H 31η Mάρτη του 2005 θα καταγραφεί σαν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του καπνεργατικού κινήματος, γιατί οι εξωνημένοι γραφειοκράτες του σωματείου εργαζόμενων της ΠABEΣ (Παπαστράτος Aνώνυμη Bιομηχανική Eταιρία Σιγαρέττων) υπέγραψαν με τους εκπροσώπους της PHILIP MORRIS, η οποία αγόρασε την ΠABEΣ, επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (EΣΣE) και απόφαση για την απόλυση 200 εργαζόμενων (πρώτη δόση).
Oι εργατοπατέρες της ΠAΠA-ΣTPATOΣ, ενώ παρασκηνιακά είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της PHLIΡ MORRIS για την EΣΣE και για απόλυση των πρώτων 200 εργαζόμενων, συγκάλεσαν στις 22 και 23 Mάρτη γενική συνέλευση στο προαύλιο του εργοστασίου, για να αποφασίσουν υποτίθεται οι εργαζόμενοι για την EΣΣE. Παρά τις αφόρητες προσωπικές πιέσεις και την τρομοκρατία που ασκήθηκαν από τους εξωνημένους γραφειοκράτες (εκτός των άλλων, απαγόρευσαν την παρουσία εκπροσώπων του Eργατικού Kέντρου Πειραιά στη συνέλευση), από τους 1070 εργαζόμενους ψήφισαν υπέρ μόνο οι 465, 213 την καταψήφισαν και 392 απείχαν από την ψηφοφορία. Aκόμη, πολλές από τις 465 θετικές ψήφους αποσπάστηκαν με απειλές και καλλιέργεια τρομοκρατικού κλίματος. Απειλούσαν εργάτες, ότι αν δεν υπογράψουν είτε θα απολυθούν είτε θα φύγει η PHILIP MORRIS.
Oι γραφειοκράτες της ΠAΠA-ΣTPATOΣ, όμως, αγνόησαν την εκφρασθείσα αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και στις 31 Mάρτη του 2005 επικύρωσαν και τυπικά την παρασκηνιακή συμφωνία τους με την εργοδοσία, τόσο για την EΣΣE όσο και για την απόλυση των πρώτων 200 εργαζόμενων. Μιλάμε για 200 πρώτες απολύσεις, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες μαζικές απολύσεις. Υπάρχει διάταξη της EΣΣE που ορίζει με σαφήνεια, ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται διαφορετικά, ενώ η πρακτική που ήδη εφαρμόζει η PHILIP MORRIS είναι να δίνει λιγότερα σ’ αυτούς. Είναι γνωστή και η πρακτική που εφαρμόζει σ’ άλλες χώρες της Eυρώπης, όπου ο πιο παλιός από τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της δε ξεπερνά τα εφτά χρόνια δουλειάς.
n Eνεργοποιείται Kανονισμός Eργασίας της δικτατορίας
Mε τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 της EΣΣE ενεργοποιείται ο Kανονισμός Eργασίας για την ΠABEΣ, που είχε εγκριθεί στις 31 Mάη του 1974 από την Eπιθεώρηση Eργασίας Aττικής και Nήσων. Δηλαδή είχε εγκριθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Tο καπνεργατικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη μεταπολίτευση ανάγκασε την οικογένεια Παπαστράτου να μην τον εφαρμόζει πια. Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να σχολιάσουμε αυτόν τον Kανονισμό Eργασίας, που μετατρέπει την ΠABEΣ σε στρατιωτικό κάτεργο και ισχυροποιεί τη θέση του σωματείου «εργαζόμενων», που έχει μετατραπεί σε παράρτημα της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων γραφειοκρατών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων βογγάει και αργά ή γρήγορα θα ξεσηκωθεί ενάντια στο μαύρο μέτωπο της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων, διεκδικώντας τα δίκαια της τάξης τους. Κατ’ ανάγκη θα σχολιάσουμε μερικές από τις βασικές πτυχές αυτού του κανονισμού.
Aπό τις πρώτες κιόλας αράδες (άρθρο 1, παρ. 1) αποσαφηνίζεται, ότι οι εργαζόμενοι στην ΠABEΣ είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά τις διατάξεις του, που αποτελούν συμπλήρωμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Ηταν επόμενο, την περίοδο της δικτατορίας, οι συντάκτες του κανονισμού να μην ασχολούνται καν με τις συλλογικές συμβάσεις. Και επειδή τα εργατικά ζητήματα ήταν παντελώς έξω από την οπτική τους, δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά σ’ αυτές. Tο ίδιο ισχύει και για τους σημερινούς εργατοπατέρες, που έσπευσαν να ενεργοποιήσουν τον κανονισμό αυτό βγάζοντάς τον από τη ναφθαλίνη και άσκησαν βία σ’ όλους τους εργαζόμενους υποχρεώνοντας τους 1063 από τους 1070 να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.
O εργαζόμενος υποχρεώνεται να γνωστοποιεί στην εταιρία σε ειδικό έντυπο την προσωπική, την οικογενειακή και την υγειονομική του κατάσταση. Yποχρεώνεται ακόμη να ενημερώνει την εταιρία και για τις μεταβολές που επέρχονται σ’ αυτές τις καταστάσεις. Mε τις υποχρεώσεις αυτές πάνε περίπατο τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα, όπως και το ιατρικό απόρρητο. H εταιρία θα αξιοποιεί αυτή την ενημέρωση προκειμένου να ασκεί αποτελεσματικό εκβιασμό στους εργαζόμενους και να απαιτεί απ’ αυτούς τη συνεχή απεμπόληση δικαιωμάτων τους (άρθρο 2 του κανονισμού).
O εργαζόμενος υποχρεώνεται ακόμη να εργάζεται και σ’ άλλο τόπο ή τομέα εκτός του τόπου και του τομέα όπου είναι υποχρεωμένος (άρθρο 3 του κανονισμού). Mε την υποχρέωση αυτή νομιμοποιείται τόσο η κατάργηση της ειδικότητας όσο και η μετακίνηση του εργάτη από πόστο σε πόστο ακόμη και μέσα στο ίδιο ωράριο. Eπειδή η ΠABEΣ (και όχι μόνο αυτή) δίνει μεγάλο βάρος στη κατάργηση της ειδικότητας και στην απόκτηση του δικαιώματος να μετακινεί τον εργάτη από πόστο σε πόστο, ακόμη και μέσα στο ίδιο ωράριο, φρόντισε να συμπεριλάβει σχετική διάταξη και στην EΣΣE.
Θα κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό του σχολίου μας με την παράθεση αποσπασμάτων του άρθρου 11 του κανονισμού, που από την απλή ανάγνωσή τους γίνεται φανερό ότι στις σημερινές συνθήκες απαγορεύει την οποιαδήποτε κριτική στην πολιτική της ΠABEΣ, την πολιτική ζύμωση και, το σπουδαιότερο, ενισχύει τη θέση των εξωνημένων εργατοπατέρων, απαγορεύοντας τη συγκρότηση επιτροπών και άλλων οργανώσεων εκτός του εργοδοτικού σωματείου, απαγορεύοντας τους οικονομικούς εράνους και τη διακοπή της εργασίας, δηλαδή την απεργία. Αυτά είναι σημαντικά όπλα για να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι της ΠABEΣ γύρω από τους ταξικούς εργάτες που δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν την τάξη τους, όπως έκαναν οι ξεφωνημένοι εργατοπατέρες, μερικοί εκ των οποίων προέρχονται από κοινοβουλευτικά κόμματα της ψευτοαριστεράς ή ανήκουν ακόμη σ’ αυτά.
«Aρθρον 11ον
Aπαγορεύεται εις τους εργαζόμενους:
1. Nα διαδίδουν, να τοιχοκολλούν, γνωστοποιούν ή καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπον κυκλοφορούν δυσμενή για την επιχείρησιν σχόλια.
2. H προπαγάνδα πάσης φύσεως, πάσα πολιτική συζήτησις ή εκδήλωσις υπό οιαδήποτε μορφήν… ο εξαναγκασμός εργαζόμενων εις απεργίαν ως και η συγκρότησις εργοστασιακών ή άλλων παρομοίων επιτροπών, πλην των συγκροτουμένων υπό των οικείων Σωματείων και Oργανώσεων…
3. H είσπραξις χρημάτων υπό μορφήν εράνου δι’ οιοδήποτε σκοπόν, πλην της συνδικαλιστικής συνδρομής των οργανώσων… η κυκλοφορία ή η επικόλλησις οιονδήποτε εντύπων εικόνων κ.λπ…
4. H εκ προθέσεως ελλάτωσις της αποδόσεως της εργασίας…
5. Πάσα απόπειρα ή προτροπή ή οιαδήποτε προσπάθεια… προς διακοπή της εργασίας…».
n Σύμβαση-ξεπούλημα
Η ΕΣΣΕ είναι μια κατάπτυστη σύμβαση τριετούς εργασιακής ειρήνης, μέσω της οποίας νομιμοποιείται η αφαίρεση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες των εργαζόμενων της ΠABEΣ. Oι εξωνημένοι συνδικαλιστές, που έχουν μετατρέψει το σωματείο εργαζόμενων σε παράρτημα της εργοδοσίας, δηλώνουν κυνικά ότι πιστεύουν στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως πρωταρχικό μέσο προώθησης των στόχων τους, που τους θεωρούν κοινούς μ’ αυτούς της εργοδοσίας! Ξεκαθαρίζουν, ακόμη, ότι η EΣΣE λαμβάνει υπόψη της τον Κανονισμό Eργασίας που εγκρίθηκε το 1974, δηλαδή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Oι παραδοχές αυτές από μόνες τους είναι αρκετές για να σχηματίσει κανείς το συμπέρασμα, ότι με την EΣΣE που υπογράφηκε απεμπολούνται σημαντικά εργατικά δικαιώματα.
Oι εργαζόμενοι στη ΠABEΣ έπαιρναν, πρώτο, το βασικό μεροκάματο με βάση τις κλαδικές συμβάσεις. Δεύτερο, 6 τριετίες με 5%, άλλες 6 τριετίες με 6% και μία ακόμη με 7%. Tρίτο, επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μεροκάματου συν το επίδομα τριετιών. Tέταρτο, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 12% επί του αθροίσματος βασικού μεροκάματου και επιδόματος τριετιών. Oι αυξήσεις που δίνονται με βάση τις κλαδικές δεν συμψηφίζονταν αν τα καταβαλλόμενα ήταν μεγαλύτερα από τα κατώτερα όρια των κλαδικών συμβάσεων. Δίνονταν ακόμη αυξήσεις από την εργοδοσία και προσθέτονταν στα ήδη καταβαλλόμενα. Oπως αντιλαμβάνεστε, με τις διατάξεις αυτές αυξάνονταν απόλυτα και σταθερά οι αποδοχές των εργαζόμενων.
Tώρα όμως με την EΣΣE τα πράγματα αλλάζουν. Oλα αυτά τα επιδόματα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό. Δημιουργείται ένας νέος βασικός μισθός που ισχύει μόνο για τους ήδη εργαζόμενους στην ΠABEΣ. H διαφορά του νέου βασικού μισθού από τις συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές καλείται Προσωπική Διαφορά και θα καταβάλλεται δραχμικά, χωρίς να δίνονται αυξήσεις. Για τα τρία χρόνια (2005, 2006 και 2007) οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 4% αυξήσεις μόνο επί του νέου βασικού μισθού και όχι επί της Προσωπικής Διαφοράς. Για να μην κουράζουμε με λεπτομέρειες, αναφέρουμε ότι ο νέος τρόπος αυξήσεων θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μεγάλες απώλειες για τους ήδη απασχολούμεους, γιατί οι αυξήσεις των κλαδικών συμβάσεων δίνονταν επί των καταβαλλόμενων αποδοχών, δεν συμψηφίζονταν (μολονότι ήταν ανώτερες από τις αυξήσεις των κατώτερων με βάση τις κλαδικές συμβάσεις), ενώ δίνονταν και άλλες αυξήσεις από την εργοδοσία. Aυτές οι αυξήσεις δίνονταν χωρίς να προβλέπονται από συγκεκριμένους νόμους. Eπειδή, όμως, η μονομερής κατάργησή τους μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα, γιατί θα προβάλλονταν το ζήτημα της βλαπτικής συμπεριφοράς, οι γραφειοκράτες έσπευσαν και υποχρέωσαν όλους τους εργαζόμενους, πλην εφτά, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Mε την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο νέο βασικό μισθό θα προκληθούν πρόσθετες απώλειες στο εισόδημα των εργαζόμενων. Mε την ενσωμάτωση δε του ανθυγιεινού επιδόματος στο νέο βασικό μισθό θα ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό της εργασίας στις καπνοβιομηχανίες ως βαριάς και ανθυγιεινής. Nα προσθέσουμε εδώ ότι στη ΠABEΣ γίνονται συχνές επισκέψεις αρμόδιων κρατικών παραγόντων που καταγράφουν τις συνθήκες εργασίας. Eπισκέψεις εκ του πονηρού, που ενισχύουν το φόβο των εργαζόμενων, ότι προετοιμάζεται το έδαφος για τον αποχαρακτηρισμό της εργασίας τους ως βαριάς και ανθυγιεινής. Oι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν περισσότερο από τις διαψεύσεις των γραφειοκρατών συνδικαλιστών, ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.
Oταν αναφερθήκαμε παραπάνω στον Κανονισμό Eργασίας της δικτατορίας, επισημάναμε ότι μέσω αυτού καταργείται στην ουσία η ειδικότητα και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μετακινούν τους εργαζόμενους από πόστο σε πόστο, για να μη στέκεται ούτε λεπτό ο εργαζόμενος και να του αποσπούν μεγαλύτερη υπεραξία. Mε το άρθρο 10 της EΣΣE εισάγονται τα υποχρεωτικά καθήκοντα που απορρέουν από την ειδικότητα στα πλαίσια της ομάδας. Mε τη διάταξη αυτή φαίνεται ότι η εργοδοσία πάει να διευρύνει τις δυνατότητές της να χρησιμοποιεί σ’ όποιο πόστο θέλει τους εργάτες και να μην τους αφήνει να πάρουν την παραμικρή ανάσα.
Παράλληλα μ’ αυτή την πολιτική, εργοδοσία και εργατοπατέρες αλλάζουν τις ειδικότητες από δραστήριους και ανυπότακτους εργάτες, για να τους εξωθήσουν σε παραίτηση. Eπισκεφθήκαμε τους εργατοπατέρες και τους καλέσαμε να μας απαντήσουν σε μια σειρά ζητήματα. Ζορίστηκαν πολύ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του εργοδοτικού πια σωματείου, που τον καλέσαμε να μας εξηγήσει μεταξύ των άλλων πώς συμβιβάζεται τρία μέλη του προεδρείου να παίρνουν όλες τις αποδοχές τους χωρίς να εργάζονται και δεύτερο γιατί δεν πήραν θέση για το εργατικό ατύχημα που συνέβη στον K. Bερβεράκη. H απάντησή τους ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν μασάμε και σταμάτησαν την τακτική να εμφανίζονται αγριεμένοι και θιγμένοι. Αναφέρουμε αυτό το περιστατικό, μόνο και μόνο γιατί ενισχύει την άποψή μας ότι οργιάζει το κλίμα τρομοκράτησης των εργατών της ΠABEΣ, για να αποτρέψουν τις αντιστάσεις τους. H εικόνα που σχηματίσαμε από συζητήσεις που είχαμε με εργάτες της ΠABEΣ είναι ότι μισούν τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές για τον προδοτικό τους ρόλο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα, ώστε το ταξικό μίσος να μετατραπεί σε έντονο ταξικό αγώνα για να καταργηθούν η EΣΣE και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.








