Υπάρχει έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα δώσει λύση στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωλάνδη; Η κυρία αυτή έχει αποδειχτεί ένα απίστευτο πολιτικό σούργελο που συναγωνίζεται τους αμερικανούς προπαγανδιστές της τηλεόρασης στην αντιρωσική ρητορική. Μόνο πολεμοκάπηλη ρητορική και από πρακτικό έργο αέρας κοπανιστός.
Μετά το «χεστήριο» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα… πήρε πρωτοβουλία. Σε μια δήλωση 548 λέξεων πρόλαβε να γράψει δυο φορές ότι… «θα επικρατήσουμε» στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν! Και μόνο αυτές οι αναφορές προκάλεσαν σπαρταριστούς γέλωτες σε όλη την Ευρωλάνδη. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, ακόμα και οι ευρωλιγούρηδες της δημοσιογραφίας σπάνε πλάκα με την Ούρσουλα, η οποία αποθεώνει τον εαυτό της.
- «Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε την επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό μας εφοδιασμό». Τότε τι ανησυχούμε; Ολα καλά…
- «Mέσω της μείωσης της ζήτησης, τα αποθέματά μας βρίσκονται στο 82%». Πώς ακριβώς μετράει τα αποθέματα η Ούρσουλα; Με μια υποθετική (και όχι πραγματική) μείωση της ζήτησης. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτά τα αποθέματα φτάνουν δεν φτάνουν για δυο μήνες. Μετά τι θα γίνει; Οι πορδές δεν βάφουν αυγά, ούτε μετατρέπονται σε φυσικό αέριο, ακόμα κι αν περιλαμβάνουν μεθάνιο.
Η προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου δεν ανησυχεί την Oύρσουλα, γιατί… το έχει λύσει. Την απασχολεί ότι «η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και έτσι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια στην αγορά».
Ποιος χειραγωγεί την αγορά φυσικού αερίου; Ο Πούτιν; Μα αφού «αποδυναμώσαμε την επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό μας εφοδιασμό», πώς είναι δυνατόν να χειραγωγεί την αγορά ο Πούτιν; Μήπως -λέμε μήπως- τη χειραγωγούν τα ενεργειακά μονοπώλια της Δύσης, οι Αμερικανοί που πουλάνε LNG κτλ.; Α, πα, πα, πιπέρι στο στόμα οποιανού βάζει τέτοια ερωτήματα.
«Μέσω της διαφοροποίησης, αυξήσαμε τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει σήμερα περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ απ’ ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούμε μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU», είπε η Ούρσουλα στη δήλωσή της. Επομένως, η «χειραγώγηση της αγοράς» δεν αφορά μόνο (ούτε κυρίως) τη Ρωσία, αλλά (και) όλες τις άλλες χώρες που πουλάνε φυσικό αέριο. Να δεχτούμε ότι «η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές», όπως λέει η Ούρσουλα, οι άλλοι όμως, οι… εναλλακτικοί, γιατί ακολουθούν τη Ρωσία στη χειραγώγηση των τιμών; Γιατί δεν ρίχνουν αυτοί τις τιμές, ώστε να μείνει ο Πούτιν με άδεια χέρια;
‘Η μήπως δεν αποδυναμώθηκε η επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και τα αντιθέτως λεγόμενα δεν είναι παρά μια ακόμη παπάρα της ανοικονόμητης Ούρσουλα(ς);
Και τα δύο ισχύουν. Και η επιρροή της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ δεν αποδυναμώθηκε σε βαθμό που να μιλάμε για απεξάρτηση (αλλιώς δεν θα έσκουζαν οι Γερμανοί για τη μη λειτουργία του Nord Stream 1) και όλες οι χώρες που πουλάνε φυσικό αέριο και τα μονοπώλια που το εκμεταλλεύονται κερδοσκοπούν άγρια με τη μείωση της προσφοράς, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη.
Η Ούρσουλα, όμως, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις, πρότεινε και… σχέδιο άμεσων μέτρων. Με πέντε άξονες, παρακαλώ! Ας τους δούμε έναν προς ένα:
- «Πρώτον, έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος. Απαιτείται έξυπνη μείωση της ζήτησης». Μα αυτό δεν υποτίθεται πως γίνεται εδώ και μερικούς μήνες; Ναι, αλλά η μείωση ήταν εθελοντική, ενώ τώρα η Ούρσουλα θα προτείνει «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής». Σ’ αυτό συνίσταται η… εξυπνάδα, διότι προφανώς μέχρι τώρα όλα γίνονταν… χαζά.
- «Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής. Είναι πλέον καιρός να επωφεληθούν οι καταναλωτές από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι’ αυτό, θα προτείνουμε την αναδιανομή αυτών των απροσδόκητων κερδών για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα άτομα και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν».
Καλά, χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να καταλάβει ότι και οι παραγωγοί ενέργειας με άλλους τρόπους, πέραν της χρήσης υδρογονανθράκων, εκμεταλλεύονται την έκρηξη των τιμών και πουλάνε τη δική τους ενέργεια σαν να παρήχθη με καύση φυσικού αέριου ή πετρέλαιου; Αλλά δεν μας είπε αν στις «πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών» περιλαμβάνονται και τα πυρηνικά εργοστάσια. Οχι τίποτ’ άλλο αλλά θα θέλαμε να δούμε τα μούτρα του Μακρόν.
- «Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιριών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης αποκομίσει τεράστια κέρδη». Βουλωμένο γράμμα διαβάζει αυτή η γυναίκα. Και τι θα γίνει με τα ενεργειακά μονοπώλια της Δύσης; Η Ούρσουλα έχει τη λύση: «Θα προτείνουμε μια συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων»!!!
Οχι φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά «συνεισφορά αλληλεγγύης». Κάτι σαν φιλανθρωπία δηλαδή.
Η αλήθεια είναι πως τα ενεργειακά μονοπώλια εκμεταλλεύονται την κρίση και σε βάρος και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων των άλλων κλάδων και σε βάρος των αστικών κρατών, που είναι αναγκασμένα να επιδοτούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τις τιμές της ενέργειας. Τα αστικά κράτη, ως συλλογικοί καπιταλιστές, είναι υποχρεωμένα να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ενεργειακών μονοπωλίων και τις ανάγκες του συστήματος στο σύνολό του. Τα ανθρωπάρια σαν την Φον ντερ Λάιεν, όμως, δεν μπορούν να φτάσουν πέρα από γενικολογίες για «συνεισφορά αλληλεγγύης». Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, αφού προηγουμένως διαβουλευτών με τα ισχυρότερα μονοπώλια όλων των κλάδων.
- «Τέταρτον, οι πάροχοι ενέργειας πρέπει να στηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. […] Κατά συνέπεια, θα συμβάλουμε στη στήριξη της ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρίες ενέργειας. Θα επικαιροποιήσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση παροχή κρατικών εγγυήσεων». Οι κακόμοιρες οι εταιρίες διανομής, έχουν ανάγκη περαιτέρω κρατικής ενίσχυσης. Ο Μητσοτάκης το έχει λύσει. Κατήργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την έβαλε στο τιμολόγιο. Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες (οι περισσότερες από τις οποίες είναι απλώς μαγαζιά λιανικής, χωρίς καμιά επένδυση) βγάζουν αυτά που έβγαζαν και πριν και το κράτος απλά επιδοτεί την τελική τιμή καταναλωτή.
- «Και πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περιορίσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει τον βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πλέον οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς! Στην αρχή του πολέμου, το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών αντιπροσώπευε το 40% του συνόλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Σήμερα έχει μειωθεί μόλις στο 9% των εισαγωγών φυσικού αερίου»!
Και σ’ έναν μαθητή της πρώτης γυμνασίου να το δώσεις να το διαβάσει, θα σου πει: «Μα είναι καλά αυτή η γυναίκα; Αφού λέει ότι μείωσε στο 9% από 40% τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αέριου, σημαίνει ότι ο καλπασμός των τιμών οφείλεται σε εκείνους που εμπορεύονται το 31% του αέριου, που υποκατέστησε το ρωσικό και το υπόλοιπο 60%. Τι θα κερδίσει αν βάλει πλαφόν στο 9% και μείνει ανεξέλεγκτο το 91%;». Αγαπητοί, εσείς είστε άσχετοι. Με τέτοιες προτάσεις η Ούρσουλα κατάφερε ήδη να εκτοπίσει τον Γκίκα Μαγιορκίνη από φαβορί για το επόμενο διεθνές βραβείο στα Μαθηματικά!
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε πλέον. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, προεξαρχόντων των υπουργών του γερμανογαλλικού άξονα, πέταξαν στα σκουπίδια αυτή τη… μεγαλοφυή πρόταση της Ούρσουλα(ς). Προτού μιλήσουν οι Γαλλογερμανοί, βγήκαν στην πιάτσα οι λαγοί: Τσεχία, Ουγγαρία, αλλά και Ελλάδα. Η Ελλάδα γιατί; Γιατί αν η ΕΕ βάλει πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο Πούτιν θα κλείσει το διακόπτη και του Turk Stream, από τον οποίο παίρνει φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ, που θα πρέπει να αναζητήσει αέριο από αλλού, που ακόμα κι αν το βρει, θα είναι σε τιμή τουλάχιστον τριπλάσια απ’ αυτό που αγοράζει από τη Gazprom μέσω του Turk Stream. Πέραν όλων των άλλων, αν η ΕΕ επέβαλε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αέριου, η Gazprom θα μπορούσε να ξεκινήσει δικαστήρια, ζητώντας αποζημιώσεις για παραβίαση συμβολαίων.
Εκτός από εντελώς ατελέσφορη, η συγκεκριμένη πρόταση της Φον ντερ Λάιεν είναι και εντελώς υποκριτική. Πριν από μερικές μέρες, οι Financial Times έγραψαν ότι η ΕΕ αγοράζει ρωσικό LNG από την Κίνα! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κινέζικος όμιλος Jovo, από τους μεγαλύτερους στο εμπόριο LNG, ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει φορτίο σε ευρωπαίο αγοραστή! Δεν χρειάζεται να πούμε σε τι τιμή πουλήθηκε αυτό το αέριο. Απλά να σημειώσουμε ότι μπορεί να μην πήγε καν από τη Ρωσία στην Κίνα και από την Κίνα να ήρθε στην Ευρώπη. Μπορεί να φορτώθηκε στη Ρωσία και να κατευθύνθηκε κατευθείαν στην Ευρώπη, ως… κινέζικο (για να μειωθούν και τα μεταφορικά). Το λέμε αυτό γιατί τον Απρίλη άλλος κινέζικος κολοσσός, η Sinopec, παραδέχτηκε ότι διοχετεύει LNG που περισσεύει στη διεθνή αγορά, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα ότι αμερικάνικο LNG αγοράστηκε από κινέζικες εταιρίες, φορτώθηκε σε εγκατάσταση στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ και ξεφορτώθηκε σε ευρωπαϊκά λιμάνια.
Πρόκειται, λοιπόν, για απύθμενη υποκρισία, όταν γίνεται λόγος για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών και την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές αγοράζουν ρωσικό LNG από την Κίνα.
Για να το πούμε σε λαϊκή γλώσσα, ο Πούτιν έχει αρπάξει τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές από τα «αχαμνά» και στρίβει συνεχώς το χέρι του. Αυτό που κάνουν μέχρι στιγμής οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές είναι να προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο. Η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, επιτρέπει στη Ρωσία και την Κίνα να δημιουργούν οικονομικό μέτωπο κατά των αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η συμφωνία για αγοραπωλησία των υδρογονανθράκων σε ρούβλια και γουάν βγάζει εκτός πετροδολάριου μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, υπονομεύοντας ευθέως την οικονομική ισχύ των Αμερικανών.
Σίγουρα γίνονται παζάρια για την είσοδο και άλλων χωρών, με μεγάλη κατανάλωση υδρογονανθράκων, όπως π.χ. η Ινδία, σ’ αυτό το παράλληλο σύστημα διεθνών συναλλαγών, που υπονομεύει μια οικονομική σταθερά (τις συναλλαγές σε δολάρια) που ενίσχυε την οικονομική ηγεμονία των Αμερικανών. Και ο ΟΠΕΚ, σε μια κίνηση τεράστιας συμβολικής σημασίας, ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη του θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η ποσότητα δεν είναι τόση ώστε να διαταράξει τη σημερινή ισορροπία, το μήνυμα όμως είναι σαφές: μην διανοείστε καν να βάλετε πλαφόν στην τιμή του πετρέλαιου, γιατί θα μειώσουμε την παραγωγή και οι τιμές θα εκτιναχτούν πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Και κάτι τελευταίο. Για να επιβάλει πλαφόν ένας αγοραστής στον πωλητή, θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση ισχύος απέναντί του. Είτε να μην έχει ανάγκη το εμπόρευμα (μείωση της ζήτησης έναντι της προσφοράς) είτε να έχει βρει πιο φτηνό εναλλακτικό προμηθευτή. Για την ΕΕ δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Γι’ αυτό σκούζουν όλο το καλοκαίρι ότι ο Πούτιν τους εκβιάζει κλείνοντας τις στρόφιγγες. Φυσικά και τους εκβιάζει. Ας αφήσουν, όμως, την υποκριτική έκπληξη. Πόλεμο με τη Ρωσία κάνουν και στον πόλεμο επιτρέπονται όλα τα μέσα.
Η μόνη λύση για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές είναι ν’ αφήσουν τους ψευτοτσαμπουκάδες και να μπουν σε κρυφή διαπραγμάτευση με το ρωσικό ιμπεριαλισμό, προσφέροντας άρση κυρώσεων (έστω και σταδιακή) έναντι φυσικού αέριου. Οπως ακριβώς έκαναν με τα ουκρανικά σιτηρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε ξανά την Ουκρανία και υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ακόμη 1 δισ. σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι ο Πούτιν σέρνει τους Ευρωπαίους σε μια διαπραγμάτευση που στο τέλος της έχει την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το μοίρασμα της Ουκρανίας και θέλουν -όσο μπορούν και με οργανέτο τους την κλίκα του Ζελένσκι- να ακυρώσουν αυτή την παρασκηνιακή διαδικασία.