Μαρόκο, η χώρα της νεοαποικιακής εκμετάλλευσης (από τη Γαλλία κυρίως) και της ανείπωτης φτώχειας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Η χώρα όπου μια αστική κλίκα, γύρω από το βασιλιά και την καμαρίλα του, ζει μέσα στην πιο προκλητική χλιδή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κυριολεκτικά λιμοκτονεί και οι νέοι του παίρνουν το δρομο της μετανάστευσης. Η χώρα της εθνικής καταπίεσης και κατάκτησης, με τους Βέρβερους να στερούνται των δικαιωμάτων τους και να έχουν απωθηθεί στα ορεινά του Ατλαντα και με τους Σαχράουϊ να τελούν υπό κατοχή, κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Σ’ αυτή τη χώρα, λοιπόν, στις περιοχές των Βέρβερων στην οροσειρά Ατλάς, χτύπησε ένας σεισμός μεγάλης έντασης (6,8 της κλίμακας Ρίχτερ), που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα (επίσημα, το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για 2.122 νεκρούς και 2.421 τραυματίες, εκ των οποίων οι 1.404 σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αριθμοί είναι σίγουρα μεγαλύτεροι, καθώς η πρόσβαση σε όλα τα χωριά της περιοχής είναι από δύσκολη μέχρι αδύνατη. Οχι μόνο λόγω των καταστροφών που έχει προκαλέσει ο σεισμός αλλά και λόγω της απομόνωσης αυτών των περιοχών για λόγους εθνικής καταπίεσης.
Ο βασιλιάς γύρισε από τη βίλα του στη Γαλλία, όπου περνάει τον καιρό του παρέα με τους γάλλους φίλους του, και κήρυξε τριήμερο πένθος. Η UNESCO δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις ζημιές στο ιστορικό κέντρο του Μαρακές, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως οι Βέρβεροι γύρω από το επίκεντρο του σεισμού σκάβουν με τα χέρια τους για ν’ ανασύρουν τους νεκρούς τους από τα ερείπια και δεν έχουν δει την παραμικρή βοήθεια.
Το πρόσωπο της μαροκινής δυναστείας το έχουν γνωρίσει καλά, όταν πριν από μερικά χρόνια, το 2016, όταν κινητοποιήθηκαν ζητώντας να γίνουν υποδομές και ν’ ανοίξουν δουλειές, για να πάψουν να είναι αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη χώρα. Η απάντηση ήταν η πιο άγρια καταστολή και η φυλάκιση των ηγετών της διαμαρτυρίας. Το αντικυβερνητικό κίνημα Χιράκ, όπως ονομάστηκε, που γεννήθηκε μετά από τον τραγικό θάνατο ενός 31χρονου ιχθυοπώλη που συνεθλίβη από απορριμματοφόρο, μαζικοποιήθηκε και πήρε πολιτικό χαρακτήρα στην περιοχή των Βέρβερων, όμως δεν κατόρθωσε να ανατρέψει καταστάσεις καθώς γνώρισε άγρια καταστολή από το καθεστώς.
Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, ο δημοφιλής ράπερ Μοχάμεντ Μουνίρ, γνωστός ως Γκνάουι, καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή με την κατηγορία της προσβολής της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Ο Γκνάουι, έκανε το… έγκλημα να κατηγορήσει το βασιλιά και τους συμβούλους του, σε πεντάλεπτο τραγούδι με τίτλο «Ααχ Αλ Σαάμπ» (Να ζήσει ο λαός), το οποίο είδαν μέσα από το YouΤube πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι! Τους κατηγόρησε για εκτεταμένη διαφθορά και για τις οικονομικές ανισότητες που οδηγούν χιλιάδες νέους στη μετανάστευση. Σε ένα μέρος του βίντεο εμφανιζόταν η περιοχή των Βέρβερων, όπου αναπτύχθηκε το αντιπολιτευτικό κίνημα Χιράκ. Αλλού εμφανιζόταν μια μάνα, οι γιοι της οποίας σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, ενώ σε άλλο σημείο απεικονιζόταν η νέα γενιά που πέφτει στο χασίς και στα ναρκωτικά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια θα είναι η κρατική αρωγή στους Βέρβερους που χτυπήθηκαν άγρια από το φονικό σεισμό.