Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας
  • Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
  • Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα τον εμβολιασμό
Εργατικά

Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα τον εμβολιασμό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Ιούλ 2021, 06:58

Τετάρτη, 23 Δεκέμβρη του 2020, ξεκινoύσε ο εμβολιασμός με μερικές χιλιάδες δόσεων εμβολίου της Pfizer. Την ίδια ημέρα δημοσιευόταν στο ΦΕΚ ο νόμος 4764, στο άρθρο 55 παράγραφος 5 του οποίου προβλεπόταν η έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε άρθρο μας με τίτλο Με ψέματα προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, γράφαμε: 

Δικαίωμα στους καπιταλιστές να επιλέγουν «ασφαλείς» εργάτες

Με το άρθρο 55 του νόμου 4764 δίνεται το δικαίωμα στους καπιταλιστές είτε να απολύουν είτε να μην προσλαμβάνουν εργάτες, επιλέγοντας αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Το δεύτερο και το τελευταίο εδάφιο της πραγράφου 5 του άρθρου 55 προβλέπουν:

«Μετά τη διενέργεια εμβολιασμού, κάθε πολίτης μπορεί να αιτηθεί την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού, η οποία εμπεριέχει το όνομα, το επώνυμο, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή όπου διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου…

Κάθε πολίτης μπορεί να αιτείται την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Με αυτές τις διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές που οι επιχειρήσεις τους λειτούργησαν τόσο στο πρώτο όσο και στο τωρινό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού να ζητούν από τους εργάτες αντίγραφο αυτού του πιστοποιητικού και με πρόσχημα την έλλειψή του είτε να τους απολύουν είτε να τους εκβιάζουν και για παραπέρα χαμήλωμα του μισθού ή του μεροκάματου.

Δε φτάνει που η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης της χώρας μας δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει όλη την περίοδο της πανδημίας, σε συνθήκες που ήταν και παραμένουν το θερμοκήπιο της μετάδοσης του ιού, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, θα έχει τώρα να αντιμετωπίσει ακόμη και την απειλή της απόλυσης λόγω της έλλειψης πιστοποιητικού που βεβαιώνει τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για πρόκληση να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους καπιταλιστές, όταν η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας δε φέρουν καμία ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση που θα υπάρξει στον εμβολιασμό όλου του ελληνικού λαού. Η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει και πάλι πόσο εχθρεύεται την εργατική τάξη και ότι ως πρώτιστο μέλημά της έχει την αποκόμιση ανώτατων κερδών από το κεφάλαιο ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού.

Πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί η παράγραφος 5 του άρθρου 55 του Ν. 4764/20, που προβλέπει την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, γιατί δεν εξυπηρετεί καμία πτυχή της προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά μόνο τους καπιταλιστές. Το κράτος, η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι επιστήμονες» θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τόσο τον ακριβή αριθμό των εμβολιασθέντων όσο και αυτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν για να μπει φραγμός στη μετάδοση του κοροναϊού».

Για την τοποθέτηση αυτή ακούσαμε αιτιάσεις του τύπου: αφού μόλις ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και μάλιστα με μερικές χιλιάδες δόσεις της Pfizer, πώς θα εφαρμόσουν τέτοια τακτική οι καπιταλιστές; Απαντήσαμε τότε πως αν αρχίσουν να το εφαρμόζουν οι καπιταλιστές, δε θα το πάρουμε χαμπάρι, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει εκ των προτέρων να εξοπλίσει τους καπιταλιστές με αντεργατικά όπλα.

Στις 22 Ιούλη ψηφίστηκε ο νόμος 4820 με τίτλο: «Οργανικός Νόμος Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». Στο νόμο αυτό συμπεριέλαβαν το άρθρο 205, σύμφωνα με το οποίο οι εργάτες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το παραθέτουμε (η έμφαση δική μας): 

Αρθρο 205

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021».

Οπως αντιλαμβάνεστε, η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν έχει φιλολογικό ή τυπικό χαρακτήρα. Δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές (και όχι μόνο στις δομές που καθιερώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός) να εκβιάσουν τους εργάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνοντάς τους υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, που είναι καλυμμένη απόλυση, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε πως, μολονότι από τις 23 Δεκέμβρη του 2020, που άρχισε ο εμβολιασμός, μέχρι σήμερα έχουν περάσει εφτά μήνες, έχει εμβολιαστεί η μειοψηφία του ελληνικού λαού, ως συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρολαυτά, η κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών

Την άδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών επέβαλε ο Χατζηδάκης με το άρθρο 62 του αντεργατικού εκτρώματος Ν. 4808/2021. Σε αντίθεση με τους μικροαστούς ριζοσπάστες των διάφορων αντικαπιταλιστικών οργανώσεων και δικηγόρους που ως επαγγελματίες ασχολούνται με τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ήμασταν οι μόνοι που αποκαλύψαμε αυτό το αντεργατικό μέτρο. Ειδικά οι αριστεροί εργατολόγοι δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά σε αυτό το αντεργατικό μέτρο, προφανώς γιατί δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ότι με αυτό θα πληγεί σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης, χάριν της αποκόμισης ανώτατων κερδών από τους καπιταλιστές.

Σε άρθρο μας με τίτλο Ν/Σ Χατζηδάκη: Και απολύσεις χωρίς αποζημίωση, επισημάναμε ανάμεσα στ’ άλλα: 

Ο Χατζηδάκης έχει ξεπεράσει τον Γκέμπελς στα ψέματα, καθώς προσπαθεί να παρουσιάσει σαν φιλεργατικό το αντεργατικό του έκτρωμα. Το οποίο, όχι μόνο ενισχύει επί το αντεργατικότερο αντεργατικές διατάξεις που υπάρχουν στο ελληνικό εργατικό δίκαιο (μεταξύ αυτών και τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»), αλλά εισάγει και νέες αντεργατικές διατάξεις, που καμιά αστική κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να φέρει μέχρι τώρα. Διατάξεις που έχουν υπαγορευθεί από τους καπιταλιστές του ΣΕΒ, οι οποίοι βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (είναι γνωστό πως έχουν τοποθετήσει τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Ακη Σκέρτσο, σε κεντρικό ρόλο στο μέγαρο Μαξίμου).

Με δύο απ’ αυτές τις νέες αντεργατικές διατάξεις θα ασχοληθούμε σήμερα. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση των απολύσεων χωρίς αποζημίωση (άρθρο 61 του εκτρώματος Χατζηδάκη), που αναμένεται να εξελιχθεί σε μάστιγα για τους εργάτες και εν γένει τους μισθωτούς εργαζόμενους, και για τη μείωση στο μισό των αποζημιώσεων απόλυσης (άρθρο 64 του εκτρώματος).

Νομιμοποίηση απολύσεων χωρίς αποζημίωση

Αρθρο 61

  1. Εργαζόμενος πλήρους ή μερικής απασχόλησης δύναται κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος, η οποία δύναται να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών. Κατά τη διάρκεια της άδειας εργασίας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο πληροφοριακό σύστημα (Π/Σ) «ΕΡΓΑΝΗ» και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ.
  2. Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (η έμφαση δική μας).

Είναι προφανές ότι η διάταξη αυτή δεν εισάγεται μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι υπάρχει η διάταξη για διαθεσιμότητα των εργατών. Ομως, ο καπιταλιστής-εργοδότης δεν μπορεί να βάζει συνέχεια τους εργάτες σε διαθεσιμότητα, ενώ είναι υποχρεωμένος, κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, να καταβάλλει το 50% των τακτικών αποδοχών και των ενσήμων. Παραθέτουμε τα σχετικά εδάφια του νόμου για τη διαθεσιμότητα (Ν. 3846/2010, άρθρο 4, παράγραφος 1):

«Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως… Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το μέσο όρο των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης» (η έμφαση δική μας).

Ποιος εργάτης ή μισθωτός εργαζόμενος θα ζητήσει από τον καπιταλιστή-εργοδότη να υπογράψει συμφωνία για άδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα υπογράψει συμφωνία παράτασης για έναν ακόμη χρόνο;

Οι εργαζόμενοι δεν είναι εκατομμυριούχοι που εργάζονται από… χόμπι. Με τον πενιχρό μισθό τους προσπαθούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και με τα ένσημα που κολλάνε θέλουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φυσικά να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη. Προφανέστατα, κανείς δε θα ζητήσει ετήσια (που μπορεί να επεκταθεί κιόλας) άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ενσήμων.

Αυτή την αντεργατική διάταξη θα την αξιοποιήσουν οι καπιταλιστές εργοδότες. Οχι μόνο της λεγόμενης τουριστικής βιομηχανίας και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων (λιανεμπόριο), που έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και οι καπιταλιστές που οι επιχειρήσεις τους δεν έκλεισαν ούτε στο νέο φούντωμα της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής αντιμετώπισής της. Θα υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ατομικές συμφωνίες, με τις οποίες θα ζητούν άδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, δε θα αναστέλλεται η εργασιακή τους σχέση στις περιπτώσεις κλεισίματος επιχειρήσεων λόγω πανδημίας (είτε συνολικού είτε μερικού) και δε θα δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ το μήνα και τις ασφαλιστικές εισφορές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα ποσά, βέβαια, δε θα παραμείνουν αδιάθετα, αλλά θα χορηγούνται δωρεάν στους καπιταλιστές-εργοδότες.

Ο Χατζηδάκης εισάγει αυτή την εγκληματική διάταξη σε βάρος της εργατικής τάξης, γιατί γνωρίζει ότι μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων της λεγόμενης τουριστικής βιομηχανίας είτε θα υπολειτουργεί είτε δε θα ανοίξει καθόλου και έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γνωρίζει επίσης καλά, ότι λόγω της ασκούμενης εγκληματικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή θα φουντώσει ξανά και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει νέο ψευτο-λοκντάουν.

Ομως, η διάταξη αυτή εισάγεται από τον Χατζηδάκη για να εφαρμόζεται από τους καπιταλιστές-εργοδότες και μετά την πανδημία. Οι καπιταλιστές δεν ικανοποιούνται με τη βεντάλια των αντεργατικών ρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις (εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νοικιαζόμενοι εργάτες μέσω δουλεμπορικών εταιριών). Θέλουν και την άδεια άνευ αποδοχών για να μπορούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην εργατική τάξη, με τον ισχυρισμό ότι, λόγω κρίσης, μειώνεται η παραγωγική τους δραστηριότητα, και να μην καταφεύγουν στις διατάξεις του νόμου 3846/2010 για τη διαθεσιμότητα.

Και βέβαια, οι καπιταλιστές θα έχουν πλέον έναν τρόπο για να κάνουν απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Ο εργαζόμενος που θα εξαναγκαστεί να υπογράψει ετήσια άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ασφάλισης και που δε θα μπορεί να προσβλέπει ούτε στο ισχνό επίδομα ανεργίας (αφού δεν έχει απολυθεί αλλά είναι… αδειούχος), θα ψάξει δουλειά αλλού. Κι άμα βρει, θα υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση από την επιχείρηση που του έδωσε «άδεια», για να μπορεί να προσληφθεί από τον νέο εργοδότη.

Και βέβαια, με τις άδειες άνευ αποδοχών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εμφανίζει εικονικά μειωμένες τις μαζικές απολύσεις και ταυτόχρονα εικονικά μειωμένη και την ανεργία.

Οταν συζητούνταν το αντεργατικό έκτρωμα του Χατζηδάκη, τόσο αυτός όσο και οι κολαούζοι του ισχυρίζονταν ότι η άδεια άνευ αποδοχών δε θα επιβληθεί μονομερώς από τους καπιταλιστές-εργοδότες αλλά κοινή συναινέσει εργοδοτών και εργαζόμενων.

Τώρα, όμως, ο Χατζηδάκης και άλλοι 17 υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπογράφουν το νόμο 4820, ξέχασαν τη διαβεβαίωσή τους ότι η άδεια άνευ αποδοχών θα δίνεται μετά από αίτημα του εργαζόμενου και δε θα επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη. 

Ιδού η παράγραφος 6 του άρθρου 206 του νόμου 4820 (οι εμφάσεις δικές μας):

«6. Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο. Στην περίπτωση της παρ. 1, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες: α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων των παρ. 1 και 2 σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν καταβάλλονται αποδοχές…».

Αντιλαμβάνεστε ποια τύχη επιφυλάσσεται στους εργάτες και εργαζόμενους της λεγόμενης τουριστικής βιομηχανίας. Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους καπιταλιστές, όπως οι ξένες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα αεροδρόμια στη χώρα μας, οι οποίες εισέπραξαν 300 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα για την περιβόητη ζημιά του 2020 και θα εισπράξουν άλλα τόσα για τις ζημιές του 2021!

Εκτύπωση 🖨
ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦτηνιάρικος αντιπερισπασμός Λιβανού
Επόμενο άρθρο Aυτονομία σχολικής μονάδας: το πιο σύντομο ανέκδοτο

Σχετικά Αρθρα

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

Εργατικά 24 Αυγ 2025, 08:52

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

Εργατικά 22 Αυγ 2025, 09:40

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

Εργατικά 21 Αυγ 2025, 20:32

Μεγάλη παραβατικότητα και εργασιακές σχέσεις γαλέρας στα ξένα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 12 Αυγ 2025, 18:05

Αναπληρωτές ΔΥΠΑ: Τους κόβουν την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας και τους ζητούν να επιστρέψουν αναδρομικά τις αποζημιώσεις πενταετίας!

Εργατικά 6 Αυγ 2025, 07:16

Να ακυρωθεί ΤΩΡΑ η πειθαρχική δίωξη του Κ. Τουλγαρίδη και να του δοθεί πλήρης πρόσβαση στον πειθαρχικό φάκελο

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου»

Εργατικά 3 Αυγ 2025, 07:00
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι σιωνιστές

24 Αυγ 2025, 13:03
Εργατικά

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

24 Αυγ 2025, 08:52
Καταστολή

Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου

24 Αυγ 2025, 06:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2025, 00:01
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Λιβερία: Ημέρα σημαίας (1847).

1902: Αρχίζει η λειτουργία του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

1905: Οκτώ ναύτες του «Ποτέμκιν» καταδικάζονται σε θάνατο για ανταρσία.

1930: Διαδηλώσεις στην Ινδοκίνα με αφορμή την τρίτη επέτειο της εκτέλεσης των Sacco και Vanzetti, δύο νεκροί.

1962 : Προάστιο της Αβάνας βομβαρδίζεται από τη θάλασσα κατά την επίθεση κουβανών εξόριστων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo