Πού αλλού θα αναζητούσε καταφύγιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εκτός από το ρωσικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος έστειλε ήδη (την προηγούμενη Παρασκευή) τους πρώτους εκατό κομάντο καθώς και στρατιωτικό υλικό με δύο αεροσκάφη; Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την αποστολή των ρώσων κομάντο (τους οποίους ονόμασε «ειδικούς»), υποστηρίζοντας ότι αυτό προέβλεπε η συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, που έχει συναφθεί το 2011 και η οποία ήδη έχει εγκριθεί και δε χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από τη Βουλή της Βενεζουέλας. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε για μία ακόμα φορά τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν πραξικόπημα κατά του Μαδούρο, για να πάρει την απάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (σε τηλεφωνική συνομιλία με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ), ότι οι ΗΠΑ δε θα μείνουν αμέτοχες όσο η Ρωσία «επιδεινώνει την ένταση στη χώρα»!
Οπως βλέπετε, η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας, με την τελευταία να βγαίνει πιο επιθετικά στο προσκήνιο μετά από τη σαρωτική νίκη της στο συριακό μέτωπο.
Η χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από την κρίση και ο λαός να βιώνει τριτοκοσμικές συνθήκες. Τελευταίο επεισόδιο, η ευρεία διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές της χώρας (ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για τα δυο τρίτα). Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μπλακάουτ οφείλεται σε «επίθεση» κατά του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Η αλήθεια όμως είναι ότι το δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο, πράγμα που παραδέχεται και το «Κ»Κ Βενεζουέλας που στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, ζητώντας από τον Μαδούρο να μην εντάξει ξανά στο νέο υπουργικό σχήμα τον υπουργό Ηλεκτρισμού, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση.
Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για παράνομη παρακράτηση πέντε δισ. δολαρίων, λόγω των αμερικάνικων κυρώσεων. Το πρακτορείο Venezuelanalysis αναφέρει ότι οι αμερικάνικες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδήγησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της GITGO, που είναι θυγατρική της εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και έχει έδρα στις ΗΠΑ. Μπλοκάρισαν επίσης το χρυσό, αξίας 1.2 δισ. δολαρίων, που βρίσκεται στην τράπεζα της Αγγλίας.
Μπορεί όμως αυτή η κατάσταση να εξηγηθεί μόνο με τις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές κυρώσεις; Αν σκεφτούμε στη βάση ενός εξαρτημένου καπιταλιστικού καθεστώτος, η απάντηση ίσως και να είναι σε μεγάλο βαθμό θετική. Αν όμως σκεφτούμε στη βάση του σοσιαλισμού (που υποτίθεται ότι οικοδομεί η Βενεζουέλα εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες), τότε η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική. Ας θυμηθούμε τους μπολσεβίκους που αντιμετώπισαν όχι μόνο τις συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έριξαν τη βιομηχανική τους παραγωγή στα τάρταρα, για να ανακάμψει όμως μία δεκαετία μετά και να μπορέσει να θέσει τις βάσεις για έναν ακόμα νικηφόρο πόλεμο, απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό όπως οι Ναζί.
Οι μπολσεβίκοι όμως προχώρησαν στην κολεκτιβοποίηση και τη σοσιαλιστική εκβιομηχάνιση και όχι με εθνικοποιήσεις εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων, που ο Τσάβες βάφτισε «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα»! Αν η Βενεζουέλα κινούνταν σ’ αυτή την κατεύθυνση (όπως οι μπολσεβίκοι), θα έσπαγε τα μούτρα του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και δε θα κέρδιζε τόση δύναμη στο λαό η αμερικανόδουλη αντιπολίτευση. Τώρα, όμως, η χώρα μετατρέπεται σε υποχείριο του ρωσικού ιμπεριαλισμού, με μοναδικό μέλημα του Μαδούρο να είναι πώς θα κρατηθεί στην εξουσία.
Τελευταία Νέα :
- Το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών μπορεί και πρέπει να τελειώσει
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παλαιστινιακή Αντίσταση, σημειώσατε 2
- Περιπτωσιολογία, φληναφήματα, αβαθής υπεράσπιση της σταλινικής περιόδου και του Στάλιν
- Σαν σήμερα 27 Δεκέμβρη
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;