Η εκλογή του 38χρονου Ρότζερ Τόρεντ (βουλευτή του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας – ERC) στην προεδρία του καταλανικού κοινοβουλίου, που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη την περασμένη Τετάρτη (17/1), μπορεί να ήταν μία «νίκη» του στρατοπέδου των αυτονομιστών. Ηταν όμως μία «νίκη» αναμενόμενη, από τη στιγμή που οι αυτονομιστές κατέκτησαν την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών. Από την άλλη, ο λόγος του Τόρεντ αντιμετωπίστηκε ακόμα και ως «προδοσία» από τους φερόμενους ως «ακροαριστερούς» του CUP, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι εγκαθιδρύει μία πολιτική γραμμή με την οποία είναι κάθετα αντίθετοι, δεδομένου ότι ούτε συσπειρώνει το αυτονομιστικό στρατόπεδο ούτε συμβάλλει στην προώθηση της ανεξαρτησίας.
Τα περιθώρια των υπερασπιστών της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας είναι πλέον ελάχιστα, από τη στιγμή που το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος παραμένει σε ισχύ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απειλεί ότι θα παρατείνει την εφαρμογή του στην Καταλονία, αν ο αυτοεξόριστος στο Βέλγιο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζδεμόν, τολμήσει να ορκιστεί πρόεδρος από μακριά. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ραχόι υποστήριξε ότι το κόμμα του έκανε λάθη στην Καταλονία, υπεραμύνθηκε όμως της απόφασης για αναστολή της ανεξαρτησίας της μέσω του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, θεωρώντας την επιβεβλημένη προκειμένου να σταματήσει η παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, απόσχιση.
Η εξ’ αποστάσεως ορκωμοσία του Πουιτζδεμόν γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε έκθεση του κοινοβουλευτικού συμβουλίου της καταλανικής βουλής σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να ορκίζεται εξ αποστάσεως. Η έκθεση -που γράφτηκε από οκτώ νομικούς- επισημαίνει ότι η φυσική παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά την ορκωμοσία είναι υποχρεωτική, εκτός αν είναι άρρωστος, έχει γονική άδεια ή έχει μόνιμες σωματικές βλάβες που δεν επιτρέπουν την παρουσία του. Η έκθεση δεν ξεκαθαρίζει τι γίνεται με τους βουλευτές, τρεις από τους οποίους είναι κρατούμενοι για τους οποίους εκκρεμεί δίκη και τέσσερις αυτοεξόριστοι με τον Πουιτζδεμόν στο Βέλγιο.
Την ίδια στιγμή, το κόμμα του Πουιτζδεμόν (Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα – PDeCAT) έφαγε ένα γερό χαστούκι, μετά από την απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης να επιβάλει πρόστιμο 6.6 εκατομμυρίων ευρώ στο κόμμα από το οποίο προέκυψε (Δημοκρατική Σύγκληση Καταλωνίας – CDC). Το πρόστιμο επιβλήθηκε για μίζες που είχε πάρει το CDC από εργολάβους δημόσιων έργων από το 1999 μέχρι το 2009. Οι μίζες φέρεται να είναι της τάξης του 3% των συμβάσεων που συνάπτονταν.
Το CDC ήταν κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Καταλονίας για δεκαετίες, όμως από το 2005 ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις των σκανδάλων, ίσως και γι’ αυτό από το 2016 το κόμμα αποφάσισε να «ανανεωθεί» αλλάζοντας τίτλο δύο φορές (πρώτα μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα της Καταλονίας και στη συνέχεια σε Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα). Η αντίδραση του PDeCAT ήταν ότι το πρόστιμο αφορά το CDC που εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει ως νομική οντότητα! Ομως όλοι γνωρίζουν ότι το PDeCAT γεννήθηκε από το CDC, συνεπώς εκκρεμεί ακόμα το αν το δικαστήριο ζητήσει τα λεφτά από το πρώτο. Περιττεύει να πούμε ότι η υπόθεση θυμίζει τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, που έβαζαν ένα «νέο» μπροστά από το όνομά τους για να γλιτώσουν τα χρέη και τα πρόστιμα.
Με αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο η ανεξαρτησία πάει περίπατο, αλλά ακόμα και η αυτονομία θα παραμείνει στον πάγο, μέχρι οι υπέρμαχοι της απόσχισης να δώσουν γην και ύδωρ στη Μαδρίτη, η οποία δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να κάνει πίσω σ’ αυτό το ζήτημα, έχοντας μάλιστα και τις πλάτες της ΕΕ.