Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Οταν η εργατική τάξη χάνει τον προσανατολισμό της

0

Η αλήθεια είναι ότι το να διαβάζουμε ρατσιστικά ψηφίσματα από εργατικά σωματεία δεν είναι κάτι το πρωτότυπο. Είναι για την ακρίβεια αρκετά συνηθισμένο, ειδικά από τοπικές κοινότητες της επικράτειας, που αυτή τη στιγμή σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Τόσο τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου όσο και περιοχές της ενδοχώρας έχουν εκφραστεί ουκ ολίγες φορές ενάντια στους προσφυγικούς πληθυσμούς που φτάνουν στη χώρα μας.

Δεν εκπλαγήκαμε, λοιπόν, όταν διαβάσαμε ψήφισμα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, που εναντιωνόταν στην απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την επέκταση της δομής «φιλοξενίας» του Φυλακίου. Στο κείμενο αυτό, που το συνυπογράφουν 11 σωματεία διαφόρων ειδικοτήτων, διαβάζουμε τα εξής:

«Τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία του ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ορεστιάδας καταδικάζουν απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας του ΚΥΤ Φυλακίου.

Η ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης (29/12/2020), μόλις δύο μέρες πριν την υποβολή των προτάσεων (31/12/2020), καταδεικνύει την βιασύνη του Υπουργείου να μη υπάρξει χρόνος αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και συνάμα την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ένα υψίστης εθνικής σημασίας θέμα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και νευραλγική γεωγραφικά περιοχή.

Εμείς συναισθανόμαστε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς ακούμε τη φωνή των πολιτών της ακριτικής περιοχής μας.

Φωνάζουμε – Διαμαρτυρόμαστε – Καταγγέλλουμε αυτή την καταστροφική για το μέλλον του τόπου μας απόφαση.

Αυτή η απόφαση δεν έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Η περιοχή μας δεν χωράει άλλη υποβάθμιση. Δεν δεχόμαστε να υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας και να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είμαστε κάθετα και εξ ολοκλήρου αντίθετοι σε αυτή την απόφαση και ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ».

Δε θα φλυαρήσουμε γιατί το ζήτημα είναι απλό: ο πλήρης αποπροσανατολισμός της εργατικής τάξης. Είναι σκληρό αλλά είναι η αλήθεια. Οι διοικήσεις των σωματείων θεώρησαν ότι ο σωστός τρόπος για να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες στην περιοχή τους είναι να στοχοποιήσουν τους πρόσφυγες. Να τους δείξουν ότι είναι ανεπιθύμητοι και άρα να βάλουν φρένο και στην ελληνική κυβέρνηση που θέλει να συνεχίσει την πολιτική του παρελθόντος, με επεκτάσεις στα ήδη υπάρχοντα κέντρα υποδοχής, που όμως πουθενά δεν αναφέρονται με το πραγματικό τους όνομα, δηλαδή κέντρα-ανοιχτές φυλακές.

Αντί να καταδικαστεί η πρακτική της κυβέρνησης που έχει καταλήξει να μασάει πακτωλό χρημάτων δοσμένων για το προσφυγικό, κρατώντας τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες, αντί να δηλώσουν οι εργάτες γενικώς αλλά και ειδικά της περιοχής της Ορεστιάδας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν κατατρεγμένοι από χώρες που καταστράφηκαν και από την ΕΕ (στην οποία η Ελλάδα είναι «περήφανο» κατά τα άλλα μέλος), αντί να παλέψουν όλοι μαζί ζητώντας βελτίωση συνθηκών ζωής, κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Στέκονται απέναντι.

Η εργατική τάξη είναι αυτή που θα βάλει αναχώματα στο ρατσισμό και το διαχωρισμό των ανθρώπων. Είναι αυτή που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον. Και είμαστε σίγουροι ότι, εκτός των συνδικαλιστών των σωματείων που εξέδωσαν με παρρησία αυτό το βδελυρό ψήφισμα, υπάρχουν και άλλοι όπως οι συνδικαλιστές στον κλάδο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, που δημοσίευσαν δική τους επιστολή, απευθυνόμενοι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και καλώντας την να πάρει θέση. Την παραθέτουμε:

«Συνάδελφοι/ισσες, οργή και αγανάκτηση μας προκάλεσε το ρατσιστικό ψήφισμα που συνυπέγραψαν στις 7/1/2021 έντεκα σωματεία στην Ορεστιάδα, με θέμα την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΚΥΤ Φυλακίου. Ανάλογη ρατσιστική ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδος, του οποίου τα 11 σωματεία είναι μέλη.Η στάση αυτή των σωματείων είναι εχθρική προς τις θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο στέκεται στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, των θυμάτων δηλαδή των πολέμων, των δικτατορικών καθεστώτων, αλλά και της οικονομικής εξαθλίωσης και της οικονομικής λεηλασίας περιοχών και χωρών. Τα εργατικά σωματεία στηρίζουν από θέσεις ανθρωπισμού αλλά και ταξικής αλληλεγγύης τους απανταχού κατατρεγμένους και ανέστιους. Το συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων (για άσυλο, στέγη, εργασία, μόρφωση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα).

Τα κατ’ όνομα 11 εργατικά σωματεία της Ορεστιάδας βρίσκονται στην αντίποδα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αντί να παλέψουν για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, χαϊδεύουν / καλλιεργούν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά των «τοπικών κοινωνιών». Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτούς τους κυρίους πως, αυτό το ρόλο επάξια τον κρατούν οι εξουσιαστές, οι ακροδεξιές ομάδες, οι ρουφιανο-δημοσιογράφοι… Αυτός ο ρόλος δεν ταιριάζει σε συνδικαλιστές (σε συνδικα-ληστές ταιριάζει).

Επειδή κάποια από τα 11 αυτά σωματεία πρέπει να είναι μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), καλούμε τη ΟΙΥΕ να κινήσει άμεσες διαδικασίες διαγραφής των κατ’ όνομα σωματείων από τη δύναμή της.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αν το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -του οποίου η υπογραφή φιγουράρει ανάμεσα στα 11- ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης της ΟΙΥΕ».

Κοινοποίηση: