Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια προκάλεσε ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στριμωγμένος πολιτικά και πως ξέρει πολύ καλά ότι οι ψιλοεκπτώσεις στο ρεύμα είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν κατασιγάζουν την οργή του κόσμου, ντύθηκε φιλάνθρωπος ηγεμόνας και άρχισε να μοιράζει δώρα σε αναξιοπαθούντες.
Ανακοίνωσε τρία μέτρα, διακοπτόμενος συνεχώς από «ζωηρά χειροκροτήματα από την πτέρυγα της ΝΔ», όπως σημείωσαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής:
- «Πρώτον, όπως συνέβη το 2020 και όπως έχω επανειλημμένως δεσμευθεί δημόσια, εκατό χιλιάδες περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού! Ενα μέσο ποσό, ύψους περίπου 900 ευρώ, θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε.
- Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ακόμα ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Ετσι, οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους. Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν είναι βέβαια αυτό που τους αξίζει. Είναι όμως κάτι, το οποίο αναμφίβολα βοηθά, χωρίς να υπονομεύουν την πορεία της οικονομίας μας.
- Και τρίτον, το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε εκατόν εβδομήντα τρεις χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία! Πρόκειται, πρακτικά, για όλους τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ. Νομοθετική ρύθμιση δεν έχουμε δει, βέβαια, για να ξέρουμε πόσο θα είναι το ποσό. Το σημειώνουμε γιατί έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες ψεύτες. Θυμηθείτε πώς μοίραζε στα λόγια τα δισεκατομμύρια ο Σταϊκούρας στην πρώτη φάση της πανδημίας (δείτε ενδεικτικά: Ο Σταϊκούρας σε ρόλο… Ιησού). Το ποσό θα το μάθουμε όταν δούμε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ο Σκυλακάκης «διευκρίνισε» ότι το προνοιακό βοήθημα των 250 ευρώ θα το πάρουν οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 14.400 ευρώ και ακίνητη περιουσία μικρότερη από 200.000 ευρώ.
Μ’ άλλα λόγια, το βοήθημα θα το πάρουν συνταξιούχοι με σύνολο σύνταξης (κύρια και επικουρική) μέχρι 600 ευρώ και χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. Δηλαδή, αν ο συνταξιούχος έχει ένα δυάρι στην επαρχιακή πόλη από την οποία κατάγεται και το νοικιάζει και ταυτόχρονα πληρώνει ενοίκιο σε ένα άλλο δυάρι στην Αθήνα, για να είναι κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια του, πάπαλα το βοήθημα. Αν ο συνταξιούχος παίρνει 650, 700, 800 ευρώ, πάπαλα το βοήθημα. Θεωρείται ότι μ’ αυτά τα λεφτά μπορεί να ζήσει… μπέικα. Αν σ’ ένα ζευγάρι συνταξιούχων παίρνει 650 ευρώ ο παππούς κι άλλα τόσα η γιαγιά, αυτοί είναι… ζάμπλουτοι. Μόνο άμα παίρνουν μέχρι 600 ευρώ και οι δύο και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα μπορεί να ελπίζουν στο βοήθημα.
Ομως, το μείζον ζήτημα εδώ είναι η για πολλοστή φορά αντικατάσταση της κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής και της πολιτικής μισθών με μια άθλια προνοιακή πολιτική. Το ξεκίνησαν οι Σαμαροβενιζέλοι το 2014, όταν ο Στουρνάρας μοίραζε πεντακοσάρικα το μεγαλοβδόμαδο, το συνέχισαν οι Τσιπροκαμμένοι με το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» που μοίραζαν ως προνοιακό βοήθημα στο τέλος κάθε χρόνου, σε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και εφαρμόζοντας πιστά τα Μνημόνια.
Κάποια στιγμή, παραμονές ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ νόμισε ότι θα κάνει το colpo grosso μπας και γλιτώσει τη συντριβή. Βάφτισε το προνοιακό βοήθημα «13η σύνταξη» και το θέσπισε μόνιμα. Η ΝΔ υπερψήφισε τη σχετική διάταξη, για να μην κατηγορηθεί ότι αντιτίθεται σε… φιλολαϊκά μέτρα. Υπερακόντισε, μάλιστα, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει ψίχουλα. Και μόλις έγινε κυβέρνηση κατήργησε αυτή τη ρύθμιση, με την υπόσχεση ότι θα την αντικαταστήσει με κάποια άλλη. Πέρασαν δυόμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτα. Και τώρα, επαναφέρει το έκτακτο προνοιακό βοήθημα, όχι για όλους, όχι μόνιμα, αλλά με την ελπίδα ότι θα βελτιώσει λίγο την εικόνα της και ίσως βρει την ευκαιρία να κάνει εκλογές κάποια στιγμή το 2022.
Δίνουν στους γιατρούς και νοσηλευτές βοήθημα ίσο με το μισό βασικό μισθό, όταν τους έχουν κόψει κατ’ επανάληψη τους μισθούς, όταν τους έχουν καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό (όπως σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και σε όσους φορείς χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο).
Δίνουν στους συνταξιούχους βοήθημα 250 ευρώ, όταν τους έχουν πετσοκόψει κατ’ επανάληψη τις συντάξεις, όταν τους έχουν καταργήσει τη 13η και 14η σύνταξη.
Ο εργαζόμενος στην Υγεία θέλει πίσω το μισθό του και τα επιδόματα Χριστουγένων, Πάσχα και Αδείας. Ο συνταξιούχος θέλει πίσω τη σύνταξή του, τα δώρα και το επίδομα αδείας. Ούτε ο εργαζόμενος ούτε ο συνταξιούχος είναι επαίτης για να δοξάζει τον ηγεμόνα για τη φιλάνθρωπη γενναιοδωρία του. Πρέπει να μιλάμε για πολιτική μισθών (που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλους τους εργαζόμενους) και για κοινωνικοασφαλιστική πολιτική, όχι για προνοιακή πολιτική.
YΓ. Ο Τσίπρας αυτοεπαινέθηκε διότι «όχι μόνο αύξησε τον κατώτατο μισθό, αλλά τον Απρίλιο του 2019 αποφάσισε να δίνει για κάθε Μάιο, πέραν του κοινωνικού μερίσματος, που εμείς δίναμε επί τέσσερα χρόνια και εσείς δεν δώσατε ποτέ, αποφάσισε να δίνει για κάθε Μάιο ολόκληρη της δέκατη τρίτη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή σύνταξη για τους υψηλότερων εισοδημάτων συνταξιούχους». Και την έπεσε στον Μητσοτάκη: «Η δέκατη τρίτη σύνταξη ήταν ψίχουλα, αλλά τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική προσφορά και μεγάλη κοινωνική πολιτική. Αυτός είστε όμως!».
Εκτός του ότι «κοινωνικό μέρισμα» έδωσαν πρώτοι οι Σαμαροβενιζέλοι, όπως γράψαμε παραπάνω, εκτός του ότι ο κατώτατος μισθός ήταν το 2009 751 ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε το 2019 (μετά από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση) σε 650 ευρώ (από 586 που είχε γκρεμιστεί το 2012), δηλαδή τον καθήλωσε 100 ευρώ χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από μια δεκαετία, εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το νόμο Βρούτση, που αφαίρεσε τον κατώτατο μισθό από την αρμοδιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον έκανε αρμοδιότητα αποκλειστικά της κυβέρνησης, εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπετσόκοψε τις συντάξεις και κατήργησε ακόμα και ό,τι είχε απομείνει από το ΕΚΑΣ, σημασία έχει η επί της αρχής συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Για προνοιακά επιδόματα συζητούν και οι δύο και όχι για επαναφορά μισθών και συντάξεων εκεί που βρίσκονταν πριν από τα Μνημόνια.