Σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλουν τον Δήμαρχο Καβάλας

0

31 σωματεία σχολικών καθαριστριών απ’ όλη την Ελλάδα (εκπροσωπούν 9.474 άτομα) καταγγέλλουν «την υποκριτική και εξόχως αντεργατική στάση του Δημάρχου Καβάλας κ. Θεοδώρου Μουριάδη (σ.σ. τον συνδυασμό του «Σύγχρονος Δήμος» στήριξε το ΚΙΝΑΛ), ο οποίος χρησιμοποιώντας στο δημόσιο λόγο του μη αληθή στοιχεία και επιχειρήματα, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας για αύξηση των ανθρωποωρών εργασίας στη σχολική καθαριότητα».

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης ότι οι σχολικές καθαρίστριες της Καβάλας, κάτω από αντίξοες συνθήκες απασχόλησης, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, εργάστηκαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2020 δίχως να αμειφθούν για τις πραγματικές ανθρωποώρες, ενώ «την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2020, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με αυταρχικές εντολές της Δημοτικής Αρχής, τοποθετήθηκαν σε εργασίες εκτός σχολικών κτιρίων, διακινδυνεύοντας τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού ατυχήματος δίχως ασφαλιστική κάλυψη, αφού απασχολούνταν σε εργασίες που δεν προβλέπονταν στη σύμβασή τους. Εξαναγκάστηκαν να διεκπεραιώσουν μέχρι και τον καθαρισμό τεράστιων αποθηκών και υπογείων δημοτικών κτιρίων, που ήταν κλειστά επί σειρά ετών, μέσα στα νερά, τις μολυσματικές ασθένειες και τα τρωκτικά. Πολλές δε εξ αυτών για μόλις 100-200 € το μήνα».

Ο Δήμαρχος ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορεί να αυξήσει τις ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών διότι δεν υπάρχουν χρήματα», λένε τα σωματεία, αφού επί σειρά ετών, όπως επίσης «το σχολικό έτος 2019-2020, κάλυπτε πάνω από 150.000 € ετησίως από ιδίους πόρους για την ενίσχυση της μισθοδοσίας της σχολικής καθαριότητας».

Λέει ψέματα επίσης παρουσιάζοντας τις σχολικές καθαρίστριες λίγο-πολύ ως υψηλόμισθες. Η αλήθεια είναι ότι οι πλήρους απασχόλησης αμείβονται με 780 ευρώ μεικτά και οι μερικής απασχόλησης με 292,50 ευρώ!

Κατηγορούν δε τη Δημοτική Αρχή ότι ετοιμάζεται να διαιωνίσει το πελατειακό κράτος, με την πρόσληψη νέων καθαριστριών-ομήρων, την ίδια στιγμή που αρνείται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών, το 90% των οποίων βρίσκεται ήδη στην ομηρία της μερικής απασχόλησης των τριών (3) ωρών ημερησίως.

Τέλος, δηλώνουν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με επίκεντρο την Καβάλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: