Κρεσέντο αυταρχισμού και μίσους από την Κεραμέως ενάντια σε όσους αγωνίζονται κατά της επιστροφής του επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση, με τη νέα αγωγή (κατατέθηκε σήμερα 8/9 και εκδικάστηκε αυθημερόν), αυτήν τη φορά κατά της ΑΔΕΔΥ, για την απεργία-αποχή που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στις 4.10.21 για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ασφαλώς και η Κεραμέως δεν τα έχει επί της ουσίας με τους αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ). Γνωρίζει ότι αυτοί προσπαθούν να ποτίσουν τα μυαλά των εκπαιδευτικών ότι μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει και «καλή αξιολόγηση», που δεν θα έχει χαρακτήρα χειραγώγησης και υποταγής. Ομως, δυστυχώς γι’ αυτούς, η αξιολόγηση της Κεραμέως είναι τόσο εξόφθαλμα τιμωρητική που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, παρά να κηρύξουν αγώνα εναντίον της, γιατί αλλιώς οι εκπαιδευτικοί θα τους πάρουν με τις πέτρες. Η Κεραμέως τα βάζει με τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές γιατί βλέπει ότι αυτοί δεν μπορούν να μανιπουλάρουν την αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μάχονται εναντίον της αξιολόγησης.
Η υπουργός Παιδείας μιλά για «μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες». Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου σημειώνει επίσης ότι «επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου».
Τα όσα επικαλείται η Κεραμέως είναι κυριολεκτικά για γέλια. Ακόμη και το αντεργατικό φασιστικό έκτρωμα Χατζηδάκη, που στην ουσία απαγορεύει κάθε απεργία (άρθρο 95, παράγρ. 6), μιλάει για απαγόρευση κήρυξης απεργίας από την ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση: «Εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».
Σύμφωνα, όμως, με το εξώδικο που έστειλε η ΑΔΕΔΥ προς «Το Ελληνικό Δημόσιο» στις 5/10/2021, «ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ 04.10.2021», η κήρυξη απεργίας-αποχής ξεκινά μετά την παρέλευση τεσσάρων πλήρων ημερών από την κοινοποίησή του, δηλαδή την Δευτέρα 11/10: «Σας γνωστοποιούμε, ότι από την παρέλευση τεσσάρων πλήρων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, κηρύσσουμε απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων τους που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων… που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 33,34,35 και 36 ν.4692/2020, των άρθρων 56-83 και 97 ν.4823/2021, από τις διατάξεις των με αρ. αριθμ. 6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ B’ 140/20.01.2021) και με αρ.108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) αποφάσεων της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις διατάξεις οιασδήποτε άλλης κανονιστικής αποφάσεως εκδοθεί κατ’εξουσιοδότησή τους, όπως και κάθε σχετικής εφαρμοστικής τούτων εγκυκλίου, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, υπηρετούντων με έννομη σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου».
Αυτά τα αναφέρουμε για να δείξουμε ότι τα όσα επικαλείται η Κεραμέως, όπως άλλωστε και το ανεκδιήγητο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έβγαλε την απεργία-αποχή των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ παράνομη, [διαγράφει τα καταστατικά συνδικαλιστικών οργανώσεων και επικαλείται την ανάγκη ύπαρξης «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας», τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ούτε το δημόσιο σχολείο ανήκει στους οργανισμούς που εκ του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη υπάγονται σε αυτήν τη διάταξη (άρθρο 95, παράγ. 2 που παραπέμπει στο νόμο 1264/82), ενώ βρίσκονται στο σχολείο τους και ασκούν τα καθήκοντά τους, απέχοντας μόνο από τις διαδικασίες της αξιολόγησης], λέγονται απλώς ως «κάλυψη» μιας προειλημμένης απόφασης (δείτε εδώ και εδώ).
Θυμίζουμε, επίσης, ότι το υπουργείο Παιδείας άσκησε αντέφεση στην έφεση των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ, «ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση».
Για τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών στις 11.30 π.μ., ενώ η ΑΔΕΔΥ κήρυξε για την ίδια ημέρα στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, στηρίζοντας την 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.