Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην τακτική του ΙΚΑ να κατασκευάζει κάλπικους προϋπολογισμούς, προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων. Τα τελευταία χρόνια, μετά την ψήφιση του νόμου Ρέππα-Χριστοδουλάκη, οι διορισμένες διοικήσεις του ΙΚΑ βάλθηκαν να αποδείξουν ότι πλέον το ΙΚΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα και μάλιστα συσσωρεύει κάθε χρόνο πλεονάσματα, που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές του ανάγκες.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, έπιαναν τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και άρχιζαν να φουσκώνουν τα προσδοκώμενα έσοδα (φουσκώνοντας από τη μια τις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και από την άλλη τον αριθμό των ημερομισθίων που θα γίνονταν συνολικά). Ετσι, παρατηρούνταν το φαινόμενο οι αυξήσεις στους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ να είναι υπερδιπλάσιες από τις πραγματικές αυξήσεις που έπαιρναν οι εργαζόμενοι, τα δε αναμενόμενα ημερομίσθια ασφάλισης να αυξάνονται με εξωφρενικούς ρυθμούς, σε μια περίοδο που θερίζει η ανεργία.
Για τις ανάγκες κάποιας έρευνας που κάναμε, απευθυνθήκαμε στο ΙΚΑ και ζητήσαμε τον απολογισμό του 2000. Μας είπαν ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα! Ενώ σύμφωνα με το νόμο ο απολογισμός πρέπει να δημοσιοποιείται 6 μήνες μετά το κλείσιμο της χρήσης, έχουν περάσει 5 χρόνια και ακόμα «ψήνουν» τον απολογισμό του 2000. Ετσι, για όλες τις… αγρίως μαϊμουδισμένες χρονιές (2003, 2004) δεν έχουμε απολογισμούς για να μπορούμε να συγκρίνουμε και να κρίνουμε. Ισως να τους δούμε όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Τότε, τα ελλείμματα θα της είναι χρήσιμα.







