ΣΕΛΙΔΑ 6
Τις μνήμες της πιο αισχρής ξενοδουλείας αναβιώνει η προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενόψει της έλευσης στην Αθήνα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Θα συνοδεύεται, λένε, από επιχειρηματίες οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα, για να μας βγάλουν από την κρίση. Δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», όπως λέει ο Τσίπρας, παρουσιάζοντας το δικό του success story.
ΣΕΛΙΔΑ 11
Οταν ένας πρωθυπουργός που δηλώνει «αριστερός» (δηλαδή, προστάτης των εργαζόμενων και εχθρός του κεφαλαίου) οργανώνει φιέστα στο εργοστάσιο μιας πολυεθνικής, για να αποθεώσει τους καπιταλιστές της που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», καλώντας ταυτόχρονα το μονοπωλιακό κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα, επειδή «γίνεται ξανά ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις», κάθε παραπέρα σχόλιο περισσεύει. Ο άνθρωπος αυτός και το κόμμα του έχουν γίνει δούλοι των καπιταλιστών, τους οποίους γλείφουν με τον πιο εμετικό τρόπο, υποσχόμενοι σ' αυτούς ότι θα τους βοηθήσουν να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος, που δεν μπορεί να βγει παρά μόνο μέσω της υπερεκμετάλλευσης των εργατών.
ΣΕΛΙΔΑ 13
Kάθε φορά που θέλουν ν' αλλάξουν την ατζέντα και να δείξουν ότι αναλαμβάνουν ιστορικών διαστάσεων πρωτοβουλίες, οι Τσιπραίοι τραβούν από το συρτάρι το χαρτί της συνταγματολογίας. Ετσι και τώρα, ενόψει της επερχόμενης τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου και για να έχουν κάτι να παραγεμίσουν τις σελίδες με την ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ (πέρα από το success story της οικονομίας), διέρρευσαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της «δημόσιας διαβούλευσης» που έκανε η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
ΣΕΛΙΔΑ 3
Η πίεση είναι μεγάλη και το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα υποχωρήσει στην απαίτηση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, θέτοντας κάποιους περιορισμούς. Το πανηγύρι θα ξεκινήσει μετά, έτσι και δεν εκλεγεί η Φώφη. Δεν νομίζουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα αυτοδιαλυθεί για να προσχωρήσει σε ένα καινούργιο κόμμα με αρχηγό π.χ. τον Καμίνη. Σύμμαχο θα έχει και το ΚΙΔΗΣΟ, που από τώρα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ομοσπονδιακού κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αρχηγάρα, που θα εκλεγεί με τους γνωστούς κατευθυνόμενους πανηγυρισμούς (ο Καμίνης, ας πούμε), θα είναι όμηρος των επιμέρους κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που έχει περισσότερη δύναμη απ' όση έχουν όλοι οι άλλοι μαζί.
ΣΕΛΙΔΑ 3
Στις 17 Σεπτέμβρη του 2015, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο φίρερ της ΧΑ Νικόλαος Μιχαλολιάκος έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM. Δυο χρόνια από τότε, επανερχόμαστε σ’ αυτή τη συνέντευξη, ενόψει της επανάληψης της δίκης της ΧΑ, γιατί υπήρξε άκρως αποκαλυπτική.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
Στις 18 του περασμένου Ιούλη, λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρήσει τη δική της πρώτη «έξοδο στις αγορές» (με το γνωστό τοκογλυφικό επιτόκιο), το πρακτορείο Reuters, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του, προέβλεπε ότι το ελληνικό κράτος, ακόμα και αν δανειστεί από τις «αγορές» πριν από τη λήξη του τρίτου «προγράμματος» (Μνημόνιου), στο τέλος θα αναγκαστεί -υπό την πίεση των δανειστών- να προσφύγει στην «προληπτική πιστωτική γραμμή» του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) και να αποδεχτεί νέους όρους και δεσμεύσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 16
Ούτε οι υπουργοί του Σημίτη, ούτε ο νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης αποτόλμησαν ποτέ ύμνο στις ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτό που έψαλε ο συριζαίος (και αμερικανοτραφής) υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην κυβερνητική ΕφΣυν:
ΣΕΛΙΔΑ 11
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, όπως θα δούμε, με το άρθρο 1 ισχυροποιούν νομικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Νοέμβρη του 2016 των Α. Πετρόπουλου και Γ. Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία
ΣΕΛΙΔΑ 9
Παρά τη διαφορετικότητα του κάθε περιστατικού, υπάρχει ο κοινός παρονομαστής: η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη μέτρων προστασίας, η αδιαφορία για την τήρηση των πιο στοιχειωδών κανόνων προστασίας των εργαζόμενων σε δουλειές που από τη φύση τους είναι βαριές και επικίνδυνες.
ΣΕΛΙΔΑ 13
Ενα νέο Λύκειο αυστηρά προσηλωμένο στην ειδίκευση -ειδικά η τελευταία τάξη του- με τη Γ΄ Λυκείου πλήρως υποταγμένη στην προσπάθεια πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα σύστημα πρόσβασης ισχυρών ταξικών φραγμών περιέχει το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο Γαβρόγλου παρουσίασε τις εν λόγω αλλαγές.
ΣΕΛΙΔΑ 10
Οπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, από τις 3 Αυγούστου ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση παρήγγειλε στο Πταισματοδικείο της Αθήνας επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που ενέκριναν την «υψομετρική μελέτη» για το «γήπεδο Μελισσανίδη», νομιμοποιώντας το παράνομο παραχωρητήριο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ προς τη συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ.
ΣΕΛΙΔΑ 13
Το άρθρο που δημοσίευσε στον Guardian το περασμένο Σάββατο (26/8) ο «σκιώδης» υπουργός για το BREXIT των Εργατικών της Βρετανίας, Κίαρ Στάρμερ, με τίτλο: «Καμία “δημιουργική ασάφεια”. Οι Εργατικοί θα αποφύγουν να πέσει στο χείλος του γκρεμού του BREXIT η βρετανική οικονομία» (https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/aug/26/keir-starmer-no-constructive-ambiguity-brexit-cliff-edge-labour-will-avoid-transitional-deal), προκάλεσε αίσθηση για τη στροφή των Εργατικών προς ένα πολύ ηπιότερο BREXIT. Ομως, η σκληρή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων, όπως υποστήριξε ο Στάρμερ στο άρθρο του, και ο αργός τους ρυθμός, οδήγησαν στη διάλυση των αυταπατών για αποδέσμευση από την ΕΕ εντός δύο χρόνων.
ΣΕΛΙΔΑ 5
Η φράση της Μέρκελ ειπώθηκε με το γνωστό υποχθόνιο χιούμορ της, σε συνέντευξή της σε οικονομικό περιοδικό τον Ιούνη, όμως κανείς δε δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος κάθε άλλο παρά αστειευόταν: .
ΣΕΛΙΔΑ 5
Μπορεί η αιγυπτιακή χούντα να μην αντιμετωπίζει μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, λόγω της τρομοκρατίας και της απογοήτευσης που κυριαρχεί στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα λόγω της διάψευσης των προσδοκιών της εξέγερσης της Ταχρίρ, όμως το εργατικό κίνημα συνεχίζει να παλεύει αταλάντευτα διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή και προκαλώντας πονοκέφαλο στον Σίσι που το βλέπει σαν μια διαρκή απειλή για τον ίδιο και το καθεστώς.
ΣΕΛΙΔΑ 4
Η αναποτελεσματικότητα αυτού του πολέμου, που προεκλογικά ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του τον χρέωναν στον Ομπάμα και τον θεωρούσαν λάθος, έχει οδηγήσει τη νέα αμερικάνικη κυβέρνηση σε αλλαγή στάσης και προς το Πακιστάν, για το οποίο θεωρεί ότι δεν κάνει όσα πρέπει για να χτυπήσει τους Ταλιμπάν. Ούτε όμως η πίεση προς το Πακιστάν ούτε οι μισθοφόροι θα κατορθώσουν να πετύχουν την πολυπόθητη νίκη σε μία χώρα και σ’ ένα λαό που ιστορικά διαμορφώθηκε μέσα από αέναους πολέμους. Αυτό θα το νιώσει ξανά στο πετσί της, αργά ή γρήγορα, η αμερικάνικη «υπερδύναμη», όπως το ένιωσε και στο παρελθόν.
ΣΕΛΙΔΑ 4
Ετσι, αυτός ο (επί της ουσίας) τυπικός τρόπος με τον οποίο ξετυλίγεται η ενδοαστική πολιτική αντιπαράθεση, σε συνθήκες καταθλιπτικής κυριαρχίας των αστικών μιντιακών συγκροτημάτων και κοινωνικής άπνοιας, θάβει αυτό που θα έπρεπε κυρίως να αντληθεί ως βασικό δίδαγμα από την πορεία της μνημονιακής «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε τη λέξη μετάλλαξη σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μετάλλαξη, αλλά για την αναμενόμενη προσαρμογή ενός κόμματος της κοινωνικής δημαγωγίας στις ανάγκες της αστικής εξουσίας, όταν καλείται να τη διαχειριστεί.
ΣΕΛΙΔΑ 7