Σχολικές καθαρίστριες και υγιεινή των σχολείων στον αέρα

0

Βαδίζουμε την τελευταία εβδομάδα του διδακτικού έτους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (το σχόλιο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), ενώ στη Δευτεροβάθμια διεξάγονται μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις και το μεγάλο πρόβλημα των σχολικών καθαριστριών είναι ακόμα άλυτο.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το πολύ σημαντικό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των σύγχρονων αυτών δούλων, αλλά και την ασφάλεια και υγιεινή των σχολείων και των μαθητών, που η κυβέρνηση και οι Τσιόδρες λύσσαξαν να ανοίξουν, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας και στην «επιστροφή στην κανονικότητα».

Αυτές τις μέρες πάμπολλες είναι οι καταγγελίες γονιών, εργαζόμενων, σωματείων γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα. 

Οπως είναι γνωστό η καθαριότητα των σχολείων, με το άνοιγμα καταρχάς αυτών της Δευτεροβάθμιας, αντιμετωπίστηκε πρόχειρα με την υποχρεωτική μεταφορά σε αυτά και των καθαριστριών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, όταν άνοιξαν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, το προσωπικό καθαριότητάς τους επέστρεψε σε αυτά. Κοντολογίς, μισές δουλειές έγιναν και τα σχολεία έμειναν ακάλυπτα για το σύνολο της ημέρας. Γονείς, λοιπόν, καταγγέλλουν (ανακοίνωση Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής) ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες μετά το δεύτερο διάλειμμα, κινητοποιήσεις αναγγέλλονται και οι νέες συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα που, υποτίθεται, ότι θα προέβλεπαν την επέκτασή τους, ώστε να καλύπτεται το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και οι ανάγκες για καθαριότητα ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις Δήμοι δεν έχουν καταβάλει ακόμη ούτε τα δεδουλευμένα. Καταγγελίες επίσης γίνονται από το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων για ελλείψεις σε απαραίτητα μέσα προστασίας, τα οποία δίνονται με το σταγονόμετρο. 

Ακόμη και αυτήν τη στιγμή, ο Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή (www. aftodioikisi.gr 25/6) είπε ότι «Είμαστε, σε συζήτηση και συνεννόηση το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου, στη νέα σεζόν, να υπάρξουν συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες, οι οποίες να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Προσέξτε: Λύση δεν έχει βρεθεί, αλλά «μελετάται». Από τη νέα χρονιά (και αν) οι συμβάσεις θα γίνουν ορισμένου χρόνου και βεβαίως δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν τελειώσαμε με την πανδημία, ενώ δεύτερο κύμα θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψει το Φθινόπωρο- Χειμώνα.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι/ες στη σχολική καθαριότητα, οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, έφθασαν πλέον στα όριά τους, ειδικά την περίοδο του κοροναϊού. Απελπισμένοι έστειλαν επιστολή στον Μητσοτάκη και στους 332 Δήμους της χώρας, απαιτώντας τα αυτονόητα. Τις επιστολές υπογράφουν 31 σωματεία εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα (62 την επιστολή προς τους Δήμους). 

Τα αιτήματα

· Εναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.

· Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

· Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

· Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.

· Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

· Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

· Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

(Περισσότερα: https://www.eksegersi.gr/issue/2020/Πολιτική/35705.Σχολικές-καθαρίστριες-Αναλώσιμο-είδο).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: