«Φυσικά, είδα ότι ήταν πανέμορφη, αλλά ποτέ δεν εντυπωσιάστηκα από οτιδήποτε είπε… Ποτέ. Ο,τι έλεγε ήταν πολύ φτωχό και ρηχό για οποιοδήποτε αντικείμενο συζήτησης, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι έπαιρνε θέσεις, γιατί ήταν πολύ όμορφη. Ετσι το πέτυχε» είπε για την Καϊλή η πρώην ευρωβουλευτίνα των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών Ανα Γκόμες (Πορτογαλία).
Και συνέχισε: «Αυτή δεν είναι το κέντρο του κυκλώματος. Από αυτά που ξέρω από όλους αυτούς τους ανθρώπους, ναι, συμφωνώ ότι η ίδια δεν είναι ο εγκέφαλος, δεν τη θεωρώ τόσο έξυπνη, ώστε να είναι στο κέντρο της οργάνωσης. Προφανώς, η ίδια επωφελείτο και σίγουρα ήταν ενήμερη, όπως παραδέχτηκε, και επέτρεψε στον εαυτό της να εμπλακεί σε όλο αυτό, αλλά προφανώς ο εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ο Παντσέρι».
Αρκετοί στην Ελλάδα ενοχλήθηκαν από την περιγραφή της Γκόμες για την Καϊλή. Τους χάλασε τη σούπα που είχαν φτιάξει, παρουσιάζοντας την Καϊλή σαν έξυπνη, μορφωμένη, με βαθιά πολιτική και ευρύτερη παιδεία, προσόντα με τα οποία έχτισε την καριέρα της, αλλά… την έφαγε η απληστία. Η Γκόμες έδωσε μια ακριβέστατη περιγραφή για την «ποιότητα» της Καϊλή. Και ως έμπειρη διπλωμάτισσα δεν ξεπέρασε το μέτρο της ευγένειας: «Επαιρνε θέσεις, γιατί ήταν πολύ όμορφη». Αντιλαμβάνεστε τι εννοεί…
Εκείνοι που έπεσαν να φάνε την Γκόμες, επειδή τους χάλασε τη σούπα, έκαναν γαργάρα το βιογραφικό της. Η Γκόμες δεν είναι καμιά τυχαία. Ως φοιτήτρια Νομικής αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο από το καθεστώς Σαλαζάρ, λόγω της ενεργού συμμετοχής της σε αντιδικτατορική οργάνωση κομμουνιστικής αναφοράς. Επανήλθε στο πανεπιστήμιο μετά την ανατροπή της δικτατορίας, πέρασε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, πήρε πτυχίο και άρχισε να εργάζεται σε μια μεγάλη δικηγορική φίρμα, ενώ το 1980 πέρασε πρώτη στις εξετάσεις για το διπλωματικό σώμα.
Υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας επί 23 χρόνια, φτάνοντας σε υψηλόβαθμες διπλωματικές θέσεις. Το 2002 αναμίχθηκε ενεργά με την εσωτερική πολιτική ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 2004 εκλέχτηκε ευρωβουλευτίνα με το ΣΚ και επανεκλέχτηκε το 2009 και το 2014. Θα επανεκλεγόταν και το 2019, αλλά δεν έθεσε υποψηφιότητα, προκειμένου να διεκδικήσει το 2021 την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αντόνιο Κόστα δεν της έδωσε την επίσημη υποστήριξη του κυβερνώντος ΣΚ. Παρά ταύτα, ήρθε δεύτερη με 13%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει πάρει γυναίκα στις πορτογαλικές προεδρικές εκλογές (με 61% αποχή!).
Στα 68 της χρόνια, με 23 χρόνια καριέρα διπλωμάτη και 15 χρόνια θητεία στην Ευρωβουλή, ποιος μπορεί να πει ότι η Γκόμες… ζηλεύει τα νιάτα και την ομορφιά της Καϊλή και… βγάζει κακίες; Η Γκόμες ξέρει καλά πώς δουλεύει το ευρωσύστημα. Ξέρει πως ο Παντσέρι τα πήρε χοντρά από τη δυναστεία του Μαρόκο για να προωθήσει τις θέσεις της για τη σκλαβωμένη Δυτική Σαχάρα. Και δεν ήταν ο μόνος, ήταν και άλλοι.
Αν λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα, δεν είναι αν η Γκόμες εκτιμά σωστά την Καϊλή (μια χαρά και με ακρίβεια την περιγράφει), αλλά τι έκανε η Γκόμες για να χτυπηθεί το καρκίνωμα. Δεκαπέντε χρόνια ήταν στην Ευρωβουλή, προήδρευσε σε κάμποσες επιτροπές για θέματα εξωτερικής πολιτικής (λόγω και της προηγούμενης καριέρας της ως υψηλόβαθμης διπλωμάτισσας), αλλά δεν έκανε κάτι. Τίποτα δεν ξεκίνησε μέσα από τους μηχανισμούς του ευρωσυστήματος. Επρεπε να έρθουν οι Αμερικάνοι, να δώσουν -για δικούς τους λόγους- στο πιάτο την υπόθεση στη βελγική αστυνομία (για να μην μπορεί να κάνει πίσω) για να πιαστούν κάποιοι και πίσω απ’ αυτούς να κρυφτούν όλοι οι υπόλοιποι, ολόκληρο το διεφθαρμένο ευρωσύστημα.
Ας μην καμαρώνει, λοιπόν, και ας μην παριστάνει την αδιάφθορη η κυρία Γκόμες, προσπαθώντας να φτιάξει το προφίλ της για να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις την προεδρία της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.