Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, ότι η EADS – Casa, θυγατρική της European Aerospace Company, ακύρωσε τη συμφωνία πώλησης 12 μεταγωγικών αεροπλάνων στη Βενεζουέλα, εξαιτίας των αμερικάνικων πιέσεων.
Η συμφωνία, ύψους 620 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε υπογραφεί πριν από ένα χρόνο, όμως ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιτρέψει την πώληση των αεροσκαφών, γιατί σ’ αυτά υπάρχουν όργανα και εξαρτήματα αμερικάνικης προέλευσης, στα πλαίσια της πολιτικής του να εμποδίσει χώρες όπως η Ισπανία να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση Τσάβες. Η αρχική συμφωνία, που περιελάμβανε και την κατασκευή 8 πολεμικών πλοίων, ήταν ύψους 2,2 δισ. δολαρίων και ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού που είχε υπογράψει ποτέ η Ισπανία.
Ο Λευκός Οίκος έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει συμφωνίες πώλησης όπλων στη Βενεζουέλα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων, με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση Τσάβες «αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».
Εκτός από την ακύρωση από την ισπανική κυβέρνηση της προαναφερόμενης συμφωνίας, ο Λευκός Οίκος έχει μπλοκάρει το σχέδιο αγοράς ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους από τη Βραζιλία, μια συμφωνία εκσυγχρονισμού μαχητικών F–16 από το Ισραήλ και κατάφερε να πείσει, έναντι ανταλλαγμάτων προφανώς, τη σουηδική εταιρία Bofors να σταματήσει την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στη Βενεζουέλα.
Καθώς ο Λευκός Οίκος σφίγγει τον κλοιό στην προμήθεια εξοπλισμών, η Ρωσία και η Κίνα τρίβουν τα χέρια τους. Η πολιτική αυτή, μετά την ακύρωση της συμφωνίας και από την Ισπανία, θα επιταχύνει, όπως επισημαίνουν πολλοί δυτικοί αναλυτές, την προμήθεια εξοπλισμών της Βενεζουέλας από τις δύο αυτές χώρες και θα αυξήσει φυσικά την εξάρτησή της απ’ αυτές. Πριν από μερικούς μήνες, η Βενεζουέλα υπέγραψε συμφωνίες αγοράς από τη Ρωσία δεκάδων ελικοπτέρων, 24 μαχητικών Τζετ Sukhoi και 100.000 Καλάσνικοφ, ενός υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ από την Κίνα και ενός μη κατονομαζόμενου αμυντικού συστήματος από την Ουκρανία.