Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Γενάρη
  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα
  • Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών
  • Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη
  • Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
  • Σαν σήμερα 18 Γενάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Σκηνές γραφειοκρατικού κάλλους
Εργατικά

«Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Σκηνές γραφειοκρατικού κάλλους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Νοέ 2007, 00:00

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια της ΓΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η πλειοψηφία της διοίκησης, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, επιδόθηκε σ’ ένα όργιο αυθαιρεσίας και ετσιθελισμού, με κύριο στόχο όχι μόνο να περιφρουρήσει τα στενά της παραταξιακά συμφέροντα, αλλά ν’ αποφύγει ν’ ακουστούν γνώμες που μπορεί να κλόνιζαν σ’ ένα βαθμό τα ίδια τα μέλη τους που δεν συμμετέχουν στο στενό μηχανισμό, που χρόνια τώρα λύνει και δένει στο συνδικάτο. Με περίσσειο θράσος και χωρίς να κρατήσουν ούτε τα τυπικά προσχήματα τσαλαπάτησαν κάθε έννοια εργατικής δημοκρατίας, δικαιώνοντας έτσι το χαρακτηρισμό που πολλές φορές τους έχει δοθεί, του γραφειοκρατικού μηχανισμού που στέκεται πάνω απ’ τους εργάτες και προσπαθεί να τσακίσει κάθε διαφορετική άποψη που συγκρούεται με τα συμφέροντά του.

Αρχής γενομένης απ’ την ίδια την διαδικασία και παρ’ όλο που η συνέλευση είχε οριστεί σαν καταστατική, «κατάφεραν» με παρόντες 200 οικοδόμους σε σύνολο 60.000 και πλέον μελών, να βρουν ότι έχουμε οριακή απαρτία, μαγειρεύοντας τα στοιχεία των οικονομικά εντάξει μελών (580 ήταν λένε, περίπου!) και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία. Μια πρακτική βέβαια όχι καινούργια, μιας και εδώ και χρόνια όλες οι συνελεύσεις του συνδικάτου δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 300 άτομα, παρολαυτά όμως απαρτία εξασφαλίζεται!

Τα θέματα της συνέλευσης ήταν:

– Απολογισμός-προγραμματισμός δράσης.

– Αλλαγές στο καταστατικό.

– Διαγραφή μέλους και πρώην στελέχους, γιατί ζήτησε και πήρε από κατασκευαστική εταιρία του κλάδου χρήματα στο όνομα του συνδικάτου και τα καταχράστηκε.

Και τα τρία ζητήματα ήταν πολύ σοβαρά και αντικειμενικά δεν θα ήταν δυνατόν να εξαντληθούν σε μια ΓΣ, ακόμη κι αν ήταν οργανωμένη με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, πόσο μάλλον σε μια τόσο άμαζη και αντιδημοκρατική διαδικασία. Στόχος όμως της γραφειοκρατικής ηγεσίας δεν ήταν η ανάπτυξη της συζήτησης και του προβληματισμού, αλλά η τεχνική διεκπεραίωση των ζητημάτων, για να έχει άλλοθι νομιμότητας και τίποτε παραπάνω. Ετσι κι αλλιώς, όλα λειτουργούν κατά τα κοινοβουλευτικά πρότυπα, οι αποφάσεις παίρνονται αλλού και τα όργανα απλώς καλούνται να επιβεβαιώσουν τη μια ή την άλλη θέση.

Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, δεν περίμενε κανείς ιδιαίτερες εκπλήξεις, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες στη δραματική κατάσταση που βρίσκεται το οικοδομικό κίνημα. Απολογισμός δράσης χωρίς δράση δε μπορεί να υπάρξει. Ομως, πώς θα επιβεβαιωθεί η πολιτική γραμμή, αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα που να την επιβεβαιώνουν; «Υπογράψαμε σύμβαση το 2007 με 7% αυξήσεις και αυτό είναι αποτέλεσμα του ταξικού προσανατολισμού της Ομοσπονδίας μας, και πρέπει να τη δούμε σαν μια σοβαρή εμπειρία για το Εργατικό Κίνημα». Αλήθεια, άμα ήταν τόσο απλό η εργοδοσία να υποχωρεί στις πιέσεις μιας 24ωρης απεργίας, στα πλαίσια της γενικής απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ για τις συμβάσεις εργασίας, και ενός απογευματινού συλλαλητηρίου 150 οικοδόμων, τότε το οικοδομικό κίνημα θα είχε ανακτήσει δυνάμεις προ πολλού!
Για το πρώτο θέμα δεν θα επεκταθώ περισσότερο για λόγους οικονομίας του χώρου, γι’ αυτό όμως όπως και για τις θέσεις και την τακτική πάνω στο ασφαλιστικό θα επανέλθω σ’ άλλο φύλλο της εφημερίδας.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε αλλαγές στο καταστατικό: Πρότειναν και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία να μπορεί η εφορευτική επιτροπή να στήνει τις κάλπες στα κατά τόπους εργοτάξια και μικρές οικοδομές, όπως επίσης και στα τοπικά παραρτήματα ΙΚΑ και ΟΑΕΔ! Εδώ κανείς μένει αμήχανος μπροστά στο θράσος τους. Μα καλά, δεν τους έφταναν οι 30 μέρες εκλογές, η βία και νοθεία κατά τη διάρκειά τους, ο εκβιασμός των οικοδόμων με το χαρτάκι για το χειμερινό βοήθημα, η οικονομική αιμορραγία των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, θέλουν τώρα να περιφέρουν και τις κάλπες; Ως πού θα φτάσουν για να εξυπηρετήσουν το μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα και δεν περιμένουμε να «κοκκινίσουν». Είναι τέτοια η κατρακύλα τους που μπροστά στον κίνδυνο να μειωθεί κι άλλο η μαζικότητα των εκλογών και να χάσουν ένα μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων γίνονται αδίστακτοι. Ποια εργατική δημοκρατία, ποιος σεβασμός στις αρχές της, αυτά είναι κουραφέξαλα. Ψηφαλάκια μετράνε και τίποτε άλλο δεν τους ενδιαφέρει. Να κομπάζουν θέλουν για τις επιτυχίες του «ταξικού συνδικαλισμού» κι ας όψονται όλα τ’ άλλα. Ας βαλτώνουν οι μαζικές διαδικασίες, ας μειώνεται συνεχώς η συμμετοχή των οικοδόμων στις οποίες απεργιακές κινητοποιήσεις, ας αλωνίζει αβέρτα η εργοδοτική αυθαιρεσία, ας υπολειτουργούν όλα τα όργανα (ΓΣ παραρτημάτων, Διοικητικά Συμβούλια κ.λπ.), ας χτυπιούνται οι αρχές της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στον κλάδο. Ολα αυτά είναι δευτερεύουσες παράμετροι.

Το τρίτο θέμα αφορούσε την πρόταση διαγραφής ενός στελέχους του συνδικάτου, που ζήτησε και πήρε χρήματα απ’ την κατασκευαστική εταιρία ΒΩΒΟΣ, στ’ όνομα του συνδικάτου, και τα ιδιοποιήθηκε. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος ήταν πρώην μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του συνδικάτου, εκλεγμένος με το δικό τους ψηφοδέλτιο, ήταν για ένα διάστημα στέλεχος στο παράρτημα του συνδικάτου στην κατασκευή του αεροδρομίου, όπως επίσης και στο παράρτημα του κέντρου.

Το κομβικό ερώτημα που τέθηκε είναι το εξής: αν ο συγκεκριμένος συνάδελφος απέδιδε τα χρήματα που εισέπραξε στο συνδικάτο, θα υπήρχε πρόταση διαγραφής του; Η εκ των υστέρων βέβαια απάντηση απ’ την πλειοψηφία της διοίκησης, έστω κι αν είναι αρνητική, δεν μετράει. Γιατί όπως φάνηκε στην ίδια την ΓΣ, από συγκεκριμένη καταγγελία συναδέλφου, φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη πρακτική. Δηλαδή, να ζητάνε στελέχη του οικονομική ενίσχυση για το συνδικάτο από τις εταιρίες. Συγκεκριμένα, συνάδελφος που εργαζόταν την περίοδο εκείνη στο αεροδρόμιο, με σοβαρή δράση τότε ενάντια στην ασυδοσία των κατασκευαστικών εταιριών (ήταν μάλιστα και πρόεδρος του παραρτήματος του αεροδρόμιου, στο πρώτο διάστημα), κατήγγειλε ότι είχε ενημερώσει το ΔΣ του συνδικάτου και συγκεκριμένα τον γραμματέα γι’ αυτή την κατάσταση απ’ το 2000. Οτι, δηλαδή, συγκεκριμένα στελέχη (μέσα και ο σημερινός υποψήφιος για διαγραφή) έπαιρναν χρήματα για το συνδικάτο και το ΠΑΜΕ. Ο γραμματέας το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ήταν ότι δεν είχε έγγραφη καταγγελία!

Ολα αυτά εντάσσονταν σε μια σχέση δούναι και λαβείν από τις εταιρίες. Ηταν μια κίνηση απ’ την πλευρά τους για να τα έχουν «καλά» με το συνδικάτο, την περίοδο της μεγάλης εντατικοποίησης της παραγωγής (πριν και κατά τη διάρκεια κατασκευής των ολυμπιακών έργων). Εξασφάλιζαν έτσι άλλοθι νομιμότητας στις πλείστες καταγγελίες για τσαλάκωμα της εργατικής νομοθεσίας και όχι μόνο. Στα πλαίσια αυτά έκαναν και τα στραβά μάτια σε διάφορες περιπτώσεις «εκπροσώπων» που κοπροσκύλιαζαν και περιφέρονταν σαν τους «δραγάτες» μέσα στα έργα.

Βέβαια, η δράση αυτών των στοιχείων δεν σταματούσε εκεί. Λειτουργούσαν σαν ένας παράπλευρος μηχανισμός των εταιριών, μοιράζοντας μπιλιετάκια για διορισμούς δικών τους ανθρώπων στις εταιρίες. Το πιο σοβαρό απ’ όλα: παρέμβαιναν και προσπαθούσαν να τσακίσουν κάθε ανιδιοτελή και πρωτόβουλη δράση των εργατών ενάντια στις κατασκευαστικές εταιρίες. Ο γράφων έχει άμεση εμπερία από το ρόλο αυτού του μηχανισμού, όταν στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην οργάνωση των εργατών ενάντια στην ασυδοσία της εταιρίας που απασχολούνταν, χτυπήθηκε όχι μόνο απ’ την εργοδοσία αλλά και απ’ το μηχανισμό που δρούσε μέσα στα πλαίσια του παραρτήματος του συνδικάτου στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Εφτασαν στο σημείο οι ίδιοι ν’ απειλούν οικονομικούς μετανάστες που συμμετείχαν σ’ αυτόν τον αγώνα, ότι αυτά είναι παράνομες ενέργειες και να κάτσουν στ’ αυγά τους γιατί θ’ απελαθούν.

Ο μηχανισμός αυτός ανδρώθηκε μαζί με τις ίδιες τις κατασκευαστικές εταιρίες του κλάδου και είχε την ανοχή της ηγεσίας του συνδικάτου. Πλείστες φορές χρησιμοποιήθηκε ένθεν κακείθεν, είτε για να αποσοβήσει τον κίνδυνο που δημιουργούνταν απ’ τις οργανωμένες δράσεις των εργατών ενάντια στην εκμεταλλευτική μανία των εταιριών, ιδιαίτερα την περίοδο των μεγάλων έργων, είτε για να τσακίσει κάθε πρωτόβουλη δράση.

Αφού λοιπόν γνώριζαν για όλ’ αυτά, γιατί δεν έκαναν τίποτε; Γιατί στόλιζαν με διάφορα επίθετα, όπως «προβοκάτορας» και «χαφιές» (!), όποιον τολμούσε να καταγγείλει ανοιχτά αυτό το αίσχος; Είναι συνένοχοι γι’ αυτό. Ο,τι και αν κάνουν δεν εξιλεώνονται στα μάτια των εργατών. Η ίδια η πρόταση διαγραφής ενός δεν έγινε από ευθιξία τουλάχιστον, αλλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να αποφύγουν τα χειρότερα. Γι’ αυτό και προσπάθησαν με το έτσι θέλω να κλείσουν γρήγορα τη συζήτηση και να περάσουν στην επικύρωση της διαγραφής (ήταν δεδομένο ότι θα ήταν ομόφωνη), για να μην ακουστούν πράγματα που θα κλόνιζαν.

Ολα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει κάθε εργάτης και κάθε ταξικός αγωνιστής. Οφείλει να πάρει θέση στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή, όχι σαν ψηφοφόρος αλλά σαν ενεργό υποκείμενο που θα ελέγχει σε κάθε βήμα τον αγώνα του. Θα συγκρούεται με τις λογικές της ανάθεσης και θα έχει τα μάτια ανοιχτά σε κάθε οργανωμένη δράση. Θα έχει μέτωπο ανοιχτό με όλες τις παραλλαγές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς.

Αντώνης Καραμποΐκης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

«Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Αριστερός ρατσισμός!
Επόμενο άρθρο

«Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Χιλιάδες… τρομοκράτες!

Σχετικά Αρθρα

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

«Μποναμάς» με απολύσεις εργατών στα Public

Εργατικά 27 Δεκ 2025, 20:01

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

Εργατικά 24 Δεκ 2025, 11:58

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

Εργατικά 22 Δεκ 2025, 12:03

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

Εργατικά 21 Δεκ 2025, 05:25

Η αγωγή Τυχεροπούλου κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αποκάλυψη των μαφιόζικων μεθόδων εργασιακής, ηθικής και κοινωνικής εξόντωσής της

Εργατικά 20 Δεκ 2025, 20:47
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

1865: Πεθαίνει ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν.

1915: Συλλαλητήρια σε Πάτρα και Βόλο για την τιμή του ψωμιού που έφτασε τα ογδόντα λεπτά.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από τις 230.000 κατοίκους το 1940 είχαν απομείνει 900.

1978: Βόμβες σε τέσσερα αυτοκίνητα Bορειοαμερικανών στην Αθήνα (ΕΛΑ).

1994: Συλλαμβάνεται στην Ιταλία ο Λορέντσο Παντσαβόλτα που εξαγόρασε την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, με την κατηγορία της απάτης κατά του κράτους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    17Ν
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Εφετείο 17Ν
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    ΕΛΑ
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Ποιοι είμαστε
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Επικοινωνία
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Όροι χρήσης
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Ποιοι είμαστε
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Επικοινωνία
  • «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    «Γενική Συνέλευση» Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo