H είδηση κυκλοφόρησε πρώτα από τα σιωνιστικά μίντια, με το συνήθη τρόπο: Ενα δύσκολο επεισόδιο ασφάλειας συνέβη σήμερα, με μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων των IDF να πέφτει σε ενέδρα στην περιοχή Σατζαΐα, στη βόρεια Γάζα. Τώρα γίνονται διακομιδές με ελικόπτερα της Μονάδας 669 (σ.σ. είναι η Μονάδα που μεταφέρει νεκρούς και τραυματίες του σιωναζιστικού στρατού.
Λίγο μετά, ήρθε η επιβεβαίωση από τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Εμπλακήκαμε σε μια σύγκρουση στις 3:00 μμ με δυνάμεις πεζικού του στρατού κατοχής στα ανατολικά τμήματα της Σατζαΐα, στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς.
Αυτή είναι η πρώτη ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αντίστασης για κανονική μάχη, μετά την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων από τους σιωναζιστές.
Επίσης, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν με βολή ελεύθερου σκοπευτή έναν σιωναζιστή στρατιώτη πεζικού, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της στρατιωτικής θέσης Λόφος Αλ-Μουντάρ του στρατού κατοχής, στη Σατζαΐα, στη βόρεια Γάζα.
Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Σατζαΐα είναι η ανατολική συνοικία της Πόλης της Γάζας, κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα. Σ’ αυτή τη συνοικία έχει δημιουργηθεί μια μακρά πολεμική παράδοση των Παλαιστίνιων, γιατί κατά κανόνα από εκεί ξεκινούσαν παλαιότερα τις εισβολές τους οι σιωνιστές.Το Τάγμα της Σατζαΐα των Αλ-Κασάμ θεωρείται το πιο εμπειροπόλεμο στη Λωρίδα. Eχει βγάλει σπουδαίους διοικητές (θρύλος είναι ο Αχμαντ Αλ-Τζάμπαρι, γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ, ανώτατος υποδιοικητής των Αλ-Κασάμ) και η παράδοση συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Εξίσου σκληροτράχηλοι είναι και οι κάτοικοι της Σατζαΐα.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχουν κατά νου ο νέος αρχιστράτηγος του σιωναζιστικού στρατού και το επιτελείο του και αποφάσισαν να προωθηθούν προς τη Σατζαΐα. Δεν δοκίμασαν να μπουν στη Σατζαΐα κατά μέτωπο, αλλά προσπαθούν να φτιάξουν έναν κλοιό, προωθούμενοι από τα νότια (συνοικία Αλ-Νταράζ) και από τα βόρεια (συνοικία Αλ-Τουφάχ). Οι περιοχές που επιχειρούν είναι σημειωμένες με μπλε χρώμα. Σήμερα έπαθαν την πρώτη νίλα. Κι αν δοκιμάσουν να προωθηθούν κι άλλο, είναι σίγουρο ότι θα πάθουν πανωλεθρία.
Οπως έπαθαν δύο φορές στη διάρκεια του 15μηνου πολέμου μετά την 7η Οκτώβρη. Το παρακάτω βιντεάκι είναι από τις αρχές Δεκέμβρη του 2023, όταν ο σιωναζιστικός στρατός εισέβαλε για πρώτη φορά στη Σατζαΐα και έφυγε αποδεκατισμένος. Είναι χαρακτηριστική η ηρεμία με την οποία επιχειρούν οι παλαιστίνιοι μαχητές. Γράφαμε τότε:
Οι συγκλονιστικές στιγμές τραβήχτηκαν στο ανατολικά τμήμα της Αλ-Σουζάια, της ανατολικής συνοικίας της Γάζας, στην οποία οι σιωναζιστές προσπαθούν να διεισδύσουν από χτες. Εχουμε γράψει αρκετές φορές για το θρυλικό Τάγμα Αλ-Σουζάια των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, που δεν είχε μπει στη μάχη πριν από την προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς οι σιωναζιστές δεν προσπάθησαν να διεισδύσουν από τα ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου ο πυκνός οικιστικός ιστός φτάνει σχεδόν μέχρι τα σύνορα της Λωρίδας.
Τώρα, «ξεχνώντας» την πικρή εμπειρία τους το 2014 στη συγκεκριμένη περιοχή, στέλνουν το στρατό τους σε επιχείρηση αυτοκτονίας. Από τις λίγες εικόνες του βίντεο μπορούμε να καταλάβουμε πως το Τάγμα Αλ-Σουζάια δεν φέρει άδικα τον τίτλο της πιο σκληροτράχηλης και εμπειροπόλεμης μονάδας της Αντίστασης. Οταν ανατινάζουν τρία τανκ ταυτόχρονα κι ύστερα και άλλα, όταν χτυπούν από αποστάσεις 10 μέτρων, κινούμενοι σαν φαντάσματα ανάμεσα στα χαλάσματα, με απόλυτη σιγουριά στην κίνησή τους (είναι η γειτονιά τους, μην το ξεχνάμε), μπορούμε να φανταστούμε ποια είναι η μεγάλη εικόνα σ’ αυτόν τον άξονα εισβολής των σιωναζιστών.
Ο διάλογος που ακούγεται μεταξύ των μαχητών δείχνει, επίσης πόσο εμπειροπόλεμοι είναι. «Διάλεξε ποιο θα χτυπήσεις» λέει ο ένας μαχητής στον συμμαχητή του με το RPG. Αυτός χτύπησε το τανκ και ο άλλος του λέει: «Περνάει μπουλντόζα, περνάει μπουλντόζα». Χτυπάει και τη μπουλντόζα. «Καήκανε μέσα», σχολιάζει ο πρώτος μαχητής καθώς βλέπει το τεθωρακισμένο να φλέγεται. «Αυτό το τανκ είναι γεμάτο, κέρασμα στον (λέει κάποιο όνομα)» απαντά ο άλλος μαχητής. Στο τέλος βγάζει και μια… σέλφι μπροστά στο φλεγόμενο σιωναζιστικό τεθωρακισμένο (ούτε ένας στρατιώτης δεν βγήκε από μέσα) και φεύγουν με την ησυχία τους, λες και είχαν πάει σε γιορτή.
Δεύτερη φορά εισέβαλαν στη Σατζαΐα τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη του 2024. Αποδεκατίστηκαν και πάλι. Δείτε ένα βίντεο από τότε:
Μετάφραση
Παρακολουθήστε: Οι μαχητές των Αλ-Κασάμ αντιμετωπίζουν τα εχθρικά οχήματα που εισβάλλουν στη γειτονιά Σουζάια στην πόλη της Γάζας.
0:17 «Περιμένουμε τον εχθρό. Μέχρι τώρα περιμένουμε τον εχθρό. Ευλογημένη είσαι Σουζάια γι’ αυτούς που γέννησες. Εχουμε κανονίσει μια ενέδρα γι’ αυτούς, μια σφιχτή ενέδρα. Οι άνδρες του διοικητή Μοχάμεντ Αλ-Τζάμπαρι. Προς το παρόν καθόμαστε. Ευλογημένη είσαι Σουζάια γι’ αυτούς που γέννησες.
0:43 [Σιωνιστικές] ειδικές δυνάμεις.
1:14 «Γι’ αυτόν τον πύραυλο του ενός τόνου, ο αδελφός μας Αμπού Φαϊέκ Αλ-Χαντάντ, ο διοικητής του τάγματος, λέει: “Τα καλούδια τους επιστρέφονται σ’ αυτούς”. Σήμερα θα τα στείλουμε στις ειδικές δυνάμεις, θεού θέλοντος». «Αυτό είναι ένα δώρο προς τον Νετανιάχου από τα λιοντάρια της Σουζάια». «Αυτό θα είναι περηφάνια για εμάς, θεού θέλοντος. Γι’ αυτούς θα είναι μακελειό».
1:38 «Κράτα το σύρμα ψηλά».
1:48 «Αυτός ο πύραυλος θα ενεργοποιηθεί. Ολα θα δουλέψουν. Υπάρχει πυροκροτητής που θα τον ενεργοποιήσει». «Οταν σου πω πυροδότησέ τον, να τον πυροδοτήσεις».
2:08 «Κάθεσαι εδώ, τι περιμένεις;» «Περιμένω ενώ αυτός παρατηρεί. Ελπίζουμε πως ένα απ’ αυτά [τανκ] θα περάσει από εδώ. Θα το ανατινάξουμε και τέρμα».
2:29 Τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού Σουάθ.
2:54 Συνεχίζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για τα μάτια του Φαρχάτ…
Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στη Σουζάια σιωναζιστές…
«Δώρο στον Νετανιάχου από τα λιοντάρια της Σουζάια»
Εφυγαν και πάλι ηττημένοι από τη Σουζάια οι σιωναζιστές
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι τα ίδια θα πάθουν και τώρα. Φαίνεται πως δοκίμασαν να μπουν στον αστικό ιστό της συνοικίας, εκεί που οι μαζητές έχουν χαράξει τις γραμμές μάχης τους. Και το… πάρτι άρχισε.
Xτες έγινε και η πρώτη επιχείρηση ενάντια στις σιωναζιστικές δυνάμεις που επανήλθαν στο διάδρομο Νετζαρίμ (όχι σε όλο του το μήκος, αλλά μόνο στο ανατολικό τμήμα του, μέχρι τη διασταύρωση με την κάθετη οδό Σαλάχ Αλ-Ντιν, που διασχίζει τη Λωρίδα από νότο προς βορρά). Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς βομβάρδισαν τις σιωναζιστικές δυνάμεις στα ανατολικά του άξονα Νετζαρίμ με πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Οι σιωναζιστές ανακοίνωσαν ότι απόκοψαν τη Ράφα και τη γύρω περιοχή της από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας. Χτες ήρθε η πρώτη «γερή» απάντηση από τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ. Οπως ανακοίνωσαν, μαχητές Αλ-Κασάμ ανατίναξαν ένα παγιδευμένο σπίτι στοχεύοντας μια σιωνιστική ειδική δύναμη, η οποία διείσδυσε στην περιοχή Αμπού Αλ-Ρας, ανατολικά της Ράφα, αφήνοντας τα μέλη της δύναμης νεκρούς και τραυματίες.
Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανακοίνωσαν: Βομβαρδίσαμε με πυραύλους 107 χλστ. τη θέση διοίκησης και ελέγχου του σιωνιστικού εχθρικού στρατού στην περιοχή Αουάντ Αλά στον Καταυλισμό Γιέμπνα, νότια της πόλης Ράφα.
Επίσης, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς βομβάρδισαν με όλμους των 60 χλστ. μια θέση σιωνιστών εχθρικών στρατιωτών και οχημάτων, που είχαν διεισδύσει στην περιοχή Μοράγκ, βόρεια της πόλης Ράφα.
Η περιοχή Μοράγκ είναι μια χέρσα περιοχή ανάμεσα στη Ράφα και τη Χαν Γιούνις και έχει πάρει το όνομά της από σιωνιστικό εποικισμό που υπήρχες εκεί μέχρι το 2005, όταν οι σιωνιστές αναγκάστηκαν να φύγουν εντελώς από τη Γάζα. Στην περιοχή αυτή έχουν ανοίξει οι σιωναζιστές ένα διάδρομο για να αποκόψουν τη Ράφα από τη Χαν Γιούνις. Δεν έχουν οχυρώσεις, όμως, μόνο ένα χωματόδρομο.
Ολες αυτές τις μέρες συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενάντια στους γύρω εποικισμούς και μέχρι το Ασντότ και το Ασκελόν, βόρεια της Λωρίδας.
Το Σάββατο, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ βομβάρδισαν με πυραύλους μικρού βεληνεκούς 114mm Rajoum τον εποικισμό Νιρ Γιτζάκ.
Την Κυριακή εκτοξεύτηκαν τρεις πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς προς το Ασκελόν και το Ασντότ, από το νότιο τμήμα της Λωρίδας! Αργότερα την ίδια μέρα, χτυπήθηκαν με μπαράζ πυραύλων οι εποικισμοί του λεγόμενου Φακέλου της Γάζας.
Οι μαχητές των παλαιστινιακών οργανώσεων έχουν αποκτήσει σημαντικά τεχνογνωσία και συνεχίζουν να κατεβάζουν σιωναζιστικά drone. Δύο κατέβασαν οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας, ενώ οι Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουσταφά (ένοπλο σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) κατέρριψαν ένα drone τύπου Bombardier στα ανατολικά της Γάζας και κατέβασαν ένα άλλο, τύπου EVO MAX 3, στην κεντρική περιοχή.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σχεδόν καθημερινά χτυπήματα των Υεμενιτών της Ανσαραλά. Χτες, η Ανσαραλά πραγματοποίησε τις εξής βομβαρδιστικές επιχειρήσεις:
- Στόχευσε τη βάση Σντοτ Μίτσα στο ανατολικό Ασντότ με έναν βαλλιστικό πύραυλο Palestine-2. Η βάση φιλοξενεί εκτοξευτές πυραύλων Jericho και συστοιχίες πυραύλων Arrow.
- Στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ με έναν βαλλιστικό πύραυλο Zolfaghar.
- Στόχευσε με drone μια ζωτική ισραηλινή θέση στο Ασκελόν.
Ο σιωναζιστικός στρατός ανακοίνωσε ότι έγιναν προσπάθειες αναχαίτισης των δύο βαλλιστικών πυραύλων και πως η κατάσταση «είναι υπό έρευνα». Προφανώς δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους υεμενίτικους πυραύλους. Σε σιωνιστικά σόσιαλ μίντια ανέβηκε βιντεάκι που δείχνει πυραύλους αναχαίτισης στον ουρανό του Τελ Αβίβ. Μ’ αυτά τα δεδομένα, πού να πατήσει τουρίστας στη σιωνιστική οντότητα.