Ο Κατρούγκαλος δήλωσε σε ένα σάιτ ότι οι δανειστές δε ζήτησαν κατάργηση της 15ετίας για τη χορήγηση σύνταξης και αντικατάστασή της από την 20ετία (6.000 ένσημα), όπως είχαν γράψει όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Ποιος είχε κάνει τη διαρροή; Ο ίδιος ο Κατρούγκαλος. Δεν την έβγαλαν από την κωλότσεπή τους οι δημοσιογράφοι. Και γιατί τη διέψευσε; Προφανώς επειδή το απαίτησαν οι τροϊκανοί, οι οποίοι παρακολουθούν τα πάντα.
Και πώς του ήρθε του Κατρούγκαλου να κάνει διαρροή για 20ετία; Διότι το εφιαλτικό αυτό σενάριο υπάρχει στο τραπέζι από το 2012. Συγκεκριμένα, όταν ετοιμαζόταν το αντεργατικό-αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Νοέμβρη του 2012 (Νόμος 4093/2012), συζητήθηκε και το μέτρο της αύξησης του ελάχιστου ορίου ημερών ασφάλισης στα 20 πλήρη έτη. Κρίθηκε, όμως, πως δεν έπρεπε να προωθηθεί σε εκείνη τη συγκυρία, γιατί κύριος στόχος ήταν η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Το κράτησαν καβάτζα για την επόμενη ανατροπή, αφού η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 θα οδηγούσε (όπως και έγινε) σε ανακοπή του ρυθμού εξόδου στη σύνταξη. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο ρυθμός εξόδου στη σύνταξη έπεσε κατά 40%!
Το θέμα επανήλθε το φθινόπωρο του 2014, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση. Ο τότε υπουργός Ι. Βρούτσης έκανε διαρροές για την ανάγκη να αυξηθούν οι απαιτούμενες ελάχιστες ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000. Γυρίζοντας από το Παρίσι το Νοέμβρη του 2014, όπου είχαν κάνει μια συνάντηση με την τρόικα (για να μην την κάνουν στην Ελλάδα), ο εκπροσωπών το ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι με την τρόικα συμφώνησαν σε «παραμετρικές αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να γίνει σαφής στο ποιες είναι αυτές οι αλλαγές. Ολος ο αστικός Τύπος, όμως, τροφοδοτημένος από τις διαρροές Βρούτση, περιλάμβανε στις παραμετρικές αλλαγές την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης στις 6.000.
Επισήμως, το θέμα τέθηκε στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη, το οποίο διέρρευσε στην «Καθημερινή» στις αρχές Γενάρη του 2014. Ανάμεσα στα μέτρα που αποτελούσαν «το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε», όπως έγραφε ο Χαρδούβελης, ήταν και η αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση σύνταξης στις 6.000. Προβλεπόταν δε ότι για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1.1.1975 (τους τότε σαραντάρηδες δηλαδή) η αύξηση θα γίνει σταδιακά. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι ήταν οι ασφαλισμένοι που το 2014 είχαν φτάσει στα 40 και δεν είχαν ούτε μια μέρα ασφάλισης. Το μέτρο ήταν γενικό: σύνταξη μόνο με 6.000 ένσημα.
Στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, ο μεν Χαρδούβελης μίλησε για ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που «πιθανώς να είναι επώδυνες για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, ή κάποιες συντεχνίες», όμως ο Βρούτσης υπήρξε απροκάλυπτος: «Δεύτερον, ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για τη λήψη κατώτατης σύνταξης. Γνωρίζετε ότι εργαζόμενοι με μόλις 15 χρόνια εργασία εξασφαλίζουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ που σε αρκετές περιπτώσεις υπερκαλύπτει το ποσό της σύνταξης με 7.000 ημερομίσθια ακόμα και έως 10.000 ημερομίσθια για κατηγορίες χαμηλόμισθων εργαζομένων; Αυτό δεν αποτελεί μια μεγάλη στρέβλωση; Αυτό δεν είναι αδικία; Αυτό δεν οδηγεί κατευθείαν στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, αμέσως μόλις συμπληρωθούν τα 4.500 ένσημα γιατί δεν συμφέρει να εργάζεται κάποιος περισσότερο;».
Σε απαντητικό e-mail της τρόικας, που διέρρευσε εκείνη την περίοδο σε ελληνική εφημερίδα, έμπαιναν τα εξής θέματα για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση:
«* Δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των ταμείων. Τα βήματα που προτείνονται είναι η δημιουργία κοινού διοικητικού φορέα και συγχώνευση ως το τέλος του χρόνου, θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφοράς με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2016.
* Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.
* Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.
* Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.
* Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη). Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.
* Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με την μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.
* Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
* Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους».
Η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση. Θα το έκανε μόνο αν είχε δεδομένη την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Αφησε την καυτή πατάτα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις της τρόικας είναι σαφείς. Κάποια από τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί (κατάργηση πρόωρης σύνταξης) και άλλα έχουν δρομολογηθεί (αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών). Τα υπόλοιπα μένει να ρυθμιστούν με το νέο ασφαλιστικό.
Δεν ήμασταν στη συνάντηση του Κατρούγκαλου με την τρόικα για να ξέρουμε τι συζητήθηκε. Είναι όμως γνωστό ποια ζητήματα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι από πέρυσι. Κι ένα απ' αυτά τα ζητήματα είναι η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης στις 6.000. Τότε γιατί η τρόικα υποχρέωσε τον Κατρούγκαλο να βγει και να διαψεύσει; Γιατί οι τροϊκανοί δε δέχονται να βγαίνουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων και να υποδεικνύουν αυτούς ως «κακούς» παριστάνοντας οι ίδιοι τους «καλούς» που «αμύνονται ηρωικά για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Κι επειδή οι ίδιοι σ' αυτή τη συνάντηση μόνο άκουγαν το σχέδιο που τους παρουσίασε ο Κατρούγκαλος (όπως ο ίδιος είπε στις επίσημες δηλώσεις του), τα πήραν στο κρανίο όταν διάβασαν τις διαρροές για τις απαιτήσεις τους. Και ανάγκασαν τον Κατρούγκαλο να κάνει τη διάψευση. Φυσικά, αυτές είναι οι απόψεις των τροϊκανών και τις έχουν διατυπώσει σε παλιότερα κείμενά τους, όπως είδαμε. Δε δέχονται, όμως, να κάνει προπαγανδιστικά παιχνιδάκια σε βάρος τους ο κάθε Κατρούγκαλος. Θέλουν να τον αναγκάσουν να πάρει αυτός την ευθύνη.