Παρά τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις, παρά τις αποσκιρτήσεις ανώτατων αξιωματικών, διπλωματών, υπουργών, ισχυρών φύλαρχων μετά το λουτρό αίματος (52 νεκροί διαδηλωτές) της 18ης Μαρτίου και την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σάλεχ παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία, έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη του Λευκού Οίκου.
Η πρότασή του, μετά το μακελειό των διαδηλωτών από ελεύθερους σκοπευτές στις 18 Μαρτίου, να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος του 2011 αντί του 2013 που λήγει η θητεία του απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία ζητά τώρα την άμεση παραίτησή του. Παράλληλα επιδίδεται σε μια χοντροκομμένη κινδυνολογία χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «ωρολογιακή βόμβα», την έκρηξη της οποίας μόνο αυτός μπορεί να εμποδίσει, και προειδοποιώντας ότι η παραίτησή του θα βυθίσει τη χώρα στο χάος και στον εμφύλιο πόλεμο.
Στην πραγματικότητα βέβαια συμβαίνει το αντίθετο. Με την παραμονή του στην εξουσία εντείνεται η αβεβαιότητα και η αποσταθεροποίηση, ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες αποσχιστικές τάσεις και προκαλούνται διαλυτικά φαινόμενα. Τις τελευταίες μέρες, το καθεστώς Σάλεχ έχει χάσει τον έλεγχο σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες στο βορρά και στο νότο της χώρας. Στις επαρχίες Saada, Jawf, Abyan και Shabwa.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Arab News» (28/3/11), οι αντάρτες Χούθι έχουν πάρει τον έλεγχο στη βόρεια επαρχία Saada, έχουν καταλάβει κυβερνητικές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου και έχουν αντικαταστήσει τον κυβερνήτη, ο οποίος κατέφυγε στην πρωτεύουσα Σανάα, ενώ η αστυνομία έχει εγκαταλείψει τα πόστα της και έχει καταφύγει σε στρατιωτικά στρατόπεδα.
Στη νότια επαρχία Shabwa, ένοπλοι του Νότιου Κινήματος επιτέθηκαν και λεηλάτησαν στρατόπεδα της Κεντρικής Ασφάλειας και έχουν τώρα υπό τον πλήρη ελεγχό τους τέσσερις μεγάλες περιοχές της επαρχίας. Υπό κυβερνητικό έλεγχο βρίσκεται μόνο η Ataq, πρωτεύ-ουσα της επαρχίας, και η περιοχή Bayhan.
Φερόμενοι ως ισλαμιστές μαχητές έχουν καταλάβει την πόλη Jaar και τα γύρω χωριά στη νότια επαρχία Abyan. Σε απόσταση 10 χλμ από την Jaar βρίσκεται το εργοστάσιο όπλων, από το οποίο ένοπλοι, αφού το κατέλαβαν, φόρτωσαν σε φορτηγά κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά. Αργότερα, από εκρήξεις που έγιναν στο χώρο του εργοστασίου τουλάχιστον 150 άνθρωποι από τη γύρω περιοχή που είχαν πάει για να πάρουν ό,τι είχε απομείνει έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν. Ενοπλοι φερόμενοι ως μέλη της Αλ Κάιντα πραγματοποιούν επιθέσεις και στην κεντρική επαρχία Mareb, όπου την περασμένη Κυριακή, 27 Μαρτίου, από επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο σκοτώθηκαν 7 και τραυματίστηκαν 9 στρατιώτες.
Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύπλοκη και έχει φτάσει σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλί Σάλεχ. Ούτε οι 92 μέχρι στιγμής νεκροί διαδηλωτές, ούτε ο υπαρκτός κίνδυνος μιας ένοπλης αναμέτρησης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα τον συγκινούν. Γιατί, όπως δήλωσε ο αμερικάνος υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο ABC, η παραίτηση του Σάλεχ ή η αντικατάστασή του από ένα πιο αδύνατο ηγέτη θέτει σε κίνδυνο την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ, επειδή έχει τη βάση του στην Υεμένη ίσως το πιο ενεργό και πιο επικίνδυνο παρακλάδι της Αλ Κάιντα.