Το είπε και το έκανε τελικά ο Ερντογάν και τώρα καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι. Ο λόγος για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην Τουρκία από την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά θα χρειαστούν ακόμα μήνες για να εγκατασταθούν πλήρως. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μέχρι τον Απρίλη του 2020 θα ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για παζάρι με τις ΗΠΑ.
Ετσι εξηγείται και η σιγή ιχθύος της Ουάσιγκτον επί τέσσερις ολόκληρες μέρες σ’ αυτό το «πολυσύνθετο θέμα» (έτσι το είχε χαρακτηρίσει ο Τραμπ όταν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας πριν από δυο βδομάδες). Ο Ερντογάν πήρε τότε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ (και μάλιστα δημόσια, στη σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση), ότι δε θα επιβληθούν οι κυρώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι κυρώσεις προβλέπονται από το νόμο «East Med Act», στόχος του οποίου είναι η ανακοπή της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τραμπ είχε ρίξει τις ευθύνες στον Ομπάμα για τη μη αγορά από την Τουρκία του πολύ πιο ακριβού από τους ρωσικούς S-400 αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot.
Την περασμένη Τρίτη, ο Τραμπ βγήκε δημόσια και υποστήριξε ότι δε θα ήταν δίκαιο και για τις δύο χώρες να ακυρωθεί η παραγγελία των αμερικάνικων μαχητικών F-35, κατηγορώντας ξανά τον Ομπάμα για την απόφαση της Τουρκίας να παραγγείλει τους S-400! Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει άλλα αεροσκάφη F-35, γιατί απέκτησε ρωσικό σύστημα αεράμυνας! Και αργά τη βράδυ της Τετάρτης, η γραμματεία του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση της παράδοσης των αμερικάνικων μαχητικών F-35. «Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατο να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35» έλεγε η ανακοίνωση (βλ. https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-64).
Η ανακοίνωση επανέλαβε ουσιαστικά αυτά που είπε από την προηγούμενη Πέμπτη (την ίδια μέρα που τα πρώτα ρωσικά αεροσκάφη με τον εξοπλισμό των S-400 προσγειώνονταν στην Τουρκία), ο αρχηγός του αμερικάνικου Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ σε γραπτή του κατάθεση στην Γερουσία. Ο Μίλεϊ πρότεινε τη διακοπή της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, γιατί «οι S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα που σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει αεροσκάφη όπως τα F35».
Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να δεχτούν να δώσουν τα F-35 στην Τουρκία (που θέλει να αγοράσει καμία εκατοστή απ’ αυτά) για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να τα κατασκοπεύσουν οι ρώσοι ειδικοί που θα έρθουν στην Τουρκία για την εγκατάσταση των S-400! Γιατί από τη στιγμή που οι ρώσοι ειδικοί εγκατασταθούν στην Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (το αντίθετο μάλιστα) το γεγονός να βρουν την ευκαιρία να πάνε… παραδίπλα και να αποκτήσουν πληροφορίες από κοντά για τα F-35.
Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου της περασμένης Τετάρτης, αφού πρώτα σημειώνει ότι η αγορά των S-400 από την επί 65 χρόνια σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Τουρκία, υπονομεύει τη δέσμευση όλων των μελών του ΝΑΤΟ να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα, προειδοποιεί ότι αυτό θα έχει βλαβερές συνέπειες στη συλλειτουργία της Τουρκίας με τη Συμμαχία. Συνεχίζοντας το «σκοτσέζικο ντους» και περνώντας από το κρύο στο ζεστό, η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι δυνατή και η συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχιστεί, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που θέτει η αγορά των S-400 από την Τουρκία.
Από τη άλλη, υπάρχει πάντα ο μπαμπούλας ευρύτερων κυρώσεων. Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, δήλωσε ότι η αμερικάνικη πολιτική ηγεσία εξετάζει τι κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.
Ετσι, το νέο σίριαλ με τίτλο «εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία», που μόλις άρχισε, θα έχει πολλά… επεισόδια. Το πιθανότερο είναι να έχουν την τύχη των S-300 που αγόρασε η Κύπρος, αλλά… ενταφιάστηκαν στην Κρήτη και πολύ πιθανόν να αποτέλεσαν πεδίο έρευνας από αμερικάνους ή σιωνιστές ειδικούς (άλλωστε, σε δουλικό τους κράτος αποθηκεύτηκαν). Στις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών με τις υποτελείς τους, αυτοί που έχουν το πάνω χέρι είναι πάντα οι ιμπεριαλιστές. Η σχετική ανεξαρτησία των υποτελών (όπως είναι και η Τουρκία) έχει τα όριά της. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει τις δικές της κυρώσεις στην Τουρκία (για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ).