Πόνος, οργή, χαρά και περηφάνια, αυτά είναι τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους Παλαιστίνιους από χτες, πρώτη μέρα της τετραήμερης εκεχειρίας με παράλληλη ανταλλαγή κρατούμενων. Πόνος για τις πάνω από 20.000 χαμένες ζωές, για τα παιδιά και τις γυναίκες, τους άνδρες και τους ηλικιωμένους. Οργή για τις εικόνες της καταστροφής που αντικρίζουν επιστρέφοντας στις εστίες τους, για τους νεκρούς που είναι πεταμένοι στους δρόμους, για τη διάλυση των βασικών υποδομών. Αλλά και χαρά για την απελευθέρωση των πρώτων παλαιστίνιων κρατούμενων, γυναικών και παιδιών, και κυρίως περηφάνια για την Αντίσταση που επέβαλε αυτή τη συμφωνία, αντιμετωπίζοντας νικηφόρα τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του σιωναζιστικού στρατού.
Οι εικόνες στο βορρά της Λωρίδας είναι συγκλονιστικές. Επιλέγουμε μερικές μόνο απ’ αυτές.
Πολυκατοικίες Σεΐχ Ζαγιέντ μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς από τον στρατό κατοχής για εβδομάδες:
Πολυκατοικίες Αλ-Νάντα και Αλ-Αουντα. Ας σημειωθεί ότι αυτά τα μεγάλα συγκροτήματα πολυκατοικιών κατασκευάστηκαν μετά τη σιωνιστική εισβολή του 2014 για να στεγάσουν Παλαιστίνιους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς.
Σεληνιακό τοπίο η περιοχή Μπιρ Αλ-Νάζα, που βομβαρδίστηκε από τους σιωναζιστές καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Το ίδιο η περιοχή Αλ-Σαφτάουϊ, θέατρο σκληρών συγκρούσεων των σιωναζιστών με την Αντίσταση.
Οι Παλαιστίνιοι, όμως, δεν το βάζουν κάτω. Βρίζουν τους σιωνιστές και τιμούν την Αντίσταση.
O τραυματίας επιστρέφει στο σπίτι του στα χέρια συγγενών και γειτόνων. Το τανκ δεν τους τρομάζει. Γι’ αυτούς σημασία έχει το ρίζωμα στη γη τους.
Πάνω στα ερείπια του σπιτιού τους οι δυο νεαροί ανοίγουν τις σημαίες της Παλαιστίνης: «Ο,τι γκρέμισαν θα το ξαναχτίσουμε. Ολα θυσία για την πατρίδα μας, όλα θυσία για την Αντίσταση».
Αυτό το παιδί έχασε τα πόδια του από τους βομβαρδισμούς: «Το μήνυμά μου είναι ότι δεν θα παραδοθούμε στην Κατοχή. Θα παραμείνουμε και θα συνεχίσουμε την αντίσταση και τη τζιχάντ, γιατί είναι ο τρόπος μας να απελευθερώσουμε τη χώρα μας. Και θα απαλλαγούμε από την Κατοχή. Η φιλοδοξία μου είναι να τοποθετήσω ένα προσθετικό μέλος και να γίνω σαν τα άλλα παιδιά. Εχω και μια μεγαλύτερη φιλοδοξία, θέλω και γίνω αστρονόμος για να ωφελήσω τη χώρα μου και την κοινωνία μου».
Οι σιωναζιστές πετάνε φυλλάδια που προειδοποιούν τους κατοίκους της Γάζας να μην επιστρέψουν στο βορρά. Οι Παλαιστίνιοι τυλίγουν μ’ αυτά το λιγοστό φαγητό τους και μετά τα πετάνε στα σκουπίδια.
Ο πατέρας της απελευθερωμένης φυλακισμένης Φατίμα Αμαρνέχ στη Δυτική Οχθη: «Δεν φοράω γιορτινά ρούχα. Δε θα χορέψω πάνω στο αίμα των αδελφών μου στη Γάζα. Ολοι οι κρατούμενοι είναι παιδιά μας και στέμμα στα κεφάλια μας».
Μια κρατούμενη που απελευθερώθηκε: «Η συμφωνία απελευθέρωσης πληρώθηκε με αίμα».
Δεν του φαίνεται αλλά είναι 101 ετών. Κατέβηκε να διαδηλώσει εκεί που θα έφταναν οι γυναίκες και τα παιδιά που απελευθερώθηκαν. Οταν τον ρώτησαν αν έχει κάποιο συγγενή ανάμεσα σ’ αυτές/ά που απελευθερώθηκαν, απάντησε αρνητικά. «Είναι όλοι τους παιδιά μου», συμπλήρωσε.
Μία από τις απελευθερωμένες κρατούμενες: Ευχαριστώ, Γάζα, ευχαριστώ, Γάζα, ευχαριστώ, Γάζα. Ευχαριστούμε την Αντίσταση και τον λαό της Γάζας που έδωσαν το αίμα τους σε αντάλλαγμα για την ελευθερία μας.
Αλλη απελευθερωμένη κρατούμενη διηγείται τα βάσανα που πέρασαν μετά τις 7 Οκτώβρη και την αλληλεγγύη μεταξύ τους: Οι μεγαλύτερες κρατούμενες νήστευαν για να προσφέρουν φαγητό στις νεότερες.
Αλλη κρατούμενη: Είμαστε χαρούμενες, αλλά σκεφτόμαστε τις οικογένειές μας στη Γάζα. Μια φίλη μου έχασε 30 μέλη της οικογένειάς της στη Γάζα. Ειρήνη στη Γάζα, στους μάρτυρες της Γάζας και στην Αντίσταση της Γάζας.
Ο νεαρός Λαΐθ Οθμάν από τη Ραμάλα συνελήφθη όταν ήταν 14 και τώρα είναι 17 ετών. Τυλιγμένος με τη σημαία της Χαμάς μιλάει σαν έμπειρος ρήτορας. Περιγράφει τη δραματική κατάσταση στη φυλακή μετά τις 7 Οκτώβρη, την πείνα, την απομόνωση. Δεν ήξεραν τίποτα γι’ αυτά που συνέβαιναν έξω. Είχαν μόνο δέκα λεπτά για τουαλέτα και μπάνιο. Αν κάποιος αργούσε, τιμωρούνταν ολόκληρος ο θάλαμος με στέρηση της πρόσβασης στην τουαλέτα. Ζούσαμε σε μια κόλαση, λέει ο Λαΐθ. Τη μέρα της απελευθέρωσης μάς μάζεψαν από το πρωί σ’ ένα δωμάτιο και άρχισαν τις απειλές: Να μην έρθει κανένας από την οικογένειά σας έξω από τη φυλακή, να μην κάνετε γιορτή στο σπίτι, να μην έρθουν συγγενείς και φίλοι, αλλιώς θα συλλάβουμε άλλα μέλη των οικογενειών σας. Είμαι 17 χρόνων και είμαι τρία χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη, διοικητικά κρατούμενος.
Η απελευθερωμένη Ασίλ Αλ-Τίτι από τη Νάμπλους μιλά για τα βάσανά της κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της. Η μητέρα της ευχαριστεί τα αδέλφια στη Γάζα. Το ίδιο και η Ασίλ.
Ο απελευθερωμένος έφηβος Κουσάι Τακάτκα, από την Μπέιτ Φαζάρ, νότια του Κυβερνείου της Βηθλεέμ, χαιρετίζει τους μαχητές των Αλ-Κασάμ και τη Χαμάς.
Στη Τζενίν σχηματίστηκε πανηγυρική πομπή από μηχανάκια και αυτοκίνητα για να συνοδεύσει τις απελευθερωμένες κρατούμενες στην πόλη. Τρεις ένοπλοι έχουν κρεμαστεί από τα παράθυρα του αυτοκινήτου, τιμητική φρουρά στις ηρωίδες.
«Ο κόσμος θέλει τις Ταξιαρχίες Qassam» είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι διαδηλωτές που υποδέχονται τη Χανάν Αλ-Μπαργούθι. Το επαναλαμβάνει και η ίδια. Κι όταν το σύνθημα σταματά, η Χανάν φωνάζει: «Αν δεν ήταν η Aντίσταση της Γάζας, δεν θα είχαμε δει ελευθερία και περηφάνια».
«Είμαστε με την Αντίσταση» είναι το μότο της ομιλίας της, όταν απευθύνεται στους συγκεντρωμένους.
Ολο το σχέδιο των σιωναζιστών να σβήσουν το νόημα της απελευθέρωσης των παλαιστίνιων κρατούμενων ναυάγησε. Ο αντιπρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος στη Φάταχ είπε στο Αλ Τζαζίρα: «Αυτό που έκανε η Χαμάς είναι πηγή υπερηφάνειας για τους Παλαιστίνιους και οι ισραηλινοί ηγέτες δεν μπορούν να το ξεριζώσουν, γιατί είναι βαθιά ριζωμένο». Το προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν.
Δυο ώρες πριν απελευθερωθούν οι κρατούμενες/οι, ο σιωναζιστικός στρατός έκανε εφόδους έξω από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ και έδιωχνε τον κόσμο. Οταν το μετέδωσε η δημοσιογράφος του Αλ-Τζαζίρα που ήταν έξω από ένα σπίτι, την έδιωξαν κι αυτή με… ευγένεια, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο. «Οταν συμπεριφέρονται έτσι στους δημοσιογράφους, φανταστείτε πώς συμπεριφέρονταν στους ανθρώπους στη φυλακή» ήταν το εύστοχο σχόλιό της.
Τα σιωνιστικά Μέσα «έβραζαν» από την «παλαιστινιακή πρόκληση». Κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τους αφιονισμένους. Αλλες φωνές, έβγαζαν… πολιτικούς επικήδειους του Νετανιάχου. Ιδού σχόλιο από το ισραηλινό Κανάλι 12:
«Οποιος βιάζεται να κηδέψει τη Χαμάς θα πρέπει να παρακολουθήσει αυτό που συνέβη σήμερα, καθώς τα γεγονότα έδειξαν τον απόλυτο έλεγχο της Χαμάς στο έδαφος. Η Χαμάς πέτυχε να εφαρμόσει εκεχειρία στα βόρεια και νότια της Λωρίδας της Γάζας, παρά την ανακοίνωση του στρατού ότι η ηγεσία της Χαμάς έχασε τον έλεγχο των μελών της. Η Χαμάς κατάφερε να ωθήσει το Ισραήλ σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι εγκαίρως. Αυτό δείχνει ότι η Χαμάς ελέγχει τους φρουρούς των κρατουμένων και ότι υπάρχει πλήρης επικοινωνία μεταξύ τους. Η Χαμάς εξακολουθεί να είναι ισχυρή, παρά τη μαζική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και το κίνημα ελέγχει και διαχειρίζεται τα θέματα σε ηγετικό και διοικητικό επίπεδο».
Ο ανταποκριτής του ίδιου καναλιού στη Δυτική Οχθη σχολίασε: «Εννιά στα δέκα παιδιά στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη έχουν ως εξέχοντα πρότυπά τους τον Αμπού Ομπάιντα και τον Μοχάμεντ Αλ-Ντεΐφ».
Ο έφεδρος ταγματάρχης του σιωναζιστικού στρατού Ισραέλ Ζιβ δήλωσε στο ίδιο κανάλι: «Πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, εάν η Χαμάς καταφέρει να σταματήσει τη συνέχιση των μαχών, θα βγει νικήτρια. Το επίτευγμα της 7ης Οκτωβρίου θεωρείται από την πλευρά της και ίσως από την πλευρά του αραβικού κόσμου, της Χεζμπολά και του ιρανικού άξονα, πολύ σημαντικό. Η Χαμάς διατηρεί ακόμα τη δύναμή της και η κεντρική ηγεσία εξακολουθεί να υπάρχει και εξακολουθεί να κρατάει την πλειονότητα όσων απήχθησαν. Δηλαδή, έχει επιτεύγματα και νίκη».
Από τη Δυτική Οχθη πίσω στη Γάζα.
O πρύτανης των ανταποκριτών στη Γάζα, Ουαέλ Αλ-Νταχντούχ συνοδεύει τη μικρή Σέλα πίσω στο σπίτι της. Η Σέλα έχασε τη μητέρα και τον αδερφό της από τους βομβαρδισμούς, ο Αλ-Νταχντούχ έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Αγκαλιασμένοι στο δρόμο της ελπίδας.
Τα παιδιά της Χαν Γιούνις αψηφούν το κρύο και απολαμβάνουν τη θάλασσα που στερήθηκαν επί ενάμιση μήνα. Η νίκη δεν αμφισβητείται.
Οι μεγάλοι στέκονται στην ουρά για λίγο πετρέλαιο και υγραέριο.
ΥΓ1. Το Reuters επικαλείται «ενημερωμένο αξιωματούχο» και αναφέρει ότι αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέφτηκε σήμερα το Ισραήλ για να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας. Οι Ισραηλινοί -πάντα σύμφωνα με το Reuters- εξέφρασαν στους μεσολαβητές την οργή τους για το λαό στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ που τραγουδά υπέρ της Χαμάς και των ηγετών της και υψώνει σημαίες της Χαμάς και απαίτησαν από τους μεσολαβητές να ασκήσουν πίεση για να σταματήσουν αυτές οι εκδηλώσεις! Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται σχόλια για το ποιος πονάει από τη συμφωνία ανταλλαγής.
ΥΓ2. Το κρατικό κανάλι του Ισραήλ Καν μετέδωσε ότι οι απελευθερωθέντες «όμηροι» θα ανακριθούν από τις υπηρεσίες ασφάλειας και θα τους ζητηθεί να δώσουν πληροφορίες για την κράτησή τους. Οι «απαχθέντες» θα λάβουν οδηγίες να μην δώσουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, για να αποφευχθεί ζημιά στους «απαχθέντες» που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι αργότερα! Η αστυνομία θα συνοδεύει τους «απαχθέντες» εντός της χώρας με αυτοκινητοπομπές! Είναι φανερό ποιος φοβάται την αλήθεια.