Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, που αναφέρεται στις συνθήκες κατέργου που επικρατούν σε πανεπιστημιακό εργαστήριο, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου που αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί ακατάλληλο εξοπλισμό.
Εχει από πολλές απόψεις σημασία αυτή η ανακοίνωση. Εμείς θα σημειώσουμε μια διάσταση. Ολοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι πανεπιστημιακοί και οι υποστηρικτές τους στα αστικά ΜΜΕ μιλούν συνέχεια για την επιστημοσύνη τους και το εκσυγχρονιστικό τους πνεύμα, που βρίσκεται δήθεν στον αντίποδα του συνδικαλισμού. Και τι αποδεικνύεται; Οτι για να κάνουν τη δουλειά τους αυτοί, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται ακόμα και σε απόλυτα ανασφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Στις 9/12, ένα εργατικό ατύχημα ανέδειξε την απουσία συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο ΕΚΠΑ. Ο συνάδελφός μας Οδυσσέας Βογιατζής, συμβασιούχος επί 12 χρόνια στο ταριχευτήριο της Ιατρικής, νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Γεννηματά.
Σήμερα, 10/12, κι ενώ ακόμα το ΕΚΠΑ δεν είχε κάνει αναγγελία εργατικού ατυχήματος ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ, σύμφωνα με το νόμο, στο αστυνομικό τμήμα και την Επιθεώρηση Εργασίας, κατά τη διάρκεια του ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αντιπροσωπεία του ΔΣ του και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ μπήκε μέσα στο ταριχευτήριο.
Αθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας επικρατούν εκεί:
– Πτώματα, όργανα, τοξικά υλικά, μηχανήματα χωρίς προδιαγραφές, όλα ανακατεμένα.
– Οι αναθυμιάσεις από τη φορμόλη διάχυτες στον αέρα, χωρίς σύστημα εξαερισμού, με τα παράθυρα όλα ανοιχτά για να “αντέχει” να συνεχίζει να δουλεύει ο εργαζόμενος εκεί μέσα.
– Στο εγχειρίδιο χρήσης του ψεκαστήρα, που αγόρασε η Διεύθυνση του Εργαστηρίου για να αυξήσει την παραγωγικότητα, από τον οποίο προκλήθηκαν τα εγκαύματα στο συνάδελφο, αναφέρεται ρητά: “Χώρος εφαρμογής. Αυτός ο ψεκαστήρας έχει κατασκευαστεί με πρώτης ποιότητας υλικά και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να χρησιμοποιηθεί με γεωργικά φυτοφάρμακα σε προϊόντα κήπου (ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα)''. Στους κανόνες ασφαλείας γράφει: “Να μη χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα για άλλες χρήσεις εκτός από τις υποδεικνυόμενες''.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μηχάνημα φτιαγμένο για να ΨΕΚΑΖΕΙ. Επιβλήθηκε όμως η χρήση του για τη διοχέτευση φαινόλης και φορμόλης σε σορούς.
Κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας μαζί με φοιτητές, εισπράξαμε από τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της. Μας είπαν τα συνήθη:
– “Λεφτά δεν υπάρχουν”. Καμιά απάντηση για το γιατί τα λεφτά που υπήρχαν δόθηκαν για ανακαινίσεις γραφείων καθηγητών και διαδρόμων κι ούτε 1 ευρώ δε δόθηκε για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο.
– “Φταίει ο εργαζόμενος”. Αποποιούνται τις ΕΥΘΥΝΕΣ τους, όπως κάθε συνεπής εργοδοσία.
– “Δεν τον βοηθάτε έτσι”. Δεν τους αρέσει η συνδικαλιστική δράση, οι μαζικές παρεμβάσεις, η διεκδίκηση των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, η αντίσταση ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥΣ.
“Είμαστε όλοι ένα'', μας είπαν. Οχι, κύριοι. Δεν είμαστε όλοι ένα. Ενα είναι όλοι εκείνοι που μπροστά στο κέρδος δε σέβονται τίποτα. Και σ’ αυτή την κατηγορία δεν ανήκουμε εμείς».
Δυο μέρες μετά τον τραυματισμό του εργαζόμενου έγινε μαζική παρέμβαση εργαζόμενων και φοιτητών στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ και επιβλήθηκε η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος. Οι συγκλητικοί αναγκάστηκαν να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να δεχτούν τα αιτήματα των εργαζόμενων (μεταξύ αυτών: Να υποβληθεί δελτίο αναφοράς εργατικού ατυχήματος από το ΕΚΠΑ, να κλείσει άμεσα το Ταριχευτήριο και ν’ αρχίσουν εργασίες επισκευής του, να αναληφθούν από το ΕΚΠΑ τα έξοδα που θα προκύψουν κατά την θεραπεία του εργαζόμενου, να συνεχισθεί ακώλυτα η μισθοδοσία του για όλο το διάστημα που επιβάλλεται τόσο από τη θεραπεία του όσο και από τις εργασίες επισκευής του Εργαστήριου, να προκηρυχθεί θέση ΕΤΕΠ στο Ταριχευτήριο). Το ζήτημα πλέον είναι να υλοποιηθούν όλ' αυτά που αποφάσισε η Σύγκλητος υπό την πίεση του κινήματος. Γιατί η υποχρηματοδότηση θα συνεχιστεί και οι διοικούντες θα την επικαλούνται ως άλλοθι.