Μόνο με το περιβόητο 0+0=14%, που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 μπορούν να συγκριθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση Καραμανλή. Αν θέλουμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια την ουσία αυτών των μέτρων, θα λέγαμε ότι καταργείται η διαδικασία της ετήσιας αναπροσαρμογής των μισθών και των συντάξεων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και αντικαθίσταται από μια επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παπαθανασίου, το 69.2% των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα πάρει δεκάρα τσακιστή ως αύξηση για το 2009. Το 11.3% θα πάρει αντί για αύξηση ένα εφάπαξ φιλανθρωπικό βοήθημα 300 ευρώ. Το 19.5% αντί για αύξηση θα πάρει εφάπαξ φιλανθρωπικό βοήθημα 500 ευρώ. Επίσης, δεν θα δοθεί καμιά αύξηση σε όλα τα επιδόματα που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ δεν θα ενσωματωθεί το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό, μολονότι αυτό έχει θεσπιστεί με νόμο (θα γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί την προηγούμενη).
Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης (όχι μόνο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου), που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.100 ευρώ δεν θα πάρουν καμιά αύξηση. Οσοι παίρνουν σύνταξη από 800 μέχρι 1.100 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ φιλανθρωπικό βοήθημα 300 ευρώ. Οσοι παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ θα πάρουν φιλανθρωπικό βοήθημα 500 ευρώ. Από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους ο Παπαθανασίου έδωσε στοιχεία, το 50.8% δεν θα πάρει τίποτα, το 20% θα πάρει 300 ευρώ και το 29.2% θα πάρει 500 ευρώ.
Η κατάργηση της αύξησης για την πλειοψηφία και η αντικατάστασή της με φιλανθρωπικό βοήθημα για τη μειοψηφία δεν είναι μόνο ένα έκτακτο μέτρο για το 2009, αλλά θα επιβαρύνει αρνητικά την ωρίμανση των μισθών και το 2010 και τα επόμενα χρόνια, αφού χάνεται εντελώς για όλους το ποσοστό αύξησης μιας χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους.
Επίσης, ο Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την ΑΔΕΔΥ σε «διάλογο για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1.1.2010 και μετά». Σκοπεύουν, δηλαδή, να επεκτείνουν και στο στενό δημόσιο τομέα αυτό που νομοθέτησαν για τις ΔΕΚΟ. Το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε «παλιούς» και «νέους», με τους «νέους» να έχουν ψαλιδισμένα μισθολογικά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το 2009 θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μονίμων, ενώ το 2008 συνταξιοδοτήθηκαν 21.925. Η πλάκα είναι πως μόνο ο Αβραμόπουλος ανακοίνωσε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τη Δευτέρα, βγαίνοντας από το Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Καραμανλή! Μιλάμε, δηλαδή, για χοντρό δούλεμα.
Για να δείξει ότι τάχα η κυβέρνηση «εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο», στο πλαίσιο του οποίου «καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για να επιμεριστεί κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο το κόστος από την οικονομική κρίση», ο Παπαθανασίου ανακοίνωσε και κάποια μέτρα εφάπαξ φορολόγησης ορισμένων υψηλών εισοδημάτων. Για δηλωθέντα το 2008 συνολικά ατομικά εισοδήματα μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ ο έκτακτος φόρος θα είναι 1.000 ευρώ, για εισοδήματα μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ 2.000 ευρώ, για εισοδήματα μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ 3.000 ευρώ και για εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ 5.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτόν τον έκτακτο φόρο. Θα επιβληθεί σε 128.000 φυσικά πρόσωπα και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι 274 εκατομ. ευρώ. Δεν έδωσε, όμως, στοιχεία για το συνολικό ποσό που θα εξοικονομηθεί από μισθούς και συντάξεις. Με κουτοπονηριά παρέπεμψε στο μέλλον, ενώ είναι βέβαιο πως οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστήριου μπορούσαν άμεσα να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς. Ομως, η σύγκριση των δύο ποσών θα ήταν καταλυτική. Θα αποδεικνυόταν απτά ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, που εξακολουθεί να θησαυρίζει και στις συνθήκες της κρίσης.
Απροκάλυπτα κυνικός ο Παπαθανασίου, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αυξάνει τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, απάντησε: «Θέλουμε να έχουμε επιχειρήσεις, οι οποίες να πηγαίνουν καλά για να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα εισοδήματα σε άτομα, σε φυσικά πρόσωπα, εκεί υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, επαναλαμβάνω, η προσπάθεια είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να πάνε καλύτερα, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη απειλή αυτής της κρίσης που είναι η απώλεια θέσεων εργασίας». Οι καπιταλιστές, βέβαια, όταν πέφτει ο κύκλος εργασιών, κάνουν απολύσεις, ανεξάρτητα από το φόρο που πληρώνουν. Δεν κρατούν τους εργάτες όταν δεν μπορούν να τους ξεζουμίσουν. Τα κέρδη που σοδειάζουν, όμως, φορολογούνται με τον εξευτελιστικό φόρο του 20%. Ο έκτακτος φόρος θα αφορά μόνο τα υπόλοιπα εισοδήματά τους και γι’ αυτό πρόκειται για αστείο ποσό.
Ο Καραμανλής ήθελε τα μέτρα για να πάει στην εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ και να τα δείξει στα μεγάλα αφεντικά. Τα υπόλοιπα θα τ’ ακούσουμε στη συνέχεια, αφού ο Παπαθανασίου αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, για να μην του πού-με «είχες πει άλλο», όπως είπε.