Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Πόλεμος και Ειρήνη
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους
Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Με ανάρτηση του στο Truth Social, την ΙΧ πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και «κανόνισαν» τα της Ουκρανίας.
«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη μεγάλη ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε πάρα πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τις δυνάμεις των αντίστοιχων εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Συμφωνήσαμε να αρχίσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με ένα τηλεφώνημα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως», έγραψε ο Τραμπ.
Δεν νομίζουμε πως πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για τις… φιλειρηνικές προθέσεις του Τραμπ και τη στεναχώρια του για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στο ουκρανικό μέτωπο.
Η πρώτη ανάγνωση της ανάρτησης Τραμπ δεν είναι καθόλου δύσκολη.
- Καταρχάς, η ανάρτηση ήταν μεν στο ύφος Τραμπ, αλλά ήταν πολιτικά δομημένη. Δεν ήταν σαν την μπουρδολογία για το… real estate στη Γάζα.
- Δεύτερο, ο Τραμπ αγνόησε παντελώς τους ευρωπαίους «εταίρους και συμμάχους» των ΗΠΑ, χωρίς να κάνει καμιά προηγούμενη διαβούλευση μαζί τους. Γι’ αυτό και στις δηλώσεις τους έδειξαν ότ αιφνιδιάστηκαν πλήρως. Γιατί αυτοί ξέρουν πως δεν του ήρθε ξαφνικά η έμπνευση του Τραμπ «κάτσε να πάρω τον παλιόφιλο τον Βλαντίμιρ να τα πούμε λίγο» και πάνω στην κουβέντα έκαναν κι ένα «ντιλ». Αντιλήφθηκαν ότι είχαν προηγηθεί μυστικές διαβουλεύσεις Αμερικανών και Ρώσων και αυτοί δεν πήραν χαμπάρι. Τέτοιες ανακοινώσεις αποκαλύπτουν προηγούμενες εντατικές διαβουλεύσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι ξεκίνησαν επί Μπάντεν. Μην ακούτε τις βλακείες περί «ιστορικών ανατροπών» που θα επιφέρει ο Τραμπ. Η εξωτερική πολιτική των ιμπεριαλιστικών χωρών έχει συνέχεια. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική χώρα του πλανήτη.
- Τρίτο, ο Τραμπ έριξε μια σβουριχτή σφαλιάρα στον κλόουν Ζελένσκι, λέγοντας ωμά ότι θα τον πάρει και θα τον… ενημερώσει τι «κανόνισαν» με τον Πούτιν.
Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και, φυσικά, δεν αιφνιδιάστηκε. Το τάιμινγκ μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μάλλον συνδυάστηκε με την παρουσία των δυο αρμόδιων υπουργών, του Χέγκσεθ και του ΥΠΕΞ Ρούμπιο, στην Ευρώπη.
Μιλώντας με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ ξεκαθάρισε ότι η αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας όπως ήταν πριν από το 2014 «δεν είναι ρεαλιστική». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας λύσης στον πόλεμο. Τα ίδια επανέλαβε και το σκυλάκι των Αμερικανών, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε (πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας). «Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν κάλεσε την Ουκρανία να γίνει μέλος του», είπε!
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Το να κυνηγήσουμε αυτόν τον απατηλό στόχο θα παρατείνει τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», είπε ο Χέγκσεθ, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του.
Φυσικά, αναγνώρισε ότι μια διαρκής ειρήνη «πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει», όμως «το συντριπτικό μερίδιο» της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο πρέπει να το αναλάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες, αρκετά πλήρωσαν οι ΗΠΑ!
Ο κλόουν Ζελένσκι, σε ανάρτηση του στο Χ, ανέφερε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και συζήτησαν την προετοιμασία ενός εγγράφου σχετικού με τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. «Μιλήσαμε επί μακρόν για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε, καθώς και για τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας», έγραψε.
Ο Τραμπ, βέβαια, τον είχε προλάβει, γράφοντας στο Truth Social: «Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Και αυτός [ο Ζελένσκι], όπως ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ειρήνη». Ο δε Ζελένσκι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ στο Κίεβο, που επικεντρώθηκε στη συμφωνία για τα πολύτιμα ορυκτά της Ουκρανίας.
Σήμερα, βέβαια, μετά από ευρωπαϊκές πιέσεις, άρχισε να κάνει «κορδελάκια», δηλώνοντας ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Κιέβο και άλλα τέτοια… ηρωικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τον φωνάξουν. Όταν έρθει η ώρα της υπογραφής (αυτός πρέπει να υπογράψει), όχι όταν θα παζαρεύουν τη μοιρασιά της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές άρχισαν να σκούζουν. Αναμενόμενο, καθώς βλέπουν ότι οι Αμερικανοί παζαρεύουν μόνοι τους απευθείας με τους Ρώσους το διαμοιρασμό της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι θα πάρουν αυτά που ήδη έχουν κατακτήσει (Κριμαία και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας), οι Αμερικανοί θα πάρουν τα φιλέτα της «ανεξάρτητης» Ουκρανίας και στους Ευρωπαίους θ’ αφήσουν τον κατιμά. Απαιτώντας μάλιστα (οι Αμερικανοί) να χρηματοδοτήσουν οι Ευρωπαίοι τις ειρηνευτικές δυνάμεις που θα σταλούν στην Ουκρανία και δε θα είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί έχουν αναθεωρήσει την τακτική τους, πράγμα που είχε φανεί από την τελευταία περίοδο του Μπάιντεν. Δε θέλουν να χώσουν άλλα κεφάλαια σε έναν πόλεμο που οι ουκρανοί εθνικιστές δεν μπορούν να κερδίσουν απέναντι στον ισχυρότερο ρωσικό στρατό. Τα κεφάλαια που έχουν ήδη χώσει (μην ακούτε που παρουσιάζονται ως στρατιωτική βοήθεια, όλα δάνεια είναι) αρκούν για να υποδουλώσουν την Ουκρανία για περισσότερο από έναν αιώνα, αρπάζοντας το φυσικό της πλούτο και την παραγωγική της ικανότητα. Γιατί να «επενδύσουν» περισσότερα κεφάλαια, με κίνδυνο να μην μπορούν να πάρουν τις πρέπουσες αποδόσεις σε κέρδη;
Οι Ευρωπαίοι έχουν «επενδύσει» λιγότερα από τους Αμερικανούς, οπότε δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες προσδοκίες. Εχουν χάσει πολλά, όμως, καθώς αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν την ενεργειακή τους στρατηγική, να αγοράζουν ενεργειακές πρώτες ύλες σε υψηλότερες τιμές και επομένως να δέχονται πλήγματα στην ανταγωνιστικότητά τους.
Θα ξεκινήσει, λοιπόν, ένα παζάρι για το διαμοιρασμός των ιματίων της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, όμως το βέβαιο είναι πως στο τέλος του παζαριού ο ουρανικός λαός, που χρησιμοποιήθηκε σαν κρέας για τα κανόνια του πολέμου, θα γνωρίσει την υπερεκμετάλλευση της ειρηνικής περιόδου, για να αποπληρωθούν τα κανόνια στους ιμπεριαλιστές. Οσο για το ρωσικό λαό, θα μετρήσει κι αυτός τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες σ έναν καθαρά ιμπεριαλιστικό πόλεμο και θα κληθεί να πληρώσει το κόστος με περισσότερη εκμετάλλευση και μεγαλύτερη φτώχεια. Να χορτάσει με τον μεγαλορωσικό σωβινισμό που σερβίρει ο Πούτιν και η κλίκα των καπιταλιστών που τον στηρίζει αποκλείεται.