Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Βοιωτία: Ανοιχτά τα εργοστάσια, τα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του ιού!

0

Προσπάθεια δικαιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής στη βιομηχανική περιοχή της Βοιωτίας, που από χθες τέθηκε σε «καραντίνα», κατέβαλε σήμερα το πρωί το δημοσιογραφικό «σταφ» της ΕΡΤ και η (δεξιά) αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, πλην όμως το μόνο που κατάφεραν να επιβεβαιώσουν είναι πως η αιτία για την έκρηξη της πανδημίας στην περιοχή είναι τα εργοστάσια.

Η Παπαθωμά (στο τέλος παραθέτουμε το βίντεο με την παρέμβασή της στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης) μίλησε για 180 ενεργά κρούσματα και 476 στενές επαφές τους, που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Φυσικά, αυτά είναι νούμερα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, που ξέρουμε ότι λένε συστηματικά ψέματα. Για να φτάσουν να πάρουν ειδικά μέτρα για έναν ολόκληρο νομό, σαν αυτά που μέχρι τώρα παίρνουν μόνο για χωριά ή περιοχές πόλεων (π.χ. το συνοικισμό των Ρομά στη Λάρισα) σημαίνει πως το πρόβλημα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Και βέβαια, δεν μας είπαν πού έχουν παρατηρηθεί τα κρούσματα. Η αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 44 ετών. Αρα, πρόκειται για ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία. Εργάτες κυρίως, γιατί αν ήταν αγρότες σε κάποια χωριά, θα απομόνωναν μόνον αυτά τα χωριά.

Η Παπαθωμά χαρακτήρισε τη Βοιωτία «ιδιαίτερο νομό», λόγω των 1.000 εργοστασίων που υπάρχουν στις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής και της συνεχούς επικοινωνίας με την Αθήνα, καθώς πολλοί εργάτες αυτών των εργοστασίων κατοικούν στην Αθήνα και πηγαινοέρχονται καθημερινά προς και από τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωνε ότι γίνονται συνεχή τεστ «στα εργοστάσιά μας». Αν, όμως, είναι έτσι, αν τα εργοστάσια είναι… covid free, προς τι η ειδική αναφορά στα 1.000 εργοστάσια, στην επικοινωνία με την Αθήνα και στον «ιδιαίτερο νομό»;

Στη Βοιωτία επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε στην (επίσης βιομηχανική) Δυτική Αττική. Ο συγχρωτισμός στις κάθε είδους καπιταλιστικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αποθήκες) και ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι εργάτες οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της διάδοσης του κοροναϊού.

Αντί, όμως, να προχωρήσουν σε λοκντάουν στα εργοστάσια, ώστε να σταματήσει η διασπορά, απαγορεύουν τις βόλτες μόνο στη Βοιωτία! Οι εργάτες και οι εργάτριες θα πρέπει να συγχρωτίζονται στα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του κοροναϊού, αλλά μόλις σχολάσουν από τη δουλειά και γυρίσουν στα σπίτια τους (έχοντας προηγουμένως στριμωχτεί σε κάποιο λεωφορείο), θα πρέπει να κλειδώνονται μέσα. Οσοι και όσες, δε, κατοικούν στην Αθήνα, θα πρέπει να αισθάνονται… τυχεροί έναντι των συναδέλφων τους από τη Θήβα και τη Λιβαδειά, γιατί θα μπορούν να κάνουν βόλτα μέχρι τις 9 το βράδυ!

Να θυμίσουμε ξανά τι της ξέφυγε και είπε η Παπαευαγγέλου στις 4 Δεκέμβρη: «Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένασυνεχές, ας το πούμε, πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή,ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους».

Και τι κάνουν για να σταματήσουν το φαύλο κύκλο; Αντί να κλείσουν τα εργοστάσια για ένα διάστημα (με πληρωμή πλήρους μισθού και ασφάλισης των εργατών), τα κρατούν ανοιχτά και κλείνουν τον κόσμο στα σπίτια, για να μεταδώσει και στο οικογενειακό του περιβάλλον τον ιό που «άρπαξε» στο εργοστάσιο ή στο λεωφορείο με το οποίο μετακινείται! Κι αφήνουν ελεύθερη τη μετακίνηση προς και από την Αθήνα, λες και εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα (ή λες και δεν μπορεί να μεταφερθεί το πρόβλημα από τη Βοιωτία).

Σας προτρέπουμε να διαβάσετε την εκτενή ανάλυσή μας για την Ιταλία. Θα διαπιστώσετε, όχι μόνο ότι τα εργοστάσια υπήρξαν και εκεί τα βασικά εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του κοροναϊού, αλλά και ότι χρειάστηκε απεργιακός αγώνας για να τα κλείσουν για κάποιο διάστημα.

Δείτε την παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας
Κοινοποίηση: