Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!
  • Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!
  • Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό
  • «Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»
  • 5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί
  • Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Σφοδρή αντίθεση στην κατοχή
Διεθνή

Νότιο Ιράκ

Σφοδρή αντίθεση στην κατοχή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Μάι 2006, 00:00

Το περασμένο Σάββατο, 6 Μαΐου, καταρρίφθηκε το πρώτο βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Λινξ, στη Βασόρα από πυρά ανταρτών. Το ελικόπτερο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, ανάμεσα σε δύο κτίρια, και τυλίχτηκε στις φλόγες. Αμέσως, το περικύκλωσε πλήθος Ιρακινών, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, να πανηγυρίζουν και να χορεύουν δίπλα στα φλεγόμενα συντρίμμια. Οι βρετανικές δυνάμεις που έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή δέχτηκαν βροχή από πέτρες και βόμβες μολότοφ, από τις οποίες πήραν φωτιά και καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα. Οι βρετανοί στρατιώτες, αιφνιδιασμένοι από τις αντιδράσεις των εξαγριωμένων Ιρακινών, άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό για να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα το θάνατο 5, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 19 ανθρώπων.

Τα γεγονότα αυτά χαρακτηρίστηκαν από τους ανταποκριτές του BBC στη Βασόρα ως «σημάδι της δραματικής αλλαγής της διάθεσης απέναντι στη βρετανική παρουσία στο νότιο Ιράκ». Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα ρεπορτάζ βρετανικών και αμερικάνικων εφημερίδων, από τα οποία μεταφέρουμε μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποσπάσματα.

«Η Βασόρα δεν είναι πια ασφαλής ζώνη» (BBC, 6/5/06)

«Οι βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα στη Βασόρα όπως τα λεωφορεία. Εξαιτίας των αποστάσεων ανάμεσα στις βάσεις και κυρίως εξαιτίας του κινδύνου από τις βόμβες στα πλαϊνά των δρόμων, πετούν συνεχώς από και προς τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βασόρα….Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο αντί οχημάτων για τις περιπολίες στην περιοχή.

Η προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βασόρα ήταν το Μάρτιο του 2004, όταν η «μάχη για την καρδιά και το μυαλό» (σ.μ. των Ιρακινών) ήταν στο αποκορύφωμά της. Οι περίπολοι σε θωρακισμένα Λαντ Ρόβερ καλωσορίζονταν από παιδιά και οι στρατιώτες περπατούσαν στην αγορά με πλήρη οπλισμό, αλλά φορώντας απλούς μπερέδες. Τώρα δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα μέσα στις βάσεις τους χωρίς κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Στη  Βασόρα, που κάποτε θεωρούνταν ως η «ασφαλής ζώνη» στο Ιράκ, η βία έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αμερικάνικη πρεσβεία σε έκθεσή της τη χαρακτηρίζει τώρα τόσο επικίνδυνη όσο και οι ταραχώδεις πόλεις του βόρειου Ιράκ….»

«Η Βασόρα έτοιμη να εκραγεί» (The Independent, 7/ 5/06)

«Η κατάρριψη του βρετανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βασόρα και οι βίαιες ταραχές που ακολούθησαν ήταν μια δυσάρεστη υπόμνηση για το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση ασφάλειας στο νότιο Ιράκ.

Αν και η περιοχή έχει ξεφύγει από το καθημερινό μακελειό στις σουνιτικές περιοχές της χώρας, έχει περάσει καιρός από τότε που παρουσιαζόταν ως μοντέλο ανοικοδόμησης. Κάποτε οι Βρετανοί μπορεί να ήταν έξω από τη γραμμή πυρός και να θεωρούνταν από το σιιτικό πληθυσμό ως «απελευθερωτές». Ομως τώρα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Η επίθεση στο ελικόπτερο είναι δείγμα της απειλής που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές δυνάμεις. Οι βρετανοί διοικητές έχουν περιορίσει δραστικά τις οδικές μετακινήσεις ύστερα από μια σειρά θανάτων που προκλήθηκαν από πολύπλοκες βόμβες, οι οποίες προέχονται δήθεν από το Ιράν. Η αερομεταφορά έχει υιοθετηθεί ως ασφαλέστερη λύση….»

«Ο όχλος πανηγυρίζει για το θάνατο των Βρετανών καθώς η Βασόρα ξεφεύγει από τον έλεγχό τους», (The Christian Science Monitor, 8/5/06)

«…Ομως ένα πράγμα είναι ήδη καθαρό: η Βασόρα ξεφεύγει από τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων.

Οι τηλεοπτικές εικόνες του πλήθους που πανηγύριζε το θάνατο των Βρετανών, που πετούσε πέτρες στους βρετανούς στρατιώτες και εκτόξευε βόμβες μολότοφ στα θωρακισμένα οχήματά τους διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ – και ιδιαίτερα στο βρετανικό τομέα – βελτιώνεται σταθερά.

Οι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί γνωρίζουν ότι εδώ και πολύ καιρό η πραγματικότητα είναι ζοφερή….»

«Οι Σιίτες του Ιράκ εκνευρίζονται τώρα από την αμερικάνικη παρουσία», (Los Angeles Times, ανταπόκριση από την Καρμπάλα, 6/5/06)

«Δε χρειάζεται να πάει μακριά ή να ψάξει πολύ ένας επισκέπτης για να διαπιστώσει το αντιαμερικάνικο αίσθημα που κυριαρχεί στην αρχαία ιερή πόλη, η οποία κάποτε καλωσόρισε τις αμερικάνικες δυνάμεις ως απελευθερωτές.

«Ο αμερικάνος πρέσβης είναι η πύλη μέσω της οποίας μπαίνει η τρομοκρατία στο Ιράκ» γράφει ένα πανό που κρέμεται στο προστατευτικό πλέγμα που περιβάλλει τους τάφους του Ιμάμηδων Χουσεϊν και Αμπάς, από τους πιο σεβαστούς μάρτυρες των Σιιτών.

Ενα τραγούδι ακούγεται από το διπλανό κατάστημα με CD: «Αν οι κατακτητές μας επιτεθούν, θα βάλουμε μια βόμβα κάτω από τα πόδια τους».

Για τρία χρόνια, οι περισσότεροι από τους Σιίτες του Ιράκ καλωσόριζαν ή τουλάχιστον ανέχονταν την αμερικάνικη παρουσία εδώ…Η σιιτική αποδοχή της αμερικάνικης παρουσίας επέτρεψε στον αμερικάνικο στρατό να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στην καταστολή της εξέγερσης στο δυτικό Ιράκ. Με εξαίρεση την εξέγερση στα μέσα του 2004 των οπαδών του ριζοσπάστη κληρικού Μουκτάντα Σαντρ, ο νότος υπήρξε σχετικά ήσυχος και ειρηνικός κάτω από την επιρροή του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

Ομως τώρα η διάθεση έχει αλλάξει…Η αλλαγή έχει αποδυναμώσει τη θέση της κυβέρνησης Μπους και έχει εξανεμίσει τις ελπίδες της ότι οι Σιίτες του Ιράκ θα αντιδράσουν στο σφοδρό αντιαμερικανισμό των ομοθρήσκων τους στο Ιράν.

«Υπάρχει οργή», μας είπε ο εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Μοχάμεντ Τακί Μονταρεσί, ενός μετριοπαθούς κληρικού, που είναι περισσότερο γνωστός για τις προσπάθειές του να αναπτυχθεί οικονομικά η Καρμπάλα παρά για τα πύρινα αντιαμερικάνικα κηρύγματά του. «Μπορείς να το δεις στα συνθήματα που ακούγονται στις προσευχές της Παρασκευής: “Θάνατος στην Αμερική”, “Οι Αμερικάνοι δεν θα φύγουν παρά μόνο με τα φέρετρα των παιδιών τους” Καίνε αμερικάνικες σημαίες», μας είπε….».

♦ Με τη ματιά των Times

«Στο χάος του Ιράκ, ένα έργο προχωράει: η γιγάντια αμερικάνικη πρεσβεία»

Το ζήτημα προβληματίζει και εξοργίζει μια πόλη (σ.μ. τη Βαγδάτη): πώς γίνεται οι Αμερικάνοι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Βαγδάτη για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, τη στιγμή που καταφέρνουν να χτίζουν τη μεγαλύτερη πρεσβεία στον κόσμο;

Η οργή μεγαλώνει καθώς οι κάτοικοι, που στερούνται τον κλιματισμό και το τρεχούμενο νερό τρία χρόνια μετά την αμερικάνικη εισβολή, παρακολουθούν την τεράστια αμερικάνικη πρεσβεία να υψώνεται στις όχθες του Τίγρη.

Στα υπαίθρια καφενεία, οι άνθρωποι σχολιάζουν ότι το οικοδόμημα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε έκτισε ο Σαντάμ Χουσεϊν. Δεν εντυπωσιάζονται από τους ισχυρισμούς των αρχιτεκτόνων ότι θα είναι ορατό από το διάστημα και θα καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη του Βατικανού και τόσο μεγάλη ώστε να χωράει 4 θόλους της χιλιετίας. Περισσότερο ενδιαφέρονται να μάθουν αν το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών πλήρωσε για το οικόπεδο ή απλά το κατέλαβε.

Ενώ οι οικογένειες στην πρωτεύουσα υποφέρουν από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, στήνονται στην ουρά όλη μέρα για να γεμίσουν το αυτοκίνητά τους με καύσιμα και περιμένουν να συνδεθούν με το δίκτυο της ύδρευσης, η αμερικάνικη πρεσβεία, που πρόκειται να ανοίξει τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, θα διαθέτει το δικό της δίκτυο ύδρευσης και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να τροφοδοτούν ένα πληθυσμό μεγέθους μιας μικρής πόλης.

Επίσημα, το σχέδιο του συγκροτήματος υποτίθεται ότι είναι μυστικό, όμως οι γιγάντιοι γερανοί και το τσιμεντένιο περίγραμμα των 21 κτιρίων που κατασκευάζονται δεν μπορούν να κρυφτούν. Καθώς υψώνεται στον ορίζοντα, η πρεσβεία είναι το μόνο μεγάλο αμερικάνικο οικοδομικό έργο στο Ιράκ που προχωράει εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας και στα πλαίσια του προϋπολογισμού, ύψους 592 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αυστηρά φρουρούμενη έκταση των 42 εκταρίων (σ.μ 420 στρεμμάτων), η οποία θα περιβάλλεται από ένα τοίχο πάχους 5 μέτρων, εκατοντάδες ξένοι εργάτες στήνουν σκαλωσιές…

Υστερα από τη διαμονή με στερήσεις στα εγκαταλειμμένα παλάτια του Σαντάμ, οι διπλωμάτες πρέπει να έχουν κάθε άνεση στη νέα τους κατοικία. Θα υπάρχουν εντυπωσιακές κατοικίες για τον πρέσβη και τον αναπληρωτή του, έξι διαμερίσματα για ανώτερους αξιωματούχους και δύο τεράστια συγκροτήματα γραφείων για 8.000 προσωπικό. Θα κατασκευαστούν ακόμη μια μεγάλη πισίνα, η μεγαλύτερη στο Ιράκ, ένα γυμναστήριο έργο τέχνης, ένας κινηματογράφος, εστιατόρια που θα προσφέρουν εδέσματα από διάσημες αμερικάνικες αλυσίδες τροφίμων, γήπεδα τένις και ένα μοντέρνο Αμερικάνικο Κλαμπ για βραδινές δραστηριότητες.

Τα μέτρα ασφάλειας που τοποθετούνται περιγράφονται ως εξαιρετικά. Οι αμερικάνοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την ημέρα που η αποκαλούμενη Πράσινη Ζώνη, το οχυρωμένο και αποκλεισμένο συγκρότημα όπου ζουν και εργάζονται οι ξένοι διπλωμάτες και οι ηγέτες του Ιράκ, θα ξανανοίξει στους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης και οι αμερικάνοι διπλωμάτες θα μπορούν να αποσυρθούν στη δικιά τους ασφαλή περιοχή.

Οι ιρακινοί πολιτικοί που αντιτίθενται στην αμερικάνικη παρουσία υποστηρίζουν ότι η κλίμακα του έργου υποδηλώνει ότι η Αμερική διατηρεί μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες εδώ. Η «International Crisis Group» δήλωσε ότι το μέγεθος της πρεσβείας «θεωρείται από τους Ιρακινούς ως ένδειξη για το ποιος πραγματικά ασκεί την εξουσία στη χώρα τους».

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το μέγεθος αντανακλά το «μεγάλο όγκο δουλειάς που έχουν ακόμη μπροστά τους οι ΗΠΑ και τη δέσμευσή μας να τη φέρουμε σε πέρας».

♦ Δουλεμπόριο

Εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες – οι περισσότεροι από τη νότια Ασία και την Αφρική – προσλαμβάνονται από εργολάβους και δουλεύουν στις αμερικάνικες βάσεις και αλλού στο Ιράκ, ως μάγειροι, σερβιτόροι, θυρωροί, υπηρέτες, οικοδόμοι καθώς και σε άλλες βαριές και επικίνδυνες δουλειές. Οι άνθρωποι αυτοί στρατολογούνται από μεσάζοντες στις χώρες τους, στους οποίους καταβάλλουν υψηλή αμοιβή. Πολύ συχνά οι μεσάζοντες τους εξαπατούν, υποσχόμενοι ότι θα τους στείλουν για δουλειά σε χώρες του Κόλπου και όχι στο Ιράκ, ενώ σε κάποιους που τους στέλνουν εν γνώσει τους στο Ιράκ, υπόσχονται ότι θα πάρουν αμερικάνικη βίζα. Οταν φτάνουν στο Ιράκ, οι εργολάβοι που τους προσλαμβάνουν τους παίρνουν τα διαβατήρια για να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν δουλειά. Τα μεροκάματά τους είναι εξευτελιστικά, κατά κανόνα μισό δολάριο την ώρα, δουλεύουν και ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι συχνά τους κατακρατούν το μισθό τους και τους υποχρεώνουν να κάνουν πολλές υπερωρίες. Η πρακτική αυτή είναι πλατιά διαδεδομένη στις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες στον αμερικάνικο στρατό, όπως αποκάλυψε μια έρευνα του αμερικάνικου στρατού, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μάρτη.

Ας σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος εργολάβος στο Ιράκ είναι η KBR, θυγατρική της Halli-burton, επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο αμερικάνος αντιπρόεδρος Τσένι, η οποία έχει συνάψει συμφωνία υποστήριξης του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ, ύψους 8,3 δισ. δολαρίων (γεύματα, καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες).

Οι καταγγελίες που έγιναν από τα θύματα των σύγχρονων δουλέμπορων σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανάγκασαν την αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ να διατάξει αρχικά τη διεξαγωγή της έρευνας και στη συνέχεια να εκδώσει εντολή προς τους εργολάβους να παραδώσουν τα διαβατήρια στους ξένους εργάτες μέχρι τις 5 Μάη και να σταματήσουν να παραβιάζουν τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το ερώτημα είναι: ποιος κάνει κουμάντο; Οι στρατηγοί ή τα αφεντικά της Halliburton; Η απάντηση δεν χρειάζεται και πολλή εξυπνάδα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νότιο Ιράκ

Kινέζικη διείσδυση στη Λατινική Αμερική
Επόμενο άρθρο

Νότιο Ιράκ

Σφοδρές συγκρούσεις για την αμερικάνικη βάση

Σχετικά Αρθρα

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 13:04

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 11:44

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 08:44

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

Διεθνή 4 Μαρ 2026, 13:05

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 20:43

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 19:25
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

3 Μαρ 2026, 12:11
Διεθνή

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

3 Μαρ 2026, 11:25
Πολιτική

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

3 Μαρ 2026, 05:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

1871: Γεννιέται η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1913: Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη.
1929: Τρεις εργάτες νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών στην Ελευσίνα.
1951: Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης για εσχάτη προδοσία (συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη).
1953: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1978: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία του περιοδικού “Αντί”.
1984: Οι βρετανοί ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία που τελικά διήρκησε δώδεκα μήνες.
2000: Βόμβα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο Χαλάνδρι (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νότιο Ιράκ

    17Ν
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο 17Ν
  • Νότιο Ιράκ

    ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νότιο Ιράκ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νότιο Ιράκ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νότιο Ιράκ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νότιο Ιράκ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νότιο Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νότιο Ιράκ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νότιο Ιράκ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νότιο Ιράκ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νότιο Ιράκ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νότιο Ιράκ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νότιο Ιράκ

      Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νότιο Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Όροι χρήσης
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Νότιο Ιράκ

    Νότιο Ιράκ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo