Not In Our Names, ακρωνυμικά ΝΙΟΝ: Οχι στο όνομά μας. Το σύνθημα πρωτοακούστηκε στην αμερικάνικη επικράτεια τη δεκαετία του ’70 από το ογκώδες αντιπολεμικό κίνημα που εξέφραζε την αλληλεγγύη του στο λαό του Βιετνάμ.
Ξανακούστηκε το 2002, από το κίνημα ενάντια στις αμερικάνικες εισβολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και γενικότερα στη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Μπους.
Ξανακούγεται τώρα στους δρόμους των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που στηρίζει τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές. Και έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αυτό το σύνθημα ακούγεται από Αμερικανοεβραίους που διαχωρίζουν τη θέση τους από τα εγκλήματα του σιωναζισμού και ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό.
Οπως γράψαμε και χτες, η καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Γέιλ έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα για τον Μπάιντεν. Φούντωσε το κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Και πέταξε στο βρόμικο σκουπιδοτενεκέ με τις προβοκάτσιες τον πρόστυχο ισχυρισμό ότι οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές είναι «αντισημίτες».
Σήμερα, μια ογκώδης διαδήλωση, την οποία διοργάνωσε η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Jewish Voice for Peace και η καμπάνια IfNotNow, πλημμύρισε το λόφο του Καπιτώλιου στην Ουάσινγκτον. Οι διαδηλωτές καλούσαν την αμερικάνικη κυβέρνηση να σταματήσει να προσφέρει πολεμική και οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ. Περισσότεροι από 355 διαδηλωτές, οι περισσότεροι εβραίοι, συνελήφθησαν από την αστυνομία, όπως ανακοίνωσε η Jewish Voice for Peace. Ανάμεσά τους και αρκετοί ραβίνοι.
«Ως εβραίοι που οι πρόγονοί τους υπέστησαν το Ολοκαύτωμα, όταν ακούμε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να χρησιμοποιούν φράσεις όπως “τα παιδιά του σκότους” και “ανθρώπινα ζώα” για να περιγράψουν Παλαιστίνιους, αισθανόμαστε τις αντηχήσεις του [Ολοκαυτώματος] στα κόκαλά μας», δήλωσε η πολιτική διευθύντρια του IfNotNow Εβα Μπόργκγουορντ. Και συνέχισε: «Ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί αυτή η γλώσσα και είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτό που ξεκάθαρα σκοπεύουν, μια γενοκτονία. Θα πάμε στις πόρτες των νομοθετών μας, θα είμαστε στις πόρτες των νομοθετών μας για όσο χρειαστεί. Η δουλειά των κινημάτων μας τα τελευταία εννιά χρόνια και δεκάδες χρόνια δουλειάς των προκατόχων μας μας έχει προετοιμάσει όλους να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομακτική στιγμή της γενοκτονίας. Το να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής μας. Καταλαβαίνουμε πώς φτάσαμε εδώ και πως για να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη και να πετύχουμε πραγματική ασφάλεια για Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και Εβραίους, πρέπει να τερματίσουμε δεκαετίες κατοχής και απαρτχάιντ και να αγωνιστούμε για ισότητα, δικαιοσύνη και ένα ακμάζον μέλλον για όλους».
«Εμείς ως Αμερικανοεβραίοι δεν θα χρησιμοποιηθούμε, δε θα γίνουμε συνένοχοι και δε θα σιωπήσουμε. Ο Ιουδαϊσμός είναι μια όμορφη παράδοση χιλιάδων ετών, ενώ το Ισραήλ είναι ένα 76χρονο αποικιακό κράτος τύπου απαρτχάιντ», είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Μόργκαν Μπασίτσις, οργανωτής του Jewish Voice for Peace.
Η ραβίνος Αλις Γουάιζ ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες. Λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωσή της, πληροφορήθηκε ότι ένας από τους πιο στενούς παλαιστίνιους φίλους της έχασε ολόκληρη την οικογένειά του από χτεσινό βομβαρδισμό στη Γάζα. «Αισθάνθηκα σαν να άνοιξε η γη και να με κατάπιε», είπε η Γουάιζ. «Ηταν μια πολύ νηφάλια υπενθύμιση αυτού που προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Είναι κρίσιμο για τους Αμερικανοεβραίους να σηκωθούν και να πουν πως το «ποτέ ξανά» (σ.σ. σύνθημα που ειπώθηκε μετά το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου και αφορούσε την εξόντωση των εβραίων από τους ναζί) σημαίνει ποτέ ξανά για όλους».
Μια μικρότερη ομάδα ειρηνιστών ακτιβιστών έκανε καθιστική διαδήλωση μέσα σε ένα από τα κτίρια του Καπιτώλιου. Εκεί, μερικές δεκάδες ραβίνοι οργάνωσαν και ένα δρώμενο στηριγμένο στην εβραϊκή θρησκευτική παράδοση, στη διάρκεια του οποίου διάβαζαν μαρτυρίες για τη γενοκτονία στη Γάζα. Φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Not In Our Name» και πλακάτ που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.
Διαδηλώσεις εβραίων υπέρ της Παλαιστίνης έγιναν και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις. Στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν κεντρική λεωφόρο και έκαναν στο δρόμο το τελετουργικό που σηματοδοτεί την έναρξη του εβραϊκού πάσχα. «Αυτό είναι το πάσχα που κάνουμε την έξοδό μας από το σιωνισμό. Οχι στο όνομά μας. Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» διακήρυξαν οι διοργανωτές.