Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη
  • Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει
  • Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»
  • Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες
  • Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!
  • Εκλογική στρατηγική fabriqué en France
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Τα βασικά σημεία της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης
Εργατικά

Τα βασικά σημεία της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Σεπ 2007, 00:00

Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει κάποιος αντιμετωπίζοντας τη νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης είναι να εμπλακεί στη φιλολογία περί τα διαδικαστικά. Πότε θα δώσει πόρισμα ο Αναλυτής, αν θα δώσει πρώτα προσχέδιο και μετά ολοκληρωμένο πόρισμα, ποια μορφή θα πάρει ο «κοινωνικός διάλογος» και τα παρόμοια. Ολα αυτά αφορούν τη μεθόδευση και όχι την ουσία. Ο Αναλυτής έχει έτοιμο το προσχέδιο. Κι αν δεν το είχε, μπορεί να το ετοιμάσει μέσα σ’ ένα διήμερο με τους συνεργάτες του. Στάνταρ είναι τα πράγματα που θέλουν, αναλογιστικές αποτιμήσεις έχουν από το παρελθόν, μπορούν τάχιστα να φτιάξουν ένα σκαρίφημα. Το πότε θα το κάνουν σχετίζεται όχι με κάποια επιστημονική εργασία, αλλά με πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην ίδια μεθόδευση ανήκει και το κόλπο των δήθεν αντιθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και Αναλυτή. Παίζοντας το γνωστό παιχνίδι του χότζα, ο Αλογοσκούφης ψιθυρίζει στ’ αυτί των πάντα πρόθυμων «παπαγάλων» του, ότι το πόρισμα Αναλυτή είναι «στυγνό». Θα έρθει, λοιπόν, αυτός να το απαλύνει και τότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθανθούν ανακούφιση. Με τον Μαγγίνα δεν υπάρχει λόγος ν’ ασχολούμαστε. Αυτός είναι απλώς αχυράνθρωπος. Ούτε καν υφυπουργός του Αλογοσκούφη.

 Ας μην ασχολούμαστε, λοιπόν, μ’ αυτά, γιατί θα χάσουμε την ουσία. Η αντιασφαλιστική επίθεση είναι δεδομένη, όπως δεδομένοι είναι και οι βασικοί της άξονες. Διότι το Ασφαλιστικό αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις σαν ένα απλό λογιστικό πρόβλημα. Και είναι απλό στη βάση του. Τα Ταμεία εμφανίζουν αναλογιστικά ελλείμματα, τα οποία προβαλλόμενα στο μέλλον δείχνουν ότι θ’ αποκτήσουν εφιαλτικές διαστάσεις. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Φουσκώνουν, βέβαια, τα νούμερα, για να κάνουν κινδυνολογία, αλλά τα αναλογιστικά ελλείμματα είναι πραγματικότητα.

Πού οφείλονται τα ελλείμματα; Στη «δημογραφική γήρανση» απαντούν οι κυρίαρχοι. Δηλαδή, μας λένε καταρχήν, ότι η «γήρανση του πληθυσμού» (το ότι ο άνθρωπος ζει σήμερα περισσότερα χρόνια) είναι κατάρα και όχι ευλογία. Δεν μας λένε, όμως, πόσο έχει αυξηθεί η ανεργία τα τελευταία 20 χρόνια. Πώς αξιοποιήθηκε η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας; Με αύξηση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν λιγότεροι πόροι στο ασφαλιστικό σύστημα και να χειροτερεύει η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους. Αν μειωνόταν το ωράριο εργασίας (αίτημα υπερώριμο, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της συνακόλουθης εντατικότητας της εργασίας), αυτόματα θα βελτιωνόταν η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους στα Ταμεία. Προσθέστε εδώ τη συνεχή διόγκωση της εισφοροδιαφυγής και την για πάνω από μισό αιώνα συνεχή καταλήστευση των Ταμείων και θα καταλήξετε στο συμπέρασμα, ότι για τα ελλείμματα δεν φταίει η «γήρανση του πληθυσμού», αλλά αιτίες που έχουν να κάνουν με την ακολουθούμενη επί δεκαετίες πολιτική, που είναι σκανδαλωδώς προς όφελος της κεφαλαιοκρατίας.

Πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα; Αν υποχρεωθούν να πληρώσουν (άμεσα και έμμεσα) αυτοί που επωφελούνται απ’ αυτά: οι καπιταλιστές. Πώς αντιμετωπίζονται, όμως; Με τη συνεχή αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων και τη φαλκίδευση όλων των άλλων ασφαλιστικών παροχών. Το ίδιο προετοιμάζεται και τώρα, με μια νέα φάση της διαρκούς αντιασφαλιστικής επίθεσης.

1 Σε ό,τι αφορά τη μεθόδευση, προκειμένου η νέα μεταρρύθμιση να γίνει πράξη με τις μικρότερες δυνατές ταξικές αντιστάσεις, για μια φορά ακόμη παίζεται το βρόμικο παιχνίδι του διαχωρισμού των εργαζόμενων σε νέους και ώριμους. Εδώ δεν χωρούν πολλά. Σ’ ένα ερώτημα καλείται ν’ απαντήσει κάθε εργαζόμενος/η που δεν θα θιγεί από κάποιες (όχι όλες) τις διατάξεις του νέου νόμου: θα πουλήσεις τα παιδιά σου; Αν δεν αρκεί αυτό, ας αναλογιστούμε πως, όπως δείχνει η εμπειρία, κανένας δεν μένει άθικτος από μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ούτε καν ο νυν συνταξιούχος. Τέλος, ας αναλογιστούμε πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι σαν το πουλόβερ. Ετσι κι αρχίσει να ξηλώνεται, δε σταματά.

2 Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, δεν πρόκειται να πάνε σε γενική αύξηση πάνω από τα 65, στα οποία έχουν ήδη εξισωθεί άνδρες-γυναίκες που έχουν μπει στην ασφάλιση από 1.1.1993 (νόμος Σιούφα). Θέλουν, όμως, να χτυπήσουν κάθε «πρόωρη» συνταξιοδότηση. Πρώτα και κύρια τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ύστερα την 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (δημόσιο) και την 35ετία στα 58 (ιδιωτικός τομέας). Ετσι, υπολογίζουν ότι θα αυξήσουν το μέσο όρο εξόδου στη σύνταξη  κατά 2 χρόνια περίπου.

3 Μιλούν, όμως, και για «εθελούσια παράταση του εργάσιμου βίου», που θα γίνει με τη χορήγηση «κινήτρων». Είναι αστείο και να το συζητάμε, ότι κάποιος/α θα παραμείνει στη δουλειά μετά τα 65 και δεν θα προτιμήσει να ζήσει με κάποια ησυχία το υπόλοιπο της ζωής του. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει οποιοδήποτε «κίνητρο» παραμονής είναι να εξαθλιωθεί παραπέρα η σύνταξη που παίρνει. Κι αυτό αφορά περισσότερο τους εργαζόμενους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που παίρνουν καλύτερες συντάξεις. Πέρα απ’ αυτό, όμως, μεγάλη σημασία για το κράτος και τους καπιταλιστές έχει να σπάσει το όριο των 65 ετών. Να θεωρηθεί, δηλαδή, ότι είναι σωστό να εργάζεται κάποιος/α μέχρι τα 67. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε αυτό που σήμερα θα θεσπιστεί ως «εθελοντικό», θα γίνει υποχρεωτικό σε μια επόμενη φάση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που δεν θ’ αργήσει (ο Αλογοσκούφης το λέει ανοιχτά, ότι θα απαιτηθούν συνεχείς παρεμβάσεις). Στην επόμενη φάση, θα γίνουν υποχρεωτικά τα 67 (με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, που συνδέει τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο επιβίωσης) και «εθελοντικά» τα 69 χρόνια. Η πείρα διδάσκει επ’ αυτού.

4 Οι συγχωνεύσεις Ταμείων προβλέπονται από το νόμο Ρέππα (όπως και η επιτροπή επανάκρισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών) και αποτελούν στρατηγική επιλογή του συστήματος. Οχι βέβαια για αντιγραφειοκρατικούς λόγους ή για λόγους μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν στο χώρο των μισθωτών δύο υπερταμεία (ΙΚΑ και Δημόσιο), με στόχο να εξισωθούν προς τα κάτω οι συντάξεις και οι άλλες παροχές, όπως επίσης να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα ορισμένων Ταμείων για την κάλυψη ελλειμμάτων άλλων. Αυτή η εξίσωση τους είναι διπλά χρήσιμη. Πρώτο, γιατί θα ρίξουν γενικά τις συντάξεις και δεύτερο, γιατί θα δημιουργήσουν μια ενιαία βάση για μελλοντικές γενικές ανατροπές, στο όνομα των ενιαίων πλέον ελλειμμάτων που θα εμφανιστούν. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν («γιατί να μην υπάρχουν λίγα μεγάλα Ταμεία, με λιγότερα έξοδα;») είναι παγίδα για τους εργαζόμενους. Για όλους τους εργαζόμενους. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικοτεχνικό, αλλά πολιτικό. Αν γινόταν δεκτές οι χρονίζουσες διεκδικήσεις των εργαζόμενων, αν η ψαλίδα ανάμεσα σε χαμηλοσυνταξιούχους (ΙΚΑ) και υψηλοσυνταξιούχους (ειδικά ταμεία) έκλεινε με εξίσωση προς τα πάνω, οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν καμιά δουλειά ν’ ασχοληθούν με τις τεχνικές πλευρές. Από τη στιγμή, όμως, που οι συγχωνεύσεις προωθούνται ως όπλο για την εξίσωση προς τα κάτω, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να τις αντιπαλέψουν. Οχι μόνο οι εργαζόμενοι των ειδικών ταμείων, αλλά και οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, γιατί η γενική εξίσωση προς τα κάτω θα εξαφανίσει τα πάνω όρια των συντάξεων και θα γίνει εφαλτήριο για την παραπέρα εξαθλίωση και των σημερινών άθλιων συντάξεων του ΙΚΑ.

5 Η γενική μείωση των συντάξεων προωθείται μέσω του λεγόμενου «συστήματος των ασφαλιστικών μονάδων», δηλαδή του υπολογισμού του ύψους της σύνταξης με βάση το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ο Αναλυτής πάει να το παζαρέψει: εντάξει, ας μην είναι όλος ο παραγωγικός βίος, ας είναι τα μισά χρόνια ή μια 15ετία. Ξέρει πολύ καλά πως σε κάθε περίπτωση θα επιτευχθεί γενική μείωση του ύψους των συντάξεων. Οι παλιότεροι εργαζόμενοι θυμούνται πόσο μειώθηκαν οι συντάξεις, όταν η βάση υπολογισμού επεκτάθηκε από την τελευταία 2ετία στην τελευταία 5ετία.

Με τον τρόπο αυτό το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Εξαφανίζεται η ίδια η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης και αντικαθίσταται από την ατομική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση έχει ως βασικό της πυρήνα το δικαίωμα του εργαζόμενου να παίρνει μια αξιοπρεπή σύνταξη, ανεξάρτητα από τα χρόνια που έχει δουλέψει. Σ’ αυτόν τον πυρήνα στηρίζεται η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, που είναι μεν άθλια, όμως εμπεριέχει την ταξική αλληλεγγύη. Δεν είναι προνοιακό βοήθημα. Και βέβαια, αν διευρυνθεί σήμερα η βάση υπολογισμού στα μισά χρόνια, στην επόμενη φάση θα πάει σε όλα και η κοινωνικοασφαλιστική σύνταξη δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τις «συντάξεις» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί και η «εθνική σύνταξη» που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Καραμανλή (το ανέφερε και μετά τις εκλογές ο Αλογοσκούφης). Αντί για εργαζόμενους που θα παίρνουν συντάξεις που θα τους επιτρέπουν να ζουν, συντάξεις που τις δικαιούνται ως εργαζόμενοι, προωθείται ένα φιλανθρωπικό βοήθημα, που θα αντικαταστήσει και την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΙράκ: θερίζει η χολέρα
Επόμενο άρθρο ΠΑΣΟΚ: Αρωγός στην επίθεση

Σχετικά Αρθρα

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 19:42

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 12:05

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 19:35

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 13:46

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 05:31

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Αιθιοπία: Ημέρα μαρτύρων (1930).

1937: Ομάδα αιθιόπων ανταρτών αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό αντιβασιλέα της χώρας, 2.000 συλλήψεις.

1947: Ανακοινώνεται η ίδρυση στρατοπέδου εθνικού φρονηματισμού στη Μακρόνησο.

1977: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.

1978: Προσπάθεια αιγυπτίων κομάντο –χωρίς να έχουν άδεια της κυπριακής κυβέρνησης– να απελευθερώσουν τους επιβάτες αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κρατούν ομήρους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καταλήγει σε σύγκρουση με τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, δεκαεπτά νεκροί.

1986: Βόμβες (ΕΛΑ) στο ΥΠεΧωΔΕ και σε παράρτημά του (η μία δεν εξερράγη).

1990: Εκτελείται ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1998: Βόμβα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας «General Motors» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo