Συνεχίζουν ακάθεκτοι τη διαφημιστική εκστρατεία υπέρ των πολυεθνικών κολοσσών της πληροφορικής η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας, καλώντας τες να «καταρτίσουν» με το αζημίωτο τους ανέργους σε ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να γίνουν περισσότερο… απασχολήσιμοι και αναλώσιμα «μερικά εργαλεία» για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Αυτή τη φορά σειρά έχει και πάλι η Amazon, καθώς ο ίδιος ο Γεωργιάδης με το διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη (που απέκτησε μάλιστα και τον τίτλο του… Εθνικού Συντονιστή για τις Δεξιότητες!), στο πλαίσιο της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία, παρουσίασαν κοινές δράσεις για το επόμενο διάστημα, ανάμεσα στις οποίες είναι «το πρόγραμμα κατάρτισης “Cloud Practitioner Essentials AWS“» (ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη), που αφορά «στην παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης σε 1.000 ανέργους, ηλικίας 18-60 ετών. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων μέσα από μια συνολική κατανόηση του Amazon Web Services (AWS) Cloud. Η κατάρτιση θα διεξαχθεί μέσω επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα, OTEAcademy (Amazon training partner)».
Για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για την Amazon, έναν πολυεθνικό κολοσσό, του οποίου οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την πρόσφατη Black Friday, αντιδρώντας στους άθλιους μισθούς τους «και τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, την ίδια στιγμή που τα αφεντικά πλουτίζουν». Το σύνθημα της απεργιακής εκστρατείας των εργαζομένων που επικράτησε, είναι το «Make Amazon Pay» (κάντε την Amazon να πληρώσει).
Για να πάρουμε μια γεύση για το ποιο είναι το εργασιακό «Νταχάου» της εν λόγω εταιρίας, που «ξεπλένουν» η κυβέρνηση και η ΔΥΠΑ, αξίζει να θυμίσουμε τις γράφαμε ανάμεσα στ’ άλλα σε παλιότερο δημοσίευμα, πριν από δυόμισι χρόνια, όταν ο προκάτοχος του Αδωνη, ο σούπερ- μεταρρυθμιστής Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραφε το μνημόνιο συνεργασίας:
«Το να συσχετίζεις την Amazon με την βοήθεια σε εργαζόμενους είναι σαν να βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η εταιρία είναι συνώνυμη με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε επίπεδα βασανισμού. Εργαζόμενοι στις αποθήκες της στη Γερμανία είχαν καταγγείλει πως τους είχε απαγορευθεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα (ούτε συζήτηση για διάλειμμα). Τρεις εργαζόμενοι είχαν γράψει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικά σχόλια για τα ανύπαρκτα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού. Απολύθηκαν και οι τρεις με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον, βάζει βαλτούς να διαφημίζουν τις συνθήκες εργασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλώντας παράλληλα ότι όσοι εργαζόμενοι δυσαρεστούνται θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ρομπότ»!
Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Εργασίας να πλέξει το εγκώμιο του ευαγούς ιδρύματος που ακούει στο όνομα Amazon, λέγοντας πως η συνεργασία μαζί της θα αποφέρει «μεγάλο κέρδος και εξασφαλισμένη εργασία (!) στους καρτισμένους τού προγράμματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που το σημαντικό αυτό πρόγραμμα όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις για τα Ατομα με Αναπηρία, στα οποία οφείλουμε να δώσουμε τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αυτήν τη στιγμή, οι υπηρεσίες cloud έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η Amazon Web Services είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά του cloud και δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο συνεργάτη, για να εκπαιδεύσουμε το μελλοντικό εργατικό δυναμικό μας στα σύγχρονα επαγγέλματα, που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας»!
Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι η… εξασφαλισμένη εργασία που αναφέρει ο Γεωργιάδης, σχετικά με το πρόγραμμα συνεργασίας με την Amazon.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις δράσεις που αναφέρουν στην ανακοίνωση του υπουργείου κάνουν λόγο και για «ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης με αμοιβή παρόχων κατάρτισης βάσει τοποθέτησης σε θέση εργασίας, για έως 1.000 ανέργους: Σκοπός του προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η απόκτηση εξειδίκευσης σε ψηφιακά θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας χωρίς απαραίτητη προηγούμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία και η άμεση τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, που θα εξασφαλίζονται με ευθύνη του παρόχου κατάρτισης. Η αμοιβή των παρόχων θα βασίζεται στην ολοκλήρωση της εξάμηνης απασχόλησης των ωφελούμενων».
Επίσης, μας πληροφορούν ότι η πρώτη από τις εταιρίες πληροφορικής που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα ως πάροχος, είναι… η ίδια η «Amazon Web Service, με το “re/Restart”, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με κύριο στόχο την επανακατάρτιση των βετεράνων και των οικογενειών τους και επεκτείνεται σταδιακά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία».
Βέβαια, το διαφημιστικό φυλλάδιο (συγγνώμη, το Δελτίο Τύπου του υπουργείου θέλαμε να πούμε!) δεν αναφέρει ποια θα είναι ακριβώς η αμοιβή των «παρόχων», δηλαδή το ζεστό παραδάκι που θα εισπράξουν οι εταιρίες πληροφορικής που θα εκφράσουν ενδιαφέρον για την παροχή της «κατάρτισης». Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά να μπορέσουμε έτσι να τη συγκρίνουμε με τα ψίχουλα που θα πάρει ο κάθε «υπερτυχερός» εργαζόμενος που θα δουλέψει για… έξι ολόκληρους μήνες στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (για μετά… έχει ο θεός)!
Οπως έχουμε τονίσει και σε πρόσφατο δημοσίευμα, η λεγόμενη επαγγελματική κατάρτιση, αποτελεί μια τεράστια μπίζνα, από την οποία θα ωφεληθούν τόσο οι σχολάρχες των ΚΕΚ όσο και οι διάφοροι «μεσολαβητές», όπως οι «κοινωνικοί εταίροι» (ΣΕΒ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία), καθώς και άλλοι παρατρεχάμενοι. Οι «διαδρομές» που ακολουθεί ο πακτωλός χρημάτων που δίνονται για την περιβόητη «κατάρτιση» φαίνονται και από το σχετικό απόσπασμα που παραθέσαμε από το νομοθετικό έκτρωμα του Χατζηδάκη με τίτλο «Δουλειές ξανά», που στο άρθρο 15 αναφέρει:
«α) Ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) των ετησίων πόρων του λογαριασµού διατίθενται για την ανάπτυξη δράσεων και προγραµµάτων σχετικών µε την επαγγελµατική κατάρτιση, καθώς και για κάθε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που εξυπηρετεί την ενίσχυση της επαγγελµατικής κατάρτισης και επανακατάρτισης και την αναβάθµιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναµικού. β) Το υπόλοιπο ποσό διατίθεται για: βα) την εν γένει κάλυψη υποδοµών, ινστιτούτων ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων, τα οποία έχουν ι δρυθεί ή ιδρύονται µε τη συµµετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Β., της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Β.Β.Ε», ενώ η μονάδα που έχει συσταθεί και υπάγεται απ ευθείας στον υπουργό Εργασίας, «λαµβάνει υπόψη τα στοιχεία που της παρέχονται από τους κοινωνικούς εταίρους και από επιµελητήρια, ιδρύµατα, διεθνείς οργανισµούς και υπηρεσίες, την Εθνική Συµµαχία (!) για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση και λοιπούς φορείς του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα κλπ».
Από την άλλη, ενώ κι αυτήν ακόμα την «κατάρτιση» τη δίνουν με το σταγονόμετρο στους ανέργους και τους εργαζόμενους, οι ιθύνοντες του υπουργείου και της ΔΥΠΑ, δε θα χάσουν πάλι την ευκαιρία να πανηγυρίσουν για την… υψηλή ζήτηση που είχε το πρόγραμμα της Amazon στους ενδιαφερόμενους και για το ότι ο αριθμός των αιτούντων ανέργων, ξεπέρασε κατά πολύ τον αριθμό των 1.000 προσφερόμενων θέσεων συμμετοχής!
Λες και δεν είναι λογικό και αναμενόμενο, με τόση ανεργία, όταν ανακοινώνονται ολιγόμηνα προγράμματα, στο πλαίσιο της «μαθητείας», να σπεύδουν αρκετοί υποψήφιοι να υποβάλουν αιτήσεις, και για να πάρουν κανένα ψευτοεπίδομα αλλά και ελπίζοντας πω αν «πλουτίσουν» έτσι το βιογραφικό τους, μπορεί να ξαναβρούν δουλειά. Με βάση τη λογική τους, όσο περισσότεροι είναι οι επιλαχόντες, αυτοί που θα μείνουν «στην απέξω» και δε θα… ωφεληθούν από την Amazon, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η «επιτυχία» της ΔΥΠΑ στην… καταπολέμηση της ανεργίας!
Οποτε εξαγγέλλουν ανάλογα προγράμματα οι κυβερνώντες, επαναλαμβάνουν συνεχώς τη θέση που έχει εκφράσει το συνδικάτο των καπιταλιστών, ο ΣΕΒ, που υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις «αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού», τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι.
Σύμφωνα με τη λογική της συνεχούς «επαγγελματικής κατάρτισης» σε νέες δεξιότητες, όλοι οι «εκπαιδευόμενοι» θεωρούνται ανειδίκευτοι, σαν να ξεκινούν από το μηδέν, χωρίς να μετρούν οι προηγούμενες γνώσεις τους και η επαγγελματική εμπειρία που έχουν αποκομίσει. Μετρούν μόνο οι κάθε φορά απαιτήσεις της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας.
Κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν χάσει την δουλειά τους εκπαιδεύονται σε διάφορες δεξιότητες, οι οποίες σήμερα μπορεί να έχουν κάποια πέραση, όμως αύριο, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, μπορεί να είναι ανεπαρκείς, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως ο κλάδος στον οποίο θα εργαστούν, ως «επανεκπαιδευμένοι» πλέον, δε θα πληγεί σε μια επόμενη φάση του κύκλου της κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, οπότε θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο σημείο που ήταν πριν. Ετσι, συνεχίζεται κανονικά ο φαύλος κύκλος της «επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης».