Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα
  • Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών
  • Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη
  • Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
  • Σαν σήμερα 18 Γενάρη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Απογείωση της εργοδοτικής ασυδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Εργατικά

Απογείωση της εργοδοτικής ασυδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Απρ 2020, 00:00

«Από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19 στον κλάδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους καθώς και τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επιχειρούν να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο στα συμφέροντα των εργοδοτών επιβάλλει εν μέσω πανδημίας σειρά αντεργατικών μέτρων, προστατεύει και πριμοδοτεί το κεφάλαιο και να φορτώνει όλα τα βάρη από τις επιπτώσεις που φέρνει η εξάπλωση του ιού στις πλάτες μας».

Αυτά καταγγέλλει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Και συνεχίζει:
 
« Μάλιστα πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, μέχρι και το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε! Η διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα».
 
Το ΣΜΤ, δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι στον κλάδο «καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας»:
 

  • « Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δώδεκα απολύσεις στο εργοτάξιο του ΣΚΑ τον Μάρτη. Μη τήρηση των μέτρων προστασίας στα εργοτάξια. Για το θέμα κυκλοφορεί ήδη εκτενής ανακοίνωση του σωματείου (εδώ). Στο εργοτάξιο της πρώην «Πεταλούδα» στη Λεωφ. Κηφισού, δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφάλειας και ένας εργαζόμενος αρρώστησε και στην συνέχεια η εργοδοσία έκλεισε το εργοτάξιο.
  • Μηχανικοί μελετών και εφαρμογών: Αναστολή σύμβασης για τους μισθωτούς και υπαγωγή τους στα μέτρα (800 ευρώ) Στον αέρα τα μπλοκάκια. Νύξεις της εργοδοσίας για δουλειά εκ περιτροπής το επόμενο διάστημα με μία εβδομάδα δουλειά και μία χωρίς, εναλλάξ, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.
  • ΑΔΚ: Αιφνιδιαστικό μονομερές κλείσιμο της εταιρείας για δέκα ημέρες. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ειδοποιήθηκαν με γραπτό μήνυμα (!) και χωρίς άλλες διευκρινήσεις όπως τι θα γίνει με τα χρήματα που αντιστοιχούνε στις ημέρες αυτές. Τελικά από την Παρασκευή 27/3 προχώρησε σε αναστολή Συμβάσεων. Μέχρι σήμερα, όπως και πριν το καλοκαίρι οπότε και έγινε παρέμβαση του σωματείου εκεί, η εργοδοσία καθυστερεί μισθούς κάποιων μηνών.
  • ΠΡΙΣΜΑ: Επιπροσθέτως της απόλυσης στη Λέσβο (ανακοίνωση εδώ), γίνονται «μη ανανεώσεις συμβάσεων»- απολύσεις. Την ίδια ώρα η δουλειά προχωρά στο φουλ με υπέρβαση του 8ωρου.
  • ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στην αρχή υπήρξε πολύ σοβαρό θέμα με το συγχρωτισμό των εργαζόμενων. Στην συνέχεια η εταιρεία ανάγκασε τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις μισές μέρες της εβδομάδας και να κάνουν χρήση της ετήσιας άδειάς μας. Επίσης απαιτεί να πάρουν και άδειες άνευ αποδοχών σε περίπτωση που τελειώσουν οι κανονικές άδειες. Δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.
  • Τεχνολογίες Αιχμής: Απόλυση τριών εργαζόμενων στην Ιεράπετρα Κρήτης με email.
  • Εργοστάσιο BiC: Σύμφωνα με καταγγελίες ο χώρος της παραγωγής στο εργοστάσιο στην Άνοιξη έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα που απειλεί σοβαρά την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.
  • Γεωαπεικόνιση Α.Ε.Γ.Μ.Ε. : Η εργοδοσία επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα του δικτύου απέφευγε την αποσυμφόρηση των γραφείων, με τον κύριο όγκο των συναδέλφων να προσέρχεται κανονικά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Τελικά η μερική τηλε-εργασία μετατράπηκε στις 27/03 σε αναστολή συμβάσεων.
  • ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί & Μελετητές ΑΕ : Η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας αιφνιδιαστικά με ένα τηλεφώνημα.
  • ΝΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ – Kraft Paints: Λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας κ αναστολές συμβάσεων σε περισσότερους από το 50% των εργαζομένων από 1/4 έως τις 15/5. Η εταιρεία εντάχθηκε στα ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται (ΚΑΔ 2030 Παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών και παρόμοιων επιχρισμάτων, μελανιών τυπογραφίας και μαστιχών) έπειτα από σχετική επιστολή – αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών & Μελανιών, πρόεδρος του ΔΣ της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης της Ντρούκφαρμπεν. Οι αναστολές των συμβάσεων ανακοινώθηκαν στις 31/03 1 ώρα πριν τη λήξη της βάρδιας της παραγωγής».

Οπως σημειώνει το ΣΜΤ, «η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική, ήδη υπάρχουν πολύ περισσότερα «κρούσματα» εργοδοτικής επίθεσης.

Στα εργοτάξια η εργοδοσία επιβάλλει να δουλεύουν ταυτόχρονα σε περιορισμένο χώρο πολλά συνεργεία το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς κανένα ατομικό μέτρο προστασίας, ή μέτρο οργάνωσης της εργασίας. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει ήδη καταγγείλει το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των εργοταξίων συντρέχουν κίνδυνοι που απειλούν την δημόσια υγεία, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ζητά την αναστολή των εργασιών. (δείτε ανακοίνωση εδώ)

Σε μια σειρά τεχνικά γραφεία και εταιρείες οι εργοδότες επιχειρούν να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία. Επίσης θέτουν στους εργαζόμενους την «επιλογή» είτε να πάρουν «κανονική άδεια» για όσες ημέρες αυτό διαρκέσει είτε τους επιβάλλουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Η «αναστολή συμβάσεων» που νομοθέτησε με ΠΝΠ η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή «απλήρωτης» εργασίας στους εργαζόμενους, στις περισσότερες Τεχνικές –Μελετητικές και άλλες εταιρείες παροχής Τεχνικών Υπηρεσιών. Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 45 μέρες και το επίδομα των 800€ για τους εργαζόμενους με τυπικά μισθωτή εργασία και εκβιαστικά τους επιβάλλει να συνεχίσουν να δουλεύουν άτυπα, είτε στην εταιρεία είτε με τηλεργασία.

Οι μισθωτοί Μηχανικοί Τεχνικοί με «μπλοκάκι» βρίσκονται στο «έλεος του αφεντικού», καθώς δεν τους περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη στήριξης από τα «έκτακτα μέτρα». Οι εργαζόμενοι που ονομάζονται «συνεργάτες» ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι σαν να μην υπάρχουν για το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Γι΄αυτούς δεν ισχύει καμιά «προστασία» από τις απολύσεις, τις άνευ αποδοχών άδειες, τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία, την τροποποίηση ωραρίων, οποιασδήποτε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, ούτε η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται ούτε καν η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ παρά μόνο μια επιταγή κατάρτισης 600 ευρώ που θα την πάρουν τα ιδιωτικά ΚΕΚ».

«Δε θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και αυτήν την κρίση!», σημειώνει το ΣΜΤ. Και καταλήγει:

«Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Την υγειονομική κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, όχι ο λαός και οι εργαζόμενοι

Παλεύουμε για:

  • Μέτωπο απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρης καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των διατάξεων για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της απελευθέρωσης της υπερωριακής απασχόλησης.
  • Αναστολή πληρωμώνπρος το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε μάχη για το δικαίωμά μας.
  • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Η εργασία από το σπίτι να μην εφαρμοστεί σε όσους δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Το μέτρο να διακοπεί αμέσως μετά την λήξη των εκτάκτων συνθηκών και να μην πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
  • Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις, σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.
  •  Έκτακτα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των συνθηκών
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 12 της ΠΝΠ 20.03.2020 (σ.σ. επαναφέρει την πολιτική επιστράτευση).

Ταυτόχρονα παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να επιταχθούν, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
  • Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες και τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στέγαση όλων σε κατοικίες και κατάλληλα καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα, ελευθερία, προστασία της υγείας όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί», «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!».
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕπιτάξτε άμεσα ξενοδοχεία για τους φοιτητές!
Επόμενο άρθρο Δίνουν στους γιατρούς… φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Σχετικά Αρθρα

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

«Μποναμάς» με απολύσεις εργατών στα Public

Εργατικά 27 Δεκ 2025, 20:01

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

Εργατικά 24 Δεκ 2025, 11:58

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

Εργατικά 22 Δεκ 2025, 12:03

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

Εργατικά 21 Δεκ 2025, 05:25

Η αγωγή Τυχεροπούλου κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αποκάλυψη των μαφιόζικων μεθόδων εργασιακής, ηθικής και κοινωνικής εξόντωσής της

Εργατικά 20 Δεκ 2025, 20:47
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

Τυνησία: Ημέρα επανάστασης (1956).

Ταϊλάνδη: Ημέρα ενόπλων δυνάμεων.

1947: Ναυάγιο «Χειμάρας», πνιγμός εβδομήντα πολιτικών κρατουμένων που ταξίδευαν δεμένοι.

1974: Βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο κέντρο της Αθήνας (“Λαϊκές Απελευθερωτικές Ομάδες Σαμποτάζ”).

1989: Πυροβολείται και τραυματίζεται στα πόδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Ταρασουλέας (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo