Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής έχει οδηγήσει τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας η θηλιά του διπλού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι σιωνιστές από τη μια και η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου από την άλλη. Την 1η Νοέμβρη έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύ-ματος που λειτουργεί στη Γάζα. Με αποτέλεσμα οι 8ωρες διακοπές ρεύματος που γίνονταν καθημερινά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεπάρκειας καυσίμων να φτάνουν σήμερα ακόμη και στις 18 ώρες, σύμφωνα με την Αρχή Ενέργειας της Γάζας.
Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες σε όλες τις ζωτικές υπηρεσίες, την υγεία και το περιβάλλον. Οι κοινότητες δεν έχουν καύσιμα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και υγιεινής. Οι διακοπές ρεύματος είναι πραγματική καταστροφή για τα 14 νοσοκομεία και τα 54 ιατρικά κέντρα, ιδιαίτερα για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία, τα ιατρικά εργαστήρια, τις τράπεζες αίματος και όλες τις υπηρεσίες υγείας στη Γάζα. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται ακατέργαστα στη Μεσόγειο προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο εφοδιασμός της Γάζας με καύσιμα άρχισε να μειώνεται σταθερά από τον περασμένο Ιούλιο που κλιμακώθηκε η επιχείρηση μαζικής καταστροφής των τούνελ κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας από τη στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου, μέσω των οποίων εισάγονταν μεγάλες ποσότητες καυσίμων σε χαμηλή τιμή.
Μια βδομάδα πριν από το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας, η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη υποσχέθηκε να προμηθεύει με καύσιμα τη Γάζα χωρίς το συνήθη φόρο. Ομως, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, ακύρωσε την προσφορά της, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση της Χαμάς να αρνηθεί την αγορά καυσίμων με το βαρύ φόρο που επιβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή, ο οποίος ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου στα 2 δολάρια το λίτρο, και να ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ξαναρχίσει η προμήθεια καυσίμων από την Αίγυπτο μέσω των τούνελ ή του συνοριακού περάσματος της Ράφα ή από το Ισραήλ εάν η Παλαιστινιακή Αρχή συμφωνήσει να μην επιβάλει βαρείς φόρους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Χαμάς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να διευκρινίσει τη θέση της σχετικά με τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την αγορά καυσίμων για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα, τα οποία δίνονται στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα. Σύμφωνα με το «Παλαιστινιακό Κέντρο Ενημέρωσης» (3/11/13), η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί από το 2007 να καταβάλλει 11 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε ισραηλινή εταιρία για να προμηθεύει με καύσιμα το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα. Ομως στο τέλος του 2009, η Παλαιστινιακή Αρχή πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ενωση να δίνει σ’ αυτήν αυτό το ποσό, υποστηρίζοντας ότι θα αγοράζει αυτή τα καύσιμα από την ισραηλινή εταιρία και θα τα παραδίδει στο εργοστάσιο της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε, όμως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πλήρωσε την ισραηλινή εταιρία, εκτός από ένα μικρό ποσό για μια φορά.
Συν τοις άλλοις, στις 5 Νοέμβρη, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ ότι έχουν σταματήσει όλα τα οικοδομικά έργα, εκτός από ένα, που κατασκευάζει στη Λωρίδα της Γάζας σαν αποτέλεσμα της ισραηλινής απαγόρευσης εισαγωγής οικοδομικών υλικών. Η απαγόρευση επιβλήθηκε στις 13 Οχτώβρη μετά την ανακάλυψη ενός τούνελ από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) για τη Γάζα, Robert Turner, μόνο σε μια γέφυρα συνεχίζονται οι εργασίες, όμως και εκεί τα υλικά εξαντλούνται. Στα υπόλοιπα, 12 σχολεία και 1 Κέντρο Υγείας, έχουν σταματήσει.
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, Richard Falk, σε μια νέα έκθεσή του κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει στους Παλαιστίνιους την πρόσβαση στο νόμιμο μερίδιο των υδάτινων πόρων και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων συλλογής νερού με το πρόσχημα ότι λειτουργούν χωρίς έγκυρη άδεια. Επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της Γάζας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της λειψυδρίας και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής, για τις οποίες ευθύνονται οι καθυστερήσεις και περιορισμοί στην εισαγωγή υλικών από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει μια σειρά έργα ύδρευσης και υγιεινής.
Η Γάζα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον υπόγειο παράκτιο υδροφορέα, όμως το Ισραήλ χρησιμοποιεί δυσανάλογο μερίδιο νερού από την πηγή αυτή προς όφελός του, ενώ η μόλυνση από τα ακατέργαστα λύματα και η διείσδυση θαλασσινού νερού κάνουν το 90% του νερού ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Ο Falk καταδικάζει τη στοχοποίηση επανειλημμένα των εγκαταστάσεων ύδρευσης και υγιεινής στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων. Από το 2005, το Ισραήλ έχει καταστρέψει 306 πηγάδια στη Γάζα συμβάλλοντας στην επιδείνωση της λειψυδρίας, ενώ απαγορεύει στον πληθυσμό της Γάζας να χρησιμοποιεί το νερό από το Wadi Gaza, ένα ποτάμι που πηγάζει από τα βουνά της Χεβρώνας και χύνεται στη Μεσόγειο.
Το Ισραήλ αρνείται επίσης στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης το νόμιμο μερίδιο νερού από ένα υπόγειο ορεινό υδροφορέα και εμποδίζει την πρόσβασή τους στο νερό του ποταμού Ιορδάνη, ενώ πολλές πηγές έχουν καταληφθεί από έποικους. Υπολογίζεται ότι οι 500.000 ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη απολαμβάνουν έξι φορές περισσότερο νερό από τα 2.6 εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Οχθη.
Ο Falk υποστηρίζει επίσης ότι η άνιση διανομή των υδάτινων πόρων συντηρείται από την Join Water Committee (JWC), η οποία εγκρίνει και επιβλέπει τα έργα ύδρευσης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο στην JWC για να περιορίσει την ανάπτυξη υποδομών ύδρευσης για τις παλαιστινιακές κοινότητες, ιδιαίτερα στην Area C, που περιλαμβάνει περισσότερο από το 60% της Δυτικής Οχθης και είναι υπό τον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ. Την περίοδο 1995 – 2008, η JWC απέρριψε τις μισές παλαιστινιακές προτάσεις για έργα ύδρευσης και μόνο μία από τις 135 ισραηλινές. Επίσης, μόνο 4 από τις 30 προτάσεις για μονάδες επεξεργασίας λυμάτων έχουν εγκριθεί, όμως και αυτών η κατασκευή έχει καθυστερήσει επανειλημμένα. Με αποτέλεσμα να λειτουργεί ένα μόνο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Δυτική Οχθη, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί λιγότερο από το 3% των λυμάτων. Ετσι ευνοείται ο κατακτητής, που κερδίζει από την επεξεργασία του 23% των λυμάτων της Δυτικής Οχθης, η οποία γίνεται σε εγκαταστάσεις μέσα στο Ισραήλ, πληρώνεται από τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα που παρακρατούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση και τα επεξεργασμένα λύματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του ισραηλινού αγροτικού τομέα.