Οσοι τρέφονται μόνο με την προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ ενδεχομένως να έχουν μείνει με την εντύπωση ότι με το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπάλληλων η κυβέρνηση τους δίνει αυξήσεις! Αυτή την άποψη υποστήριξε και η μνημονιακή αντιπολίτευση στη Βουλή. Τι τους απάντησαν οι κυβερνητικοί; Το νομοσχέδιο το έχει εγκρίνει η τρόικα, δεν ξέρει αυτή και ξέρετε εσείς; Είχαμε δηλαδή το φαινόμενο να διαγωνίζονται η μνημονιακή κυβέρνηση με τη μνημονιακή αντιπολίτευση για το ποιος είναι περισσότερο μνημονιακός!
Στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν χάσει περίπου έξι μισθούς το χρόνο. Το νέο μισθολόγιο κάνει ακόμα πιο φτωχό το φτωχολόγιο που ισχύει αυτή τη στιγμή. Βάζει για χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς και ακυρώνει τυχόν μισθολογικά οφέλη που θα προέκυπταν από το ξεπάγωμα των μισθών από 1.1.2016. Ειδικότερα:
– Για τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα μισθολογικά κλιμάκια θα δίνονται πλέον κάθε τρία αντί για δύο χρόνια, πράγμα που θα οδηγήσει σε ονομαστική μείωση των μισθών.
– Οσοι θα πάρουν την περιβόητη «προσωπική διαφορά» (διαφορά ανάμεσα στις σημερινές τους αποδοχές και στις αποδοχές που θα προκύψουν από το νέο φτωχολόγιο) δεν πρόκειται να ξαναδούν αύξηση (ούτε με μισθολογική ωρίμανση) μέχρις ότου τους φτάσουν εκείνοι που δε θα έχουν την «προσωπική διαφορά».
– Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση (οι όροι της οποίας ακόμα δεν έχουν καθοριστεί) έχει ως στόχο τον πειθαναγκασμό των εργαζόμενων και την πρόσδεσή τους στο άρμα της διοίκησης από την οποία θα εξαρτάται η αξιολόγησή τους.
– Πριμοδοτούνται οι λεγόμενες θέσεις ευθύνης και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ανώτερο τμήμα υπαλλήλων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πραιτωριανοί επιβάλλοντας την πειθάρχηση και τη χειραγώγηση των συναδέλφων τους.
Εχουμε γράψει και άλλη φορά, ότι στρατηγικός στόχος του συστήματος είναι να εξαφανίσει τους ΥΕ και τους ΔΕ από τη δημόσια διοίκηση (πλην ενός μικρού τμήματος άκρως απαραίτητων). Οι εργασίες που κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι θα περάσουν στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα, που θα χρησιμοποιεί οικτρά αμειβόμενους εργαζόμενους, συχνά ανασφάλιστους, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.
Στρατηγικός στόχος είναι επίσης η εξίσωση των μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο όνομα της… ισότητας. Δεν κατεβάζουν σ' αυτή τη φάση τον εισαγωγικό μισθό για τους ΥΕ στο πεντακοσάρικο που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, όμως δημιουργούν το έδαφος να το κάνουν σε μια επόμενη φάση. Η μνημονιακή πολιτική δεν τελειώνει τώρα, θα έχει και άλλες φάσεις. Και βέβαια, θα έρθει και το νέο Ασφαλιστικό, με νέα πλήγματα και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.