστήματος είναι με το μέρος του και όχι με την εργατική τάξη, ενώ η γαλλική Δεξιά του εξασφαλίζει την απαραίτητη βοήθεια.

Ολα θα εξαρτηθούν από τον αγώνα της εργατικής τάξης και όχι από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Μόνο αν η εργατική τάξη παραμείνει στο δρόμο και το κίνημα πάρει χαρακτήρα σύγκρουσης με την κρατική καταστολή, δηλαδή μόνο αν το «χάος» που φοβούνται οι αστοί δημοσιολόγοι γίνει πραγματικότητα, θα πάει στα σκουπίδια η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Οπως το μακρινό 2006 πήγε στα σκουπίδια το CPE των Σιράκ-Ντε Βιλπέν.

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOλο και πιο αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες από την Ευρώπη
Επόμενο άρθρο Με την ντουντούκα δεν πας μπροστά…

Σχετικά Αρθρα

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Διεθνή 13 Σεπ 2025, 13:06

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 21:24

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 19:37

Νεπάλ: Η εξέγερση πυρπολεί τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησε η ανατροπή της μοναρχίας το 2007-8.

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 18:27

Το «Σύμπλεγμα» Αντίσταση στη Γάζα και η κατάρρευση του αποικιοκρατικού σιωνιστικού δόγματος

Πολιτική Ανάλυση

Διεθνή 10 Σεπ 2025, 21:43

Πόσους ασφαλίτες θα διώξει;

Διεθνή 10 Σεπ 2025, 18:00
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Παιδεία

Νομική Σχολή Δημοκρίτειου και ΔΣΑ: Κατηγορηματική αντίθεση στη Νομική του… «Χάρβαρντ της Ιπποκράτους»

11 Σεπ 2025, 19:43
Διεθνή

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

11 Σεπ 2025, 19:37
Εργατικά

Η μαχόμενη εκπαίδευση θα ακυρώσει και την τρομοκρατία της απειλής απόλυσης όσων αρνηθούν την αξιολόγηση

Με αποφασιστικότητα στην απεργία-αποχή

11 Σεπ 2025, 18:59
Διεθνή

Νεπάλ: Η εξέγερση πυρπολεί τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησε η ανατροπή της μοναρχίας το 2007-8.

11 Σεπ 2025, 18:27
Αθλητισμός

Μπράβο Ντoριά!

11 Σεπ 2025, 14:21
Καταστολή

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

11 Σεπ 2025, 13:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά της σήψης.

Ροδεσία: Ημέρα εξερευνητών (1923).

1923: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιδρύει δικτατορία.

1944: Δύο νεκροί αξιωματικοί και ένας οπλίτης της αστυνομίας πόλεων σε συμπλοκή με αντάρτες στο Παγκράτι.

1949: Ο Πάπας αφορίζει τους καθολικούς κομμουνιστές.

1953: Ανακήρυξη Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

1953: Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ.

1967: Αποχώρηση της Αλβανίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) στα γραφεία της χουντικής εφημερίδας “Νέα πολιτεία”.

1975: Δεκαέξι καταδίκες βασανιστών της ΕΣΑ.

2012: Ρατσιστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών από το Μπαγκλαντές από ομάδα τριάντα ατόμων στην Καλαμάτα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo