Σύμφωνα με τα «στοιχεία» που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας «πάνω από 500» σχολεία έχουν αποφασίσει να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ τα «φασόν» ενιαία κείμενα της ΔΟΕ για την «αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ενέργεια που ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κόπτσης χαρακτήρισε «ως μη γενόμενη».
Οι τρεις παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για την ανάρτηση των κειμένων της αξιολόγησης, καθώς και οι συνεχείς απειλές και εκβιασμοί με αντίστοιχα έγγραφα του ΓΓ, η επιστράτευση «στελεχών εκπαίδευσης» προκειμένου να υποταχθούν οι εκπαιδευτικοί, η ενορχηστρωμένη τρομοκρατική προπαγάνδα των «πετσωμένων» ΜΜΕ, όμως, άλλα καταμαρτυρεί.
Η αξιολόγηση δεν «περπατάει», παρά το χέρι βοήθειας που πρόσφερε στο ΥΠΑΙΘ η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με την άρνηση επαναπροκήρυξης της απεργίας-αποχής, που είχε την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, και την πλήρη υποταγή στην αστική νομιμότητα.
Παρά το ξεπούλημα, πάνω από 3.762 Σύλλογοι Διδασκόντων, σύμφωνα με στοιχεία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. που συγκεντρώνονται στην ΔΟΕ, έχουν ακολουθήσει τα ενιαία κείμενα, εμποδίζοντας το υπουργείο Παιδείας να πανηγυρίσει ότι πέτυχε στο σκοπό του.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και οι κινήσεις συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ για συμμετοχή σε απεργία-αποχή.
Ολα τούτα δείχνουν ότι η επιβολή της αξιολόγησης δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι μέσα στους εκπαιδευτικούς υπάρχουν ισχυρές διαθέσεις αντίστασης, κόντρα και στα σχέδια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (παράδειγμα και το αποτέλεσμα της Ολομέλειας Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27 του Νοέμβρη, όπου η πλειοψηφική πρόταση υπέρ της απεργίας-αποχής συγκέντρωσε το 53,3% των ψήφων, ανεξάρτητα αν δεν κατέστη δυνατόν, λόγω καταστατικού, να γίνει απόφαση της ΟΛΜΕ).
Οι οποίες διαθέσεις μπορεί να γίνουν και πάλι πυρκαγιά, με την συνέχιση της τακτικής του μαστίγιου και της τρομοκρατίας από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας.
Γιούλα Γκεσούλη