Τις πρώτες 12 ώρες μετά το σεισμό, μία μόνο ΜΚΟ στις ΗΠΑ μάζεψε περισσότερα από 300.000 δολάρια για τον πληθυσμό που κατοικεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών και του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η ΜΚΟ ονομάζεται Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρία (Syrian American Medical Society – SAMS). Η SAMS μάζεψε τα λεφτά παραλείποντας να αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του σεισμού στο Αλέπο, τη Χάμα ή τη Λατάκια, καθώς η δράση της στη Συρία περιορίζεται μόνο στη ζώνη του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και τον ΕΣΣ.
Αντίθετα υπάρχουν άλλες ΜΚΟ, όπως η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος (Syrian Red Crescent Society – SRCS), που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα για βοήθεια, γιατί κάθε δωρεά στις ΜΚΟ που είναι συνδεδεμένες με το συριακό κράτος προσκρούει στο εμπάργκο και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Ασαντ.
Η πρώτη ανακοίνωση της Κομισιόν μετά το φονικό σεισμό είχε τίτλο: «Σεισμός: Η ΕΕ κινητοποιεί πάνω από 1.180 διασώστες στην Τουρκία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας». H Συρία απουσίαζε από τον τίτλο, μολονότι στην πρώτη κιόλας παράγραφο αναφερόταν «σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την Τουρκία και τη Συρία».
Η ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και ότι «19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία), μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, απέστειλαν ομάδες σε συνεννόηση με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές». Περιλάμβανε και πληροφορίες για τη σύνθεση των σωστικών ομάδων.
Και για τη Συρία; Στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αναφερόταν: «Στη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πεδίο και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα παρέχουν στήριξη για την ύδρευση και την αποχέτευση και διανέμουν κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να επέμβουν ανάλογα. Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας προς στήριξη των πληγέντων πληθυσμών».
Ξέρουμε πολύ καλά πως τα σωστικά συνεργεία μπορούν να είναι αποτελεσματικά εντός ενός τριήμερου από τον εγκλωβισμό ανθρώπων σε κτίρια που κατέρρευσαν. Μετά ανασύρουν μόνο νεκρούς και σπάνια κάποιον ζωντανό που επέδειξε αντοχή πέραν της συνηθισμένης. Η ΕΕ, με απύθμενο ιμπεριαλιστικό θράσος, λέει ότι… αξιολογεί το επίπεδο των ζημιών για να… επέμβει ανάλογα και ότι… εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές.
Οσο για τις ΜΚΟ που βρίσκονται στη Συρία, αυτές δεν έχουν ιδέα από επιχειρήσεις διάσωσης, ούτε έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ας αφήσουμε που οι περισσότερες απ’ αυτές (αν όχι όλες) δραστηριοποιούνται στις περιοχές που δεν ελέγχει το συριακό κράτος, πέρα δηλαδή από τις πολυπληθείς πόλεις που χτυπήθηκαν από το σεισμό και στις οποίες έγιναν οι περισσότερες καταρρεύσεις κτιρίων.
Οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, στο όνομα της αντιπαλότητάς τους με το ρωσόδουλο καθεστώς Ασαντ, αρνούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό, που με λιγοστά μέσα προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει μόνος του την κατάσταση. Για μια ακόμη φορά ο ιμπεριαλισμός δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του. Αυτοί που κόπτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνούνται κάθε βοήθεια σ’ ένα λαό που αντιμετωπίζει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.