Την ίδια της την καρέκλα έταξε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι σε όσους ακόμα δε θέλουν να υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Η Μέι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σύντομα, αφού προηγουμένως η Βουλή ψηφίσει τη συμφωνία! Μια μέρα πριν, η Βουλή είχε ψηφίσει τροπολογία με την οποία ξεκίνησε σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit, στις οποίες συγκαταλέγονται η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή ακόμα και η ακύρωση του Brexit!
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ έδωσε την αναμενόμενη παράταση στο Brexit, μέχρι τις 22 Μάη, με την προϋπόθεση όμως ότι η βρετανική Βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης (την οποία έχει απορρίψει δύο φορές ως τώρα) ή μία ριζικά διαφοροποιημένη συμφωνία (που κανείς ως τώρα δεν γνωρίζει ποια θα είναι), το αργότερο μέχρι τις 29 Μάρτη. Αν η Βουλή δεν το κάνει αυτό (πράγμα που πιθανότατα θα γίνει, αλλά θα το γνωρίζετε σίγουρα τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), τότε στις 12 Απρίλη η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάνοντας πραγματικότητα αυτό που όλοι θέλουν να αποφύγουν, ένα σκληρό Brexit, ή θα ζητήσει νέα παράταση.
Αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, τότε θα καταστεί αυτόματα «τρίτη χώρα», χωρίς να υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις, ούτε μεταβατική περίοδος. Αυτό «θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις», όπως τονίζει το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Στο σενάριο αυτό, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ολοένα και πιο πιθανό, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία θα διέπονται από το γενικό διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με την ΕΕ να επιβάλλει δασμούς στα σύνορά της με τη Βρετανία και ελέγχους στους βρετανούς πολίτες, που πλέον δεν θα είναι πολίτες της ΕΕ. Αυτό είναι το σενάριο που απεύχεται η πλειοψηφία των βρετανών καπιταλιστών, όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει μέσω του συνδικάτου τους CBI.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει επιδεινώθηκε με την παραίτηση τριών υφυπουργών της κυβέρνησης, σε ένδειξη αντίδρασης στην τροπολογία που ψήφισε η Βουλή για το Brexit. Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους, ενώ έχουν συγκεντρώσει και πέντε εκατομμύρια υπογραφές. Πώς θα εφαρμοστεί το Brexit κανείς ακόμα δε γνωρίζει, καθώς το κουβάρι αντί να ξετυλίγεται μπερδεύεται όλο και περισσότερο.
Τα όσα διαδραματίζονται με το Brexit δεν είναι παρά επεισόδια όξυνσης των αντιθέσεων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως η Βρετανία, με τις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ. Σε έναν κόσμο που οι αγορές είναι μετρημένες και ήδη μοιρασμένες, με την αναιμική ανάκαμψη να διαδέχεται μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση (αυτή που ξέσπασε προ δεκαετίας), επόμενο είναι να συμβαίνουν «ατυχήματα» όπως το Brexit, μιας και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα «ατυχήματα» κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Σίγουρα, όμως, ο κόσμος της «παγκοσμιοποίησης» και της στενής συνεργασίας, που τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου μας υποσχέθηκαν, δεν είναι παρά ένας κόσμος σκληρών αντιθέσεων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που δεν αμβλύνονται αλλά οξύνονται. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός από γεννησιμιού του.