Στις 8 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν αρχίσει η δίκη στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία επρόκειτο να αποκαλυφθούν πολλά στοιχεία για τις δραστηριότητές της στο Δέλτα του Νίγηρα, η Royal Dutch Shell συμφώνησε να πληρώσει 15.5 εκατομμύρια δολάρια στις ενάγουσες οικογένειες των 9 ακτιβιστών που είχαν εκτελεστεί με απαγχονισμό το 1995 από το δικτατορικό καθεστώς της Νιγηρίας. Ετσι, έκλεισε μια υπόθεση ύστερα από 13 χρόνια νομικού αγώνα, στην οποία η Shell κατηγορούνταν ως συνένοχη όχι μόνο για την εκτέλεση των 9 ακτιβιστών, αλλά και για άλλους φόνους κατοίκων που αντιδρούσαν στην καταστροφή της γης τους, για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την προμήθεια της αστυνομίας με όπλα και για τη μίσθωση κυβερνητικών στρατευμάτων για να καταστείλουν το κίνημα που απειλούσε την παραγωγή πετρελαίου στη γη των Ογκόνι στο Δέλτα του Νίγηρα.
Ενας από τους ακτιβιστές που απαγχονίστηκαν ήταν ο Ken Saro – Wiwa, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, που ίδρυσε το 1990 το «Κίνημα για την επιβίωση του Λαού του Ογκόνι» (Mosop), ένα κίνημα που προσπαθούσε με ειρηνικά μέσα και κινητοποιήσεις να τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον στην περιβαλλοντική καταστροφή του Δέλτα από τις πετρελαϊκές εταιρίες. Το 1993, ο λαός του Ογκόνι, που έβλεπε τα δάση και τα ποτάμια του να μετατρέπονται σε χωματερή τοξικών αποβλήτων, ξεσηκώθηκε ενάντια στη Shell, απαιτώντας να σταματήσει τη λειτουργία της. Λίγο αργότερα, η ηγεσία του Mosop συνελήφθη, κατηγορούμενη για τη δολοφονία 4 τοπικών φυλάρχων, και το Νοέμβριο του 1995 εκτελέστηκε με απαγχονισμό από το δικτατορικό καθεστώς του Sani Abacha, γεγονός που προκάλεσε σοκ και έντονες αντιδράσεις σ’ όλο τον κόσμο.
Η συμφωνία των εναγόντων με τη Shell προβλέπει ότι 5 εκατομμύρια δολάρια θα κατατεθούν σε ένα ταμείο για να διατεθούν για προγράμματα εκπαίδευσης και ανακού-φισης του λαού του Ογκόνι, ένα μέρος θα καλύψει τα έξοδα της δικαστικής προσφυγής και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στις οικογένειες των θυμάτων. Η ανακοίνωση των λεπτομερειών της συμφωνίας θεωρείται από την πλευρά των εναγόντων σημαντική νίκη, γιατί οι εταιρίες σε τέτιες περιπτώσεις απαιτούν κατά κανόνα να μην δημοσιοποιούνται για να μην δημιουργείται προηγούμενο, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Από την πλευρά της, η Shell επανέλαβε ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για τις κατηγορίες που της αποδίδονται και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ανθρωπιστική χειρονομία» στα πλαίσια της «διαδικασίας συμφιλίωσης».
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εκτέλεση των 9 ακτιβιστών ανάγκασαν τη Shell να σταματήσει εδώ και 14 χρόνια την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή του Ογκόνι. Ομως η λεηλασία του μαύρου χρυσού και η περιβαλλοντική καταστροφή στο Δέλτα του Νίγηρα συνεχίζονται. Μόνο που οι νέες γενιές αγωνιστών διεκδικούν με τα όπλα το δίκιο τους. Η Νιγηρία είναι η 6η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, όμως η ανεργία μαστίζει τη νεολαία και το 70% των κατοίκων της ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Στην περιοχή του Δέλτα δρουν πολλές ένοπλες ομάδες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι το «Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND), που διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού πλούτου για το λαό της περιοχής, αποζημίωση για τη ρύπανση και αποστρατικοποίηση της περιοχής και έχει κηρύξει «ολομέτωπο πόλεμο» κατά των πετρελαϊκών κολοσσών, κλιμακώνοντας τις ένοπλες επιθέσεις, τα σαμποτάζ σε εγκαταστάσεις και αγωγούς και τις απαγωγές στελεχών και εργαζόμενων σε πετρελαϊκές καθώς και κυβερνητικών αξιωματούχων. Με αποτέλεσμα, τον περασμένο Μάιο, η παραγωγή πετρελαίου να πέσει στα 1.6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου στο μισό της παραγωγικής ικανότητας της χώρας.