Αύριο (20 Φλεβάρη), το Γαλλικό Εφετείο θα αποφασίσει για την υπόθεση της αποφυλάκισης του λιβανέζου επαναστάτη κομμουνιστή Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην απόφαση του Δικαστήριου Εκτέλεσης Ποινών.
Οπως είναι γνωστό, στις 14 Νοέμβρη του 2024 και ενώ ο Ζορζ Αμπνταλλά διανύει τον 41ο χρόνο φυλάκισης (ο πιο παλιός κρατούμενος σε ευρωπαϊκή φυλακή), το δικαστήριο εκτέλεσης ποινών αποφάσισε την υφ’ όρον αποφυλάκισή του. Ομως, προτού προλάβει να κυκλοφορήσει η είδηση, το Γραφείο του Εισαγγελέα Κατά της Τρομοκρατίας έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο Αμπνταλά έχει όλες τις προϋποθέσεις για υφ’ όρον απόλυση από το 1999, αλλά όλες οι αιτήσεις του (έντεκα συνολικά) απορρίφθηκαν. Εκτός από μία, το 2013, που έγινε δεκτή υπό τον όρο ότι θα απελαθεί στον Λίβανο. Ομως, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο διαβόητος Μανουέλ Βαλς, αρνήθηκε να υπογράψει διαταγή απέλασης και έτσι ο πολιτικός κρατούμενος παρέμεινε άλλα έντεκα χρόνια στη φυλακή!
Η απόφαση που ανακοινώθηκε τον Νοέμβρη θέτει τον όρο να εγκαταλείψει ο Ζορζ τη Γαλλία και να μην ξαναπατήσει το πόδι του σ’ αυτήν. Δεν απαιτείται, δηλαδή, οποιαδήποτε κυβερνητική εμπλοκή. Ο Ζορζ αποφυλακίζεται και παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για τον Λίβανο, όπου τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Ολες οι κυβερνήσεις του Λιβάνου έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η χώρα θα δεχτεί με χαρά τον πολίτη της Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά.
Σε μια ακόμα προκλητική παρέμβαση, οι ΗΠΑ (του «καλού» Μπάιντεν, όχι του «κακού» Τραμπ) υπέβαλαν στις 19 Δεκέμβρη επίσημη δήλωση στο γαλλικό Εφετείο, εκφράζοντας σθεναρή αντίθεση στην αποφυλάκισή του και χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά επικίνδυνη» και αντίθετη προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Λιβάνου. Η δήλωση, που εκδόθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η αποφυλάκιση του Αμπνταλλά θα απειλούσε τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές των ΗΠΑ και θα αποσταθεροποιούσε μια ήδη τεταμένη περιοχή.
Η αμερικανική δήλωση ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του Αμπνταλλά στη γενέτειρά του, το Κουμπαϊάτ, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, θα του επέτρεπε να επανασυνδεθεί με μια «οικογένεια που συνδέεται με την τρομοκρατία» και να προωθήσει βίαιους στόχους χωρίς γαλλική επίβλεψη. Επικαλέστηκε τη δήλωσή του στο δικαστήριο το 1987: «Είμαι μαχητής, όχι εγκληματίας» και τη σταθερή άρνησή του να αποκηρύξει την «αντίσταση» κατά της κατοχής, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι θέσεις δικαιολογούν ανησυχίες για δημόσιες ταραχές. Η δήλωση συνέδεσε περαιτέρω τον Αμπνταλλά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, παρουσιάζοντας την αποφυλάκισή του ως πιθανό καταλύτη για περιφερειακή αστάθεια.
Η παρέμβαση των λιβανέζων βουλευτών
Χτες, έντεκα λιβανέζοι βουλευτές κάλεσαν τη Γαλλία να απελευθερώσει άμεσα τον Ζορζ Αμπνταλλά, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος από το 1984.
Στην επιστολή τους προς τη γαλλική κυβέρνηση, οι βουλευτές τόνισαν ότι ο Αμπνταλλά «είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση από το 1999 βάσει της γαλλικής νομοθεσίας» και ότι πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις το 2003, 2012, 2013 και πιο πρόσφατα το 2024 ενέκριναν την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι «οι πολιτικές πιέσεις έχουν επανειλημμένα παρεμποδίσει αυτές τις αποφάσεις, καθιστώντας τον πολιτικό κρατούμενο και βλάπτοντας τις σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Γαλλίας».
Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για τον επαναπατρισμό του Αμπνταλλά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 14 Ιουνίου 2024. Οι βουλευτές καλούν τη Γαλλία να τηρήσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνοντας: «Η Γαλλία, ως υπέρμαχος της δικαιοσύνης, πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή της, τερματίζοντας αυτήν την επί δεκαετίες μακρά αδικία». Ζητούν την άμεση απελευθέρωση και μεταφορά του Αμπνταλλά στον Λίβανο.
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Ελίας Τζαράντε, Οσάμα Σάαντ, Αμπντούλ Ραχμάν Μπιζρί, Χουσεΐν Χατζ Χασάν, Ιμπραήμ Μουσάουι, Μίλχεμ αλ-Χουζαϊρί, Χασάν Μουράντ, Τζίμι Ζαμπούρ, Άσαντ Νταργάμ, Σαρμπέλ Μασάαντ και Σάζι Ατίγιε.