Χθες έγινε η τέταρτη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Παλαιστινιακής Αντίστασης και των σιωναζιστών. Για μια φορά ακόμα γίναμε μάρτυρες της ανθρωπιάς από τη μια και της βαρβαρότητας από την άλλη.
H Moνάδα Σκιών των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ παρέδωσε ήρεμα τους 13 αιχμάλωτους. Με φροντίδα ακόμα και να μην σκοντάψει κανένας στα λίγα μέτρα της διαδρομής από το βανάκι της Αντίστασης μέχρι τα τζιπ του Ερυθρού Σταυρού, με διανομή μπουκαλιών με νερό κτλ. Ανθρώπινα πράγματα. Είχαμε και πάλι τους καθιερωμένους χαιρετισμούς αιχμάλωτων προς τους μαχητές, σε αναγνώριση της ευγένειας και του ενδιαφέροντος που επέδειξαν για την υγεία και την ασφάλειά τους κατά το διάστημα της αιχμαλωσίας.
Σημειωτέον ότι και αυτή τη φορά η παράδοση των αιχμαλώτων έγινε σε διαφορετικό σημείο (έξω από την παλαιστινιακή φυλακή Aσνταά, δυτικά της Χαν Γιούνις νοτιότερα από το κέντρο της Λωρίδας). Η Αντίσταση επέλεξε τα σημεία της ανταλλαγής για να δείξει ότι έχει έλεγχο σε όλη τη Λωρίδα. Από τους αιχμάλωτους που απελευθερώθηκαν με την τέταρτη ομάδα τρεις είχαν και γαλλική υπηκοότητα, δύο γερμανική και έξι αργεντίνικη.
Παρακάτω το επίσημο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αλ-Κασάμ.
Και ένα βίντεο του Αλ-Τζαζίρα (αποκλειστικό) που δείχνει και τους πανηγυρισμούς των παλαιστίνιων πιτσιρικάδων όταν περνούν τα τζιπ του Ερυθρού Σταυρού από κατοικημένη περιοχή (μάλλον τη Χαν Γιούνις)
Από την Ισραηλινή πλευρά είχαμε τα ίδια όπως και τις προηγούμενες φορές. Χημικά και σφαίρες έξω από τη διαβόητη φυλακή της Οφέρ, δυτικά της Ραμάλα, όπου οι συγγενείς περίμεναν υπομονετικά για ώρες για να αποφυλακιστούν οι άνθρωποί τους. Το πύρινο οδόφραγμα δεν μπόρεσε να τους προστατέψει, γιατί οι σιωνιστές πετούσαν τα χημικά με εκτοξευτήρες, ενώ χρησιμοποίησαν και πραγματικά πυρά.
Ενας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από τις σφαίρες των σιωναζιστών.
Επίθεση για δεύτερη συνεχή μέρα και στη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα, όπου οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν για να υποδεχτούν τα παιδιά που αποφυλακίστηκαν χάρη στη συμφωνία που επέβαλε η Αντίσταση. Δεν περιορίστηκαν στα χημικά, αλλά άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας νεαρός άνδρας.
Στην Ιερουσαλήμ εισβολές στα σπίτια των οικογενειών και απαγόρευση οικογενειακών συγκεντρώσεων και παρουσίας δημοσιογράφων. Oχι παλαιστινιακές σημαίες, όχι συνθήματα, όχι δημοσιογράφοι, όχι συγγενείς, εκτός από τους γονείς και τ’ αδέλφια που μένουν σ’ αυτό το σπίτι, όχι μοίρασμα γλυκών στη γειτονιά, αλλιώς, θα πάμε πίσω στη φυλακή τα παιδιά σας!
Εισέβαλαν στο σπίτι του προς αποφυλάκιση κρατούμενου Μουχάμαντ Αμπού Αλ-Χούμους στην Αλ-Εσαουίγια, έδιωξαν τους συγγενείς και προειδοποίησαν την οικογένεια να μην κάνει γιορτή ή συγκέντρωση ανθρώπων στο σπίτι.
Η προσοχή τους, όμως, επικεντρώθηκε στο σπίτι της οικογένειας Χαμάντ στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά, όπου η οικογένεια ετοιμαζόταν να υποδεχτεί την έφηβη κόρη τους Νοφόθ.
Παρακάτω το «ντου» στο σπίτι των Χαμάντ, ο έλεγχος ταυτοτήτων και η εκδίωξη των πάντων πλην των γονέων.
Aφού άδειασαν το σπίτι, άρχισαν να διώχνουν τους δημοσιογράφους σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το σπίτι. Δείτε την εκδίωξη της (γνωστής μας πλέον) δημοσιογράφου του Αλ-Τζαζίρα, που ασχολείται χρόνια με τα θέματα του διωγμού των Παλαιστίνιων στην Ιερουσαλήμ. Η έμπειρη δημοσιογράφος μεταδίδει live την εκδίωξή της από το δρόμο, εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σπίτι της οικογένειας Χαμάντ.
Oι δημοσιογράφοι επέστρεψαν και εκδιώχτηκαν για δεύτερη φορά, σε live μετάδοση και πάλι.
Γιατί τόση… ανησυχία για μια 16χρονη έφηβη; Η συνοικία Σεΐχ Τζαρά είναι κέντρο συγκρούσεων εδώ και χρόνια, καθώς οι σιωνιστές επιδιώκουν την εβραιοποίησή της με εκδίωξη των παλαιστίνιων κατοίκων της. Το σπίτι των Χαμάντ βρίσκεται απέναντι από τα σπίτια των οικογενειών Αλ-Χανούν και Αλ-Γάνι, που τα άρπαξαν έποικοι. Με έξωση απειλείται και ο Αρίφ Χαμάντ, παππούς της Νοφόθ.
Η Νοφόθ συνελήφθη πριν από δυο χρόνια, σε ηλικία 14 ετών, και κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε μια έποικο που είχε αρπάξει ένα παλαιστινιακό σπίτι στη γειτονιά. Εμεινε στη φυλακή δυο χρόνια χωρίς δίκη, με το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης». Πριν από δεκαπέντε μέρες δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Η Αντίσταση την απελευθέρωσε, όμως ενώ ήταν στη λίστα των προς απελευθέρωση της πρώτης μέρας, οι σιωναζιστές τη μετέφεραν σε ένα νοσοκομείο. Αναγκάστηκαν να την αποφυλακίσουν χτες με την τελευταία ομάδα, προφανώς μετά από προειδοποιήσεις της Αντίστασης προς τους διαμεσολαβητές να συμμαζέψουν τους σιωναζιστές. Ετσι η οικογένεια Χαμάντ συγκέντρωσε εις διπλούν το μίσος των σιαναζιστών.
Η Νοφόθ έφτασε στο σπίτι της και οι σκηνές της υποδοχής μεταδόθηκαν (και) τηλεοπτικά. Στην εποχή του κινητού, τέτοιες απαγορεύσεις είναι -εκτός από φασιστικές- και γελοίες.
Σε δηλώσεις της η Νοφόθ Χαμάντ κατήγγειλε ότι υποβλήθηκε σε σοβαρή κακοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια των διαδικασιών απελευθέρωσης. Η συμφωνία -είπε- ήταν η αρχή μιας νέας ζωής για μένα. Η φυλακή είναι ένας εφιάλτης που τελείωσε και ελπίζω ότι οι άνδρες και οι γυναίκες κρατούμενοι θα αποκτήσουν σύντομα ελευθερία.
Εικόνες είχαμε και από την υποδοχή άλλων απελευθερωμένων κρατούμενων.
O 16χρονος Ομάρ Αμπού Μαϊάλεχ πέφτει στα πόδια και μετά στην αγκαλιά της μητέρας του.
H μητέρα του καταγγέλλει ότι ο γιος της συνελήφθη πριν από 8 μήνες και τραυματίστηκε στο στομάχι κατά τη σύλληψή του. Ο Ομάρ ήταν τότε 15 ετών. Περιμέναμε εφτά ώρες μέχρι να αποφυλακιστεί απόψε, κατέληξε συγκρατώντας με δυσκολία την οργή της.
Ο 17χρονος Αχμαντ Μπασάρ, που είχε συλληφθεί τραυματισμένος, «τα χώνει» άγρια: Δόξα τω θεώ που έχουμε τη Χαμάς. Χάρη στην Αντίσταση απελευθερωθήκαμε. Νίκη στους αντάρτες, νίκη στη Γάζα. Aυτή η μάχη είναι γιθα να λευτερώσουμε τους κρατούμενους, η επόμενη μάχη θα είναι για να λευτερώσουμε τη χώρα μας.
Ο νεαρός Ναζάλ καταγγέλλει πώς χτυπήθηκε και σκοτώθηκε ο φίλος του στο κελί. Χτυπήθηκε άγρια ο ίδιος και έχει τραύματα σε όλο του το σώμα. Οι σιωνιστές δεν του πρόσφεραν καμιά περίθαλψη. Μια βδομάδα μετά τον ξυλοδαρμό του παρέσχε πρώτες βοήθειες ο Ερυθρός Σταυρός. Οι ισραηλινές μονάδες εισέβαλαν συνεχώς στα κελιά των κρατούμενων και τους χτυπούσαν άγρια, καταγγέλλει ο Ναζάλ. Αδιακρίτως, παιδιά και ενήλικες. Ηταν ένας ενήλικας κρατούμενος που πιστεύω ότι πέθανε ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμού. Αφού έχασε τις αισθήσεις του, τον πήραν από το κελί και δεν μάθαμε τίποτα γι’ αυτόν. Ενας άλλος έχασε τη μνήμη του.
O έφηβος Ντουϊάνα Αμπού Ατούν φτάνει στο σπίτι του στην Ιερουσαλήμ. Τα μέλη της οικογένειας υποκαθιστούν τους ρεπόρτερ χρησιμοποιώντας τα κινητά τους. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζουν δύσκολες συνθήκες στις κατοχικές φυλακές, κατήγγειλε ο Ντουϊάνα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι κρατούμενοι, όταν τους πήραν από τα κελιά τούς είπαν ότι τους πάνε για ανάκριση. Τους έκλεισαν σε ένα κελί και ώρες μετά τους είπαν ότι θα αποφυλακιστούν.
Ο απελευθερωμένος κρατούμενος Αντάμ Αμπούντα κατήγγειλε ότι η Σιν Μπετ τους απαγόρευσε να πανηγυρίσουν με απειλή προστίμου 70.000 σέκελ σε όποιον παραβιάσει τους όρους!
Ο σύζυγος της απελευθερωμένης κρατούμενης Ατάφ Ζαραντάτ κατήγγειλε ότι η Κατοχή επιτέθηκε στη σύζυγό του κι ας είναι η πιο ηλικιωμένη κρατούμενη στις φυλακές, σε αντίθεση με ό,τι κάνει η Αντίσταση με τους αιχμάλωτους της Κατοχής στη Γάζα, ακολουθώντας τη διδασκαλία της θρησκείας μας.
Ας κλείσουμε με μερικές εικόνες πραγματικού ανθρωπισμού, σε αντίθεση με τη σιωνιστική βαρβαρότητα: