Διήμερη πολεμική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σημειώθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα την Πέμπτη και Παρασκευή 23 και 24 Μάρτη. Την Πέμπτη, το αμερικάνικο αντιτορπιλικό USS Milius, που φέρει πυραύλους, έπλευσε κοντά στο αμφισβητούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα Πάρασελ. Την Παρασκευή το πολεμικό πλοίο επανήλθε, παραβιάζοντας το καθεστώς ελέγχου της ναυτικής αυτής περιοχής από από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ, που απαιτούν εκ των προτέρων ειδοποίηση ή άδεια προτού περάσει πολεμικό σκάφος.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία και την ασφάλειά της και πως το ναυτικό και η αεροπορία της ανάγκασαν το αμερικανικό σκάφος να απομακρυνθεί.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν πως το σκάφος τους απομακρύνθηκε υπό πολεμική πίεση από την Κίνα. «Οι ΗΠΑ αμφισβητούν υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του αιτούντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού 7ου στόλου, Λούκα Μπάκιτς.
Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας απάντησε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Νότιας Σινικής Θάλασσας». «Η πράξη του αμερικανικού στρατού παραβίασε σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, παραβίασε σοβαρά τους διεθνείς νόμους και είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ηγεμονία της ναυσιπλοΐας και στρατιωτικοποιούν τη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ταν Κεφέι. Συμπλήρωσε ότι η Κίνα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει την ασφάλεια, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους στη Νότια Σινική Θάλασσα δικαιολογούνται βάσει του διεθνούς δικαίου. «Η επιχείρηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας για όλα τα έθνη», είπε ο Μπάκιτς.
Οι Αμερικανοί έχουν στρατιωτική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι κινέζοι ιμπεριαλιστές, όμως, αμφισβητούν πλέον την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία, γιατί η ισχύς τους τους επιτρέπει να την αμφισβητήσουν. Αν και το 2016, το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έκρινε –μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων- ότι η ιστορική αξίωση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν έχει νομική βάση σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο των Θαλασσών, η Κίνα εξακολουθεί να εγείρει τις ίδιες αξιώσεις, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προκαλούν με τη στρατιωτική τους παρουσία οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να κλιμακώνονται στην περιοχή.
Η Νότια Σινική Θάλασσα είναι μια σημαντική υδάτινη οδός για το παγκόσμιο εμπόριο, με περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα να διέρχονται κάθε χρόνο, ενώ διαθέτει μεγάλα αποθέματα ψαριών και υποθαλάσσιους ορυκτούς πόρους. Η πολεμική ένταση μεταξύ κινέζων και αμερικανών ιμπεριαλιστών είναι τμήμα της πάλης για το ξαναμοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ