Μετά την Κομισιόν, που χαρακτηρίζει τις δαπάνες λόγω γήρανσης του πληθυσμού «ωρολογιακή βόμβα» και ζητά την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες «υψηλού κινδύνου», την ίδια κατεύθυνση δείχνει και το ΔΝΤ. Το σχετικό χωρίο στα «Προκαταρκτικά Συμπεράσματα της Αποστολής» του ΔΝΤ, είναι το εξής:
«Αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, το μακροπρόθεσμο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να απειλήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η αναγκαία διαδικασία της εκτίμησης του κόστους από τη γήρανση έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς, και γι’ αυτό θα πρέπει σύντομα να λειτουργήσει πλήρως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να επιταχυνθεί η παροχή στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη μεταρρύθμιση αυτή, υποστηρίζοντας το έργο της Επιτροπής Αναλυτή, που θα είναι καθοριστικό για την έγκαιρη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Προωθούνται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, αλλά η κύρια πρόκληση παραμένει η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με παράλληλη συγκράτηση του κόστους».
Το ΔΝΤ είναι γνωστό για τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που προωθεί παντού στον κόσμο. Οταν, λοιπόν, αυτό το όργανο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου αναλαμβάνει υπό την προστασία του την Επιτροπή Αναλυτή, σημαίνει ότι έλαβε απ’ αυτή όλες τις διαβεβαιώσεις, ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Γι’ αυτό και πρέπει από τώρα να ξεσκιστεί η μάσκα της δήθεν ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής. Πρόκειται για ένα όργανο του κεφαλαίου, που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της ιδεολογικής προετοιμασίας των εργαζόμενων για την αντιασφαλιστική επίθεση που θα υλοποιηθεί στην επόμενη βουλευτική περίοδο.
Δεν αξίζει, βέβαια, τον κόπο να ασχοληθούμε με τη (νέα) διάψευση Τσιτουρίδη και τη (νέα) διαβεβαίωσή του, ότι με κυβέρνηση ΝΔ δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Ενας αναξιόπιστος υπουργός μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτή τη στιγμή στόχος είναι να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους και να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα αφήσει τις κάθε είδους τεχνοκρατικές επιτροπές να προετοιμάσουν το έδαφος και αυτή θα νομοθετήσει, αφού πρώτα κερδίσει τις εκλογές. Γιατί, βέβαια, εκλογές με το σύνθημα «θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας» δεν κερδίζονται.








