Νέο χτύπημα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Χατζηδάκη κατά των συνταξιούχων. Αυτή τη φορά, με αντεργατική (ν)τροπολογία που εισήγαγε στο νόμο 4935 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26 Μάη του 2022), η οποία ψηφίστηκε μόνο από τον κοινοβουλευτικό λόχο της ΝΔ, αφαιρεί από τους συνταξιούχους το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
Την τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο Χατζηδάκης ως επισπεύδων υπουργός (συνυπογράφουν Σταϊκούρας, Τσιάρας, Βορίδης και Πιερρακάκης), αλλά δεν τόλμησε να εξηγήσει ο ίδιος στην Ολομέλεια της Βουλής τους λόγους για τους οποίους την εισήγαγε. Χρέωσε τον υφυπουργό Τσακλόγλου (τον επιρρεπή στο να εκδίδει αντεργατικές εγκυκλίους που δεν προβλέπονται ούτε από αντεργατικούς νόμους) με την υποχρέωση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά από τη δημοσίευση του αντιασφαλιστικού νόμου 4670 του Βρούτση, ανακάλυψαν ότι υπάρχει νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έχουν υποχρέωση να καλέσουν τους εργαζόμενους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση σε ακρόαση, προτού εκδώσουν τη συνταξιοδοτική πράξη.
Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι αποφάσεις του ΣτΕ, που επικαλείται το δίδυμο Χατζηδάκη-Τσακλόγλου στην αντεργαστική (ν)τροπολογία, του, δεν έχουν καμία σχέση με το άρθρο 46 του νόμου 2676, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν:
«Δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης
Πριν την έκδοση διοικητικής πράξης απόρριψης αιτήσεως ασφαλισμένου για την απονομή σύνταξης, η αρμόδια υπηρεσία των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφείλει να καλεί το θιγόμενο ασφαλισμένο σε ακρόαση.
Το δικαίωμα της ακρόασης συνίσταται στην παροχή δυνατότητας στον ασφαλισμένο να αναπτύξει γραπτώς ή προφορικώς τις απόψεις του ενώπιον του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της διοικητικής πράξης και να προτείνει λύσεις πριν αυτό προβεί σε επιβαρυντική γι’ αυτόν ενέργεια ή μέτρο.
Για την άσκηση του δικαιώματός του ο ασφαλισμένος καλείται να εκθέσει τις απόψεις του μέσα σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση σε αυτόν σχετικής πρόσκλησης. Σε περίπτωση άρνησης ή άπρακτης παρέλευσης του πιο πάνω χρόνου, θεωρείται ότι έχει εκπληρωθεί το δικαίωμα.
Πράξη με την οποία απορρίπτεται αίτηση απονομής σύνταξης, χωρίς προηγούμενη ακρόαση του αιτούντος, είναι παράνομη.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από πρόταση του Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Οργανισμών, δύναται να επεκτείνεται ο θεσμός και σε άλλες περιπτώσεις.
Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου» (οι εμφάσεις δικές μας).
Δεύτερο, ο Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του αντιασφαλιστικού νόμου 4670, δεν επικαλέστηκε τις αποφάσεις του ΣτΕ που επικαλείται τώρα το δίδυμο. Σημειωτέον ότι η τελευταία απόφαση είχε εκδοθεί το 2015, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την δημοσίευση του Ν. 4670!
Με τη (ν)τροπολογία Χατζηδάκη-Τσακλόγλου οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε περιπέτειες, καθώς θα πρέπει είτε να δέχονται συνταξιοδοτικές πράξεις που κουτσουρεύουν περαιτέρω τις πενιχρές συντάξεις τους είτε να προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια μπαίνοντας σε πολυδάπανες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Οι βουλευτές όλων των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων διαφώνησαν μεν με τη (ν)τροπολογία και την καταψήφισαν, όμως δεν ξεσκέπασαν το δίδυμο Χατζηδάκη-Τσακλόγλου, που παρακάμπτει παράνομα το άρθρο 46 του νόμου 2676/1999.
Το συνταξιουχικό κίνημα πρέπει να πάρει στα χέρια του αυτή την υπόθεση, διεκδικώντας στους δρόμους την κατάργηση της (ν)τροπολογίας, κλείνοντας τα αυτιά του στις μοντέρνες Σειρήνες, τους δικηγόρους που θα προτείνουν στους συνταξιούχους να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ, στο «δικαστήριο του μονάρχη».