Τι αυξήσεις θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσοι θα πάρουν αυτή τη γελοία ονομαστική αύξηση του 1,5% και πόσοι δεν θα την πάρουν. Μπορεί η κυβέρνηση να έγινε ρόμπα, με τις συνεχείς παλνωδίες σχετικά με το ποσό μισθού πάνω από το οποίο θα υπάρξει πάγωμα, όμως τον εργαζόμενο δεν τον αφορούν τα ξεκατινιάσματα στο τρίγωνο Μαξίμου-Βουλή-Νίκης, αλλά οι αποδοχές του.
Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα παγώσουν οι αποδοχές όσων παίρνουν πάνω από 2.000 το μήνα μικτά. Ουδείς έφερε αντίρρηση. Στη συνέχεια, διαμαρτυρήθηκε η ΑΔΕΔΥ (απείλησε μάλιστα με απεργία), άναψαν τα τέλια και το Μαξίμου αποφάσισε να τραβήξει τ’ αυτί του υπουργού Οικονομικών. Το έργο ανέλαβε ο Παπουτσής, που έκανε τις γνωστές δηλώσεις. Το ίδιο βράδυ ο Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση, στην οποία μιλού-σε για «υπαλλήλους με βασικό μισθό έως 2000 ευρώ». Εδινε, μάλιστα και στοιχεία: πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσους αφορά το πάγωμα («επηρεάζει στην πράξη περίπου 40.000 υπαλλήλους»).
Αυτό, όμως, ήταν μόνο για την προπαγάνδα. Γιατί από την άλλη κιόλας μέρα έβαλε μερικά από τα παπαγαλάκια του να πλασάρουν νέες θεωρίες: θα υπολογιστεί το τάδε επίδομα, δεν θα υπολογιστεί το δείνα κ.λπ. Κι ενώ ο Πάγκαλος συνέχιζε τη δημαγωγία, δηλώνοντας στο πρωινάδικο του Mega ότι «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα, δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ», ο Παπακωνσταντίνου εμφανιζόταν στο βραδινό δελτίο του ίδιου καναλιού και άρχιζε το «συμμάζεμα». Παραδέχτηκε εμμέσως ότι βιάστηκε να μιλήσει και είπε ότι «είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πλήρης εικόνα θα υπάρχει το Γενάρη, όταν κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο εισοδηματικής πολιτικής». Με θράσος χιλίων πιθήκων, αυτός που είχε μοιράσει ενημερωτικό σημείωμα και έλεγε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσοι είναι πάνω από 2.000 ευρώ, έκανε στροφή 180 μοιρών, σαν να μην τρέχει τίποτα: «Δεν ξέρω αν γνωρίζετε, ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει πλήρη εικόνα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα, έκανα ένα ερώτημα στις υπηρεσίες και ρώτησα: “μπορείτε να μου πείτε τι ποσοστό των υπαλλήλων στο Δημόσιο έχει αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ”; Η απάντηση ήταν: “δεν μπορούμε να σας πούμε, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία”».
Αρα, μόνο όταν βγει το σχετικό νομοσχέδιο θα μάθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πόσων οι μισθοί θα μπουν στην κατάψυξη. Αν ήταν μόνο για 40.000 δεν θα έμπαιναν στον κόπο, γιατί το ποσό είναι ασήμαντο στο σύνολο του προϋπολογισμού. Πάνε για πολλά, άρα για πολλούς. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το κονδύλι για μισθούς αυξανόταν κατά 3,5%, στο τελικό σχέδιο η αύξηση κατέβηκε στο 2,8%. Ενώ προφορικά Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδος μιλούν για αύξηση 1,5% συν 2% ωρίμανση, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για 2,8%. Είναι σίγουρο ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι υπηρεσίες δουλεύ-ουν εντατικά για να καταρτίσουν ένα μοντέλο στο οποίο θα προσθέσουν βασικό μισθό και κάποια επιδόματα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των «παγωμένων» μισθών.