Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
  • Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
  • Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες
  • «Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Απεργοσπαστικό μηχανισμό στα λιμάνια στήνει η συγκυβέρνηση
Εργατικά

Απεργοσπαστικό μηχανισμό στα λιμάνια στήνει η συγκυβέρνηση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούν 2016, 00:00

Κουρέλιασαν κάθε έννοια νομιμότητας – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διεξαγωγή των φυσικών ελέγχων των φορτίων (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διαμετακόμιση των φορτίων προϊόντων ζωικής προέλευσης τρίτων χωρών οδικώς (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

Οι προηγούμενοι προχωρούσαν σε επιστράτευση απεργών, χωρίς πολλά-πολλά, επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον. Οι σημερινοί, για να γλιτώσουν την κατακραυγή που συνεπάγεται μια επιστράτευση, στήνουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, κουρελιάζοντας τη νομοθεσία, εξαναγκάζοντας δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν και δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Κι αυτοί επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον».

Τα αποσπάσματα παραπάνω είναι από δυο έγγραφα που υπογράφει ο νεόκοπος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ν. Αντώνογλου. Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 14 Ιούνη, αριθμούς πρωτοκόλλου 934 και 935 και διατάζουν («εντέλλουμε» λέει) δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, για να σπάσουν την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Εμπνευστής του απεργοσπαστικού σχεδίου είναι ο υπουργός Β. Αποστόλου και οργανωτής του ο γενικός  γραμματέας Ν. Αντώνογλου (ιδιώτης γεωπόνος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, που τοποθετήθηκε πρόσφατα σ’ αυτό το πόστο από τον Αποστόλου).

Με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν παραβιάζουν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος να κλείσουν οι συνοριακοί Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και να απαγορευτούν οι εισαγωγές  προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος (κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα) από τρίτες χώρες. Ενας άνθρωπος που στην επαγγελματική του δραστηριότητα υπήρξε πάντοτε ιδιώτης και όχι στην πλευρά εκείνων που οφείλουν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να στήσει αυτόν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εισαγωγείς προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η δημιουργία του μηχανισμού έπεσε στην αντίληψή μας από τη δημοσίευση του απεργοσπαστικού «φετφά» του Ν. Αντώνογλου στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ). Ξετυλίγοντας το νήμα, βρήκαμε τη διαταγή, η οποία κοινοποιήθηκε σε πολλούς.

Μπαλαντέρ η COSCO

Ο Ν. Αντώνογλου υποχρέωσε τους εργαζόμενους  στο ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους σε εγκατάσταση της COSCO, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτό, αλλά διέταξε και τη μεταφορά προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος οδικώς από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον ΟΛΘ, χωρίς να έχει γίνει ο κτηνιατρικός έλεγχός τους στο ΣΥΚΕ Πειραιά!

Οι εταιρίες ξεφόρτωσαν στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και προϊόντα που προορίζονταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ. Βλέπετε, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει (ακόμα) ιδιωτικό λιμάνι όπως στον Πειραιά. Επειδή, όμως, τα ΣΥΚΕ (όπως όλος ο δημόσιος τομέας) είναι απογυμνωμένα από προσωπικό, φαίνεται πως το ΣΥΚΕ Πειραιά θα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, δεδομένου ότι δέχεται έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο όγκο προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες και θα έπρεπε να επιβαρυνθεί και με τα προϊόντα που υπό κανονικές συνθήκες θα ξεφορτώνονταν και θα ελέγχονταν στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε να στείλει αυτά τα προϊόντα στη Θεσσαλονίκη οδικώς και εξέδωσε τη σχετική διαταγή.

Η μεταφορά προϊόντων κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος οδικώς απαγορεύεται ρητά από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, εάν δεν προηγηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ που βρίσκεται στο λιμάνι εισόδου των προϊόντων αυτών. Η απαγόρευση θεσπίστηκε με την Οδηγία 78 του 1997, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 120 του 2000. Τα ΣΥΚΕ υφίστανται περιοδικούς ελέγχους από όργανα της ΕΕ και αν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παρανομίες υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες.

Με την απόφασή του αυτή ο Ν. Αντώνογλου βάζει σε περιπέτειες δημόσιους υπάλληλους, τόσο του ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης όσο και του Ε’ Τελωνείου Πειραιά, καθώς τους υποχρεώνει να παρανομήσουν. Οι υπάλληλοι του ΣΥΚΕ παραβίασαν το ΠΔ 120/2000, που προβλέπει να γίνεται ο κτηνιατρικός έλεγχος στο ΣΥΚΕ στο λιμάνι εισόδου, δηλαδή το ΣΥΚΕ Πειραιά,  και ότι απαγορεύεται η προώθηση οδικώς των προϊόντων αυτών χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. Ενώ το γνωρίζουν αυτό, πέταξαν το μπαλάκι της αντιπαράθεσης με τους απεργούς εργαζόμενους του ΟΛΘ στους εκτελωνιστές, ενημερώνοντας τον ΣΕΘ ότι οι εκτελωνιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση  να περάσουν από την είσοδο του ΟΛΘ όλα αυτά τα προϊόντα και να τα πάνε στο ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Πολυμερίδου Γεσθημανή, απέστειλε τον απεργοσπαστικό «φετφά» Αντώνογλου στους εκτελωνιστές, σημειώνοντας τα εξής: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΣΥΚΕ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη της προσκόμισης των εμπορευματοκιβωτίων και της διέλευσής τους από την Πύλη του λιμανιού την αναλαμβάνει ο κάθε εκτελωνιστής».

Στη βρόμικη υπόθεση του στησίματος του απεργοσπαστικού μηχανισμού ενεπλάκη από την αρχή και το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για πρωτοβουλία του διδύμου Αποστόλου-Αντώνογλου, αλλά για κυβερνητική απόφαση. Ο Αντώνογλου κοινοποίησε το έγγραφό του, στις 14 Ιούνη, και  στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η απλή κοινοποίηση δεν απαιτεί ενέργεια, η Διεύθυνση κοινοποίησε τον «φετφά» Αντώνογλου και στο Ε' Τελωνείο Πειραιά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ηταν σαν να έλεγε στο τελωνείο να κάνει ό,τι ζητά ο Αντώνογλου! Και βέβαια, τέτοιες ενέργειες δε γίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την επομένη (15 Ιούνη), η εν λόγω Διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ έφτιαξε δικό της έγγραφο (αρ. πρωτοκόλλου ΔΤΔΓ1090606ΕΞ2016, εισηγητής Δ. Τσακαλάκης, υπογράφει η προϊσταμένη Σ. Παπαγιάννη), που απευθύνεται στο Ε' Τελωνείο Πειραιά και στο Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης (κοινοποιείται και στο γραφείο του Αντώνογλου), με το οποίο ζητά από τα τελωνεία να εφαρμόσουν τον παράνομο «φετφά» του Αντώνογλου, μεταφέροντας τα εμπορεύματα από τις εγκαταστάσεις της Cosco στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ οδικώς, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ Πειραιά, όπως απαιτεί ο νόμος! Εντελώς υποκριτικά, τα τελωνεία καλούνται να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να εξασφαλιστεί η μη αλλοίωση των προϊόντων! Είναι υποκριτικό αυτό, γιατί κίνδυνος αλλοίωσης δεν υπάρχει. Οι κίνδυνοι είναι άλλοι και τους ξέρουν πολύ καλά: δεν ελέγχεται τι μπορεί να γίνει κατά την οδική μεταφορά.

Ο προϊστάμενος του Ε' Τελωνείου Πειραιά κ. Φλωράτος, αν διώξει τα εμπορεύματα οδικώς για τη Θεσσαλονίκη, θα παρανομήσει και θα έχει ποινικές ευθύνες, γιατί σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 7 και 9, πρέπει να προηγηθεί ο κτηνιατρικός  έλεγχος και να εκδοθεί το πιστοποιητικό του άρθρου 5 παρ. 1 της οδηγίας 78 του 1997. Η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι τυπολατρική και γραφειοκρατική. Είναι προϊόν πολύχρονης πείρας και αποσκοπεί στην προστασία –στοιχειωδώς τουλάχιστον- της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Φλωράτος επικαλείται το έγγραφο της Διεύθυνσής του, όμως -στο βαθμό που ο ίδιος δεν έχει καταγράψει τη διαφωνία του και δεν έχει δεχτεί εντολή να εκτελέσει, παρά τη διαφωνία του- εξακολουθεί να έχει και προσωπικές ποινικές ευθύνες.

Περιττεύει να πούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση, που δεν περιορίζεται μόνο στο στήσιμο ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά συνιστά σκάνδαλο σε βάρος της δημόσιας υγείας, καθώς μετατρέπει σε «σουρωτήρι» το μηχανισμό ελέγχου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μόνο και μόνο για να σπάσει την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και για να εξυπηρετήσει τους εισαγωγείς, χάριν των οποίων θυσιάζεται η δημόσια υγεία.

Αντεργατικό μένος

Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Ν. Αντώνογλου διέταξε, επιπροσθέτως, τους δημόσιους υπάλληλους του ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους όχι στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του ΟΛΠ, αλλά σε εγκατάσταση που βρίσκεται στο χώρο της COSCO. Και αυτή η απόφαση είναι παράνομη. Περιττεύει να πούμε ότι δε διασφαλίζεται ότι θα διεξαχθούν όλοι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αντεργατικό μένος των Τσιπροκαμμένων, η θέλησή τους να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, που τις έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, τους οδηγούν σε αποφάσεις που κουρελιάζουν τη νομιμότητα και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το μόνο που μετράει και για τους σημερινούς κυβερνώντες είναι η εξυπηρέτηση των καπιταλιστών-εισαγωγέων ζωικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε: δεν πρόκειται μόνο για το ψωμί των εργαζόμενων στα λιμάνια, που απεργούν. Πρόκειται και για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου ευαίσθητων τροφίμων γίνεται σουρωτήρι. Εχουμε, λοιπόν, έναν επιπλέον λόγο «να μπήξουμε τις φωνές», αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει πίσω τις παράνομες αποφάσεις της.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜόνιμα στην κλίνη του Προκρούστη τα εργατικά δικαιώματα
Επόμενο άρθρο Πάρτε πίσω τις παράνομες αποφάσεις

Σχετικά Αρθρα

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 4 Μαρ 2026, 18:02

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

Εργατικά 3 Μαρ 2026, 21:07

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

Εργατικά 25 Φεβ 2026, 13:27

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 19:42

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 12:05
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 20:03
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
Διεθνή

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

9 Μαρ 2026, 12:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας.

1971: Βόμβα της ΕΜΑ στην είσοδο των γραφείων της “Εστίας”.

1988: Χιλιάδες αμερικανοί ακτιβιστές εισβάλουν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, 2.000 συλλήψεις (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των ΗΠΑ).

1989: Βόμβα σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1993: Βόμβα στην εφορία Πετρούπολης (17Ν).

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, 192 νεκροί,1.460 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo